VIDEO 11 suspecți au fost duși la sediul Poliției Vatra Dornei în cazul agresiunii comise asupra activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a doi jurnaliști

În primele opt luni ale acestui an, polițiștii, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, au executat peste 27.000 de controale în domeniul silvic, fiind verificate 6.000 de obiective, precum și peste 45.000 de vehicule.

Aceste acțiuni au avut ca rezultat aplicarea a peste 5.500 de sancțiuni contravenționale în domeniul silvic, în valoare totală de aproape nouă milioane de lei, precum și constatarea a aproape 6.500 de infracțiuni la regimul silvic, cu 63% mai multe față de perioada similară a anului trecut.

De asemenea, polițiștii au confiscat peste 30.000 de metri cubi de material lemnos, precum și peste 330 de bunuri și valori (cu 41% mai multe ca în aceeași perioadă a anului trecut).

Un ajutor important am avut din partea cetățenilor, Poliția Română primind, prin sistemul 112, 914 apeluri de urgență, cu 189% mai multe față de anul trecut, 147 dintre acestea fiind confirmate ca fiind ilegale.

În județul Suceava, în primele opt luni ale acestui an, structurile de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava au acționat, alături de celelalte structuri și instituții cu atribuții în domeniu, în județul Suceava, pe linia combaterii ilegalităților din domeniul silvic, fiind efectuate 1.215 controale.

Polițiștii, alături de jandarmi, polițiști de frontieră, reprezentanți ai gărzii forestiere, ocoalelor silvice și Regiei Naționale a Pădurilor au verificat 2.843 de obiective, dintre care 2.707 mijloace de transport, 28 de exploatări forestiere, 19 instalații de debitat lemn, 25 de depozite de material lemnos, opt târguri, piețe, oboare, două ocoale silvice, precum și 54 de alte obiective.

În urma acestor activități, au fost înregistrate 187 de dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute de Legea nr. 46/2008 (Codul Silvic).

Polițiștii din Suceava au aplicat 278 de sancțiuni contravenționale, prevăzute de Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de 635.900 de lei. 

Au fost confiscați 2.541 de metri cubi de material lemnos, în valoare totală de peste un milion de lei.

Tot în județul Suceava, polițiștii Direcției de Ordine Publică – Serviciul Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul IGPR au efectuat două acțiuni operative, privind respectarea prevederilor legale din domeniul silvic de către administratorii fondului forestier național și agenți economici cu obiect de activitate în domeniul exploatării fondului forestier, precum și în domeniul depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos. 

În cadrul acestor acțiuni, au fost verificați 27 de agenți economici, cu obiect de activitate în domeniul exploatării forestiere și al depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos și au fost constatate două infracțiuni, fiind întocmite acte procedurale de sesizare din oficiu, sub aspectul existenței infracțiunilor de fals intelectual și evaziune fiscală.

De asemenea, tot în cadrul acestor două acțiuni, organizate de la nivel central, au fost aplicate 61 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 269.000 de lei, la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice și au fost confiscați 3.778 de metri cubi de material lemnos, în valoare totală de peste 1,1 milioane de lei.

În ceea ce privește evenimentul de ieri, din județul Suceava, suplimentar față de informațiile transmise deja de la nivelul IPJ Suceava, precizam următoarele aspecte:

- Cu toate că persoanele vătămate au oferit informații vagi cu privire la agresori, polițiștii, prin activități specifice, au identificat și depistat deja 11 persoane, implicate în eveniment, pe care le-au condus la sediul Poliției, în vederea audierii și stabiliri participației fiecăreia dintre acestea;

 - De asemenea, în lipsa plângerilor prealabile, în cursul zilei de ieri, polițiștii s-au sesizat, din oficiu, și au întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și distrugere, relaționând în acest sens și cu unitatea de parchet competentă;

 - Reamintim pe această cale faptul că, pentru punerea în mișcare a acțiunii penale și dispunerea măsurilor legale, în cazul celor două infracțiuni, era necesar ca persoanele vătămate să depună plângere prealabilă, conform Codului de Procedură Penală;

- În acest sens, cu persoanele vătămate, s-a relaționat permanent și, având în vedere că au venit în București, au fost îndrumate să se prezinte la sediul IGPR - Direcția de Investigații Criminale, din șoseaua Ștefan cel Mare, pentru a depune plângere prealabilă, necesară, așa cum am precizat anterior, pentru punerea în mișcare a acțiunii penale.

Facem precizarea că cele trei persoane vătămate s-au prezentat la sediul Direcției de Investigații Criminale, astăzi, în jurul orei 14.00.

În acest caz, în continuare, sunt desfășurate activități procesual-penale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei.

- Tot pe această cale, mulțumim tuturor persoanelor care se implică în activități de protejare a mediului, fiind astfel partenerii instituțiilor cu atribuții în domeniu, pentru combaterea delictelor din domeniul silvic.

Combaterea acestui flagel reprezintă o prioritate a Poliției Române, a celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și a celorlalte instituții cu atribuții în domeniu.

Adauga comentariu