VIDEO Adăposturile civile din Suceava sunt în paragină. Aerisirile sunt acoperite de pavele și majoritatea adăposturilor au fost transformate în boxe în care cetățenii depozitează murături, biciclete și tot felul de obiecte pe care au ezitat să le arunce

În evidențele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava există 65 de adăposturi de protecție civilă. Acestea sunt amplasate în subsolurile unor blocuri, instituții publice sau clădiri private, arată Intermedia.

În municipiul Suceava se află 49 de adăposturi, dintre care 38 sunt public. Alte patru adăposturi sunt în Fălticeni, două în Rădăuți, trei în Gura Humorului, șase în Siret și unul în Solca.

Pe lângă faptul că aceste adăposturi sunt insuficiente pentru protejarea populației în caz de calamitate, cele mai multe sunt nefuncționale, conform reprezentanților Primăriei Suceava după ce au inventariat aceste locuri.

„Adăpostul de la această asociație este racordat la apă caldă și apă rece, instalația electrică este funcțională, în schimb sistemul de ventilație... . Am înțeles că aerisirile pe care ar trebui să le aibă acest adăpost sunt înfundate deoarece au fost executate lucrări de pavaj, respectiv parcări”, a spus un reprezentant al Primăriei Suceava.

Unul dintre adăposturile de pe strada Lazăr Vicol din Suceava găzduiește mai multe asociații de proprietari. Din acest motiv acestea sunt curate și mai bine întreținute ca celelalte. Acestea sunt alimentate cu energie electrică și au și un grup sanitar.

Odată cu refacerea parcărilor de pe strada Lazăr Vicol au fost dezafectate căile secundare de evacuare din adăposturi și au fost distruse sistemele de aerisire.

„Aici ar fi trebuit să fie a doua ieșire plus aerisirea. În urmă cu vreo cinci - șase ani exista această ieșire, dar, dat fiind faptul că s-a modernizat infrastructura au fost acoperite”, a spus același reprezentant al Primăriei Suceava.

În urmă cu 20 de ani, Primăria Suceava a dat adăposturile civile în administrarea asociațiilor de proprietari. Cele care nu au ajuns încă focare de infecții au fost transformate în boxe și sunt pline de conserve și fel de fel de lucruri care nu mai încap în apartamentele proprietarilor. 

„Aici este o ușă blindată, dar normal ea ar trebui să aibă niște mânere care blochează această ușă, dar din păcate lipsesc”, a mai spus reprezentantul Primăriei.

„Mânere, chedere de cauciuc trebuie să aibă aici pentru etanșeitate. Aici erau niște zăvoare care blocau ușa efectiv ca să nu se poată intra prin efracție, explozie și alte minuni”, a spus un reprezentant al ISU Suceava.

„La nivelul Municipiului Suceava avem 38 de adăposturi care sunt gestionate de Primăria municipiului Suceava. Cele mai multe adăposturi sunt adăposturi civile și nu sunt gestionate de noi, adică sunt private. Conform unei hotărâri de Consiliu Local adăposturile au fost predate la Asociația de Locatari, locatarii făcându-și boxe, depozitând diferite obiecte, lucruri personale. Deci nu sunt funcționale. S-au făcut instalații de canalizare anapoda, sunt multe cu igrasii, scurgeri, dejecții, mirosuri. Nu le putem folosi momentan, trebuie făcută o investiție la scară largă ca să le putem folosi. Ne trebuie filtre speciale pentru a le pune în funcție, ne trebuie canalizări, ne trebuie instalații sanitare, deci este o investiție foarte mare. Cu igienizarea nu se mai pune problema, deci trebuie modificate instalațiile care sunt făcute anapoda. În municipiul Suceava nu sunt destule adăposturi ca să adăpostim toată populația. Este un adevăr trist”, a spus un consilier al Serviciului Situații de Urgență din cadrul Primăriei Suceava.

sursa material: intermediatv.ro

Adauga comentariu