VIDEO Activistul de mediu Daniel Bodnar este pe urmele transporturilor ilegale de lemne chiar și după gravul accident rutier în care a fost implicat. Garda Forestieră Suceava a confiscat lemne în valoare de aproape 30.000 de lei cu ajutorul rădăuțeanului

Astăzi, Garda Forestieră Suceava a transmis un comunicat de presă privind o sesizare pe care activistiul de mediu Daniel Bodnar a făcut-o în această săptămână. Deși nu și-a revenit suficient de mult încât să se poate deplasa fără ajutor (în urma gravului accident rutier în care a fost implicat la începutul acestui an), activistul de mediu rădăuțean urmărește în continuare transporturile ilegale de material lemnos. Daniel Bodnar ne arată faptul că, nici acum, când din casă până la mașină se deplasează cu ajutorul unui cărucioș, nu renunță la lupta cu Mafia Lemnului. Activistul de mediu și-a adaptat autoturismul nevoilor sale, pentru a-l putea conduce.

VIDEO CU TRANSPORTUL SESIZAT DE DANIEL BODNAR

COMUNICATUL DE PRESĂ AL GĂRZII FORESTIERE SUCEAVA:

„Având în vedere sesizarea domnului Bodnar Daniel, cu privire la un transport de materiale lemnoase, respectiv buștean rășinoase, efectuat în seara zilei de 10.08.2021 de către o societate comercială cu sediul în comuna Slatina, județul Suceava, transport care a fost reținut până a doua zi la sediul Ocolului Silvic Mălini, în data de 11.08.2021 delegații Gărzii Forestiere Suceava împreună cu lucrători din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Mălini, au efectuat verificări cu privire la concordanța dintre datele înscrise în avizele de însoțire și cantitatea efectiv transportată.

Cu ocazia verificărilor s-a constatat ca fiind transportată în plus față de avizele de însoțire o cantitate de 3,7 mc buștean rășinoase, drept pentru care s-au aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum de 6.000 lei și s-a dispus confiscarea celor 3,7 mc cu o valoare de 1084 lei.

De asemenea, s-a mai constatat că pentru un transport de cherestea rășinoase în volum de 12,23 mc, conducătorul auto nu a putut prezenta documentele care să ateste legalitatea provenienței materialelor lemnoase. În acest caz, conform prevederilor legale, organele de cercetare penală au întocmit dosar penal, fiind supuse confiscării atât materialele lemnoase, cât și mijlocul de transport.

În continuarea verificărilor privind legalitatea provenienței buștenilor de esență rășinoase transportate de către operatorul economic din comuna Slatina, delegații Gărzii Forestiere Suceava au procedat la identificarea locației de unde au fost expediate acestea. Materialele lemnoase provin din fondul forestier de pe raza județului Bacău, respectiv dintr-o partidă autorizată și exploatată de către societatea în cauză.

Astfel în urma verificărilor efectuate în suprafața în care a fost exploatată partida, aceasta în prezent fiind reprimită, s-au constatat prejudicii inevitabile din categoria arborilor nedestinați extragerii, precum și o cioată provenită din tăierea fără drept a unui arbore, arborii în cauză totalizând un volum de 5 mc, cu o valoare a prejudiciului de 4123 lei. De asemenea s-au constatat abateri privind îndeplinirea condițiilor de reprimire prevăzute de normele specifice, respectiv cioate de rășinoase necojite, arbori marcați în vederea extragerii și rămași pe teren, precum și nereguli cu privire la aplicarea corespunzătoare a tratamentului prevăzut de amenajamentul silvic în vigoare, toate aceste aspecte urmând a constitui obiectul unei sesizări către organele de cercetare penală.

Cu privire la trasabilitatea materialelor lemnoase care au ca proveniență partida în cauză, s-a constatat că operatorul economic a expediat un volum de 108,82 mc fără documente legale de proveniență și însoțire, drept pentru care s-au aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum de 10.000 lei și s-a dispus măsura complementară de confiscare a materialelor lemnoase în cauză, a căror valoare este de 29.947 lei”, a transmis Garda Forestieră Suceava.

Adauga comentariu