Valutiștii de la Piața Mare încearcă să-i jecmănească pe sucevenii care vor să schimbe bancnote mici? Un valutist a refuzat să cumpere bancnotele pe care le-a vândut în urmă cu o lună

Pe principiul „ce dăm, nu primim înapoi”, o agenție de schimb valutar din centrul Sucevei dă impresia că se joacă cu banii clienților.

Un cetățean din municipiul Suceava a ajuns să apele la Protecția Consumatorului după ce s-a simțit jecmănit de serviciile agențiilor de schimb valutar din apropierea Pieței Agroalimentare Centrale.

În urmă cu circa o lună de zile, unul dintre părinții reclamantului a schimbat 200 de euro la una dintre agențiile de schimb valutar, mai exact la cea din poza de mai jos.

Cei 200 de euro i-a schimbat în 100 de euro iar restul în lei. Atunci, angajatul de la SC Ianral SRL i-a dat clientului cinci bancnote de 20 de euro.

La data de 30 noiembrie 2020, clientul a dorit să schimbe în lei cele cinci bancnotele de 20 de euro. Pentru acest serviciu a apelat la aceeași agenție de schimb valutar de la care a obținut respectiva bancnotă. Ajuns în fața angajatului agenției respective s-a lovit de o problemă, anume angajatul nu voia să schimbe bancnotele de 20 de euro în lei.

Clientul văzându-se refuzat s-a dus și la restul agențiilor de schimb valutar pentru a schimba valuta. La toate agențiile din zonă, care nu sunt deloc puține, acesta s-a lovit de refuzuri. Angajații i-ar fi spus clientului că nu-i schimbă acele bancnote, pentru că ba ar fi scriși, ba sunt rupți, ba că nu le convine pentru că ar trebui să plătească o taxă, ba că pur și simplu nu vor și atât.

Văzându-și părintele nemulțumit de faptul că nicio agenție de schimb valutar din respectiva zonă nu vrea să schimbe bancnota, copilul clientului a luat valuta și s-a dus din nou la agenția de unde s-a pricopsit cu cei 100 de euro formați din cinci bancnote buclucașe. Acesta i-a cerut angajatului agenției respective un motiv pentru care refuză să schimbe bancnotele care au fost eliberate de agenția pentru care lucrează. Cel din urmă i-ar fi spus clientului că această tranzacție nu rentează pentru că agenția ar trebui să plătească o taxă către stat, dar dacă insistă i-ar putea schimba bancnotele cu condiția de a-i da mai puțini bani decât valorează.

În aceste circumstanțe, copilul al căror părinți s-au plimbat la toate agențiile din zonă pentru a schimba cei 100 de euro a apelat la serviciile altei agenții de schimb valutar și pe urmă a sesizat Protecția Consumatorului cu privire la cele întâmplate.

Probabil, având în vedere faptul că NICIO agenție de schimb valutar din apropierea Pieței Agroalimentare Centrale nu a vrut să schimbe în lei bancnotele de 20 de euro, valutiștii s-ar putea să se fi înțeles între ei să refuze tranzacțiile cu bancnote minore cu scopul de a-i convinge pe clienți să accepte să fie „ciupiți” de câțiva bănuți. Prin această metodă, angajații agențiilor de schimb valutar ar mai adăuga în buzunare, pe lângă salariu, și banii din „comisioanele” impuse de ei.

Victimele acestor valutiști pot fi atât persoanele cu o situație financiară mai bună, cât și persoanele cu o situație financiară precară care ori nu își dău seama de țeapă, ori din disperarea de a schimba banii mai repede acceptă această situație.

Specificăm faptul că reclamantul ne-a informat cu privire la starea bancnotelor de 20 de euro, pentru care a fost nevoit să străbată orașul cu scopul de a nu-și lua țeapă. Acesta ne-a spus că bancnotele erau curate, nu erau scrise, nu erau rupte și erau în aceeași stare ca și atunci când a fost eliberată de agenția de schimb valutar menționată mai sus.

„Reclamă ca nu i-au schimbat bancnote de 20 de euro. Cel de la agenție spune că erau uzate. El are afișat acolo că nu schimbă bancnote uzate și nu schimbă bancnote mai mici de 50 de euro. (...) Noi nu putem interveni în politica lui de marketing. El își organizează cum vrea, cu condiția să informeze”, ne-a spus inspectorul de la Protecția Consumatorului, Vasile Latiș.

„Probabil erau uzate, rupte, probabil nu erau bune, nu știu. (...) A arătat bonulețul că erau de la mine bancnotele? (...) În general bancnotele mici sunt foarte uzate, mai purtate și cam le refuzăm, nu le luăm. Avem anunțul în care scriem și avem afișat mare cum că nu primim bancnote rupte, uzate, scrise. Asta e una la mână, mai avem un anunț în care spunem că nu primim bancnote mici.  Vine câte unul care are 5.000 de euro, toți de 10 și de 5 euro.(...)  Ceea ce cred e că bancnotele erau scrise, rupte sau ștampilate. (...) Dacă am pus anunț că nu cumpăr bancnote mici, nu poate să mă oblige nimeni să cumpăr bancnote mici pentru că am afișat la vedere. Am afișat odată că nu cumpăr bancnote uzate, rupte, ștampilate și încă o dată mai am afișat că nu cumpăr bancnote mici, dar asta dacă vine clientul cu multe bancnote, una, două cred că se pot lua, dar dacă vine omul cu 3.000 de euro și toate sunt de 10 și 20 nu îi iau, vă spun sincer. (...) Eu plătesc dări și impozite la stat. Nu sunt plătit de stat să ofer servicii cu oamenii în dezavantajul meu. Îmi administrez afacerea să fie pe plus, să meargă bine, nu rău”, ne-a spus Constantin Onuț, administratorul agenției de schimb valutar în cauză.

Administratorul ne-a întrebat dacă reclamantul ne-a prezentat vreun bon fiscal prin care să demonstreze faptul că bancnotele de 20 de euro au fost eliberate de agenția sa de schimb valutar. Având în vedere faptul că cele cinci bancnote au fost eliberate în urmă cu circa o lună, reclamantul nu a păstrat bonul fiscal primit la acea vreme.

 

Adauga comentariu