VIDEO Agricultorii din orașul „Verzei” sunt nemulțumiți de vânzările din acest an: „Varza nevândută o ducem la Parlament”

Orașul Milișăuți, din județul Suceava, este cunoscut atât în zona Moldovei, cât și la nivel național, pentru cultura verzei și pentru producția de murături.

Localnicii acestui oraș își fac traiul muncind pământul, prelucrând roadele obținute și încercând să le vândă.

În cazul verzei, prețul unui kilogram variază între 90 de bani și 1 leu și 20 de bani, în timp ce prețul murăturilor și preparatelor culinare făcute din legume de cele mai multe ori sunt negociate.

„Avem noroc că suntem la șosea și trec mașini cu clienți de la București, din orașele astea mari și se opresc și de curiozitate și mai cumpără, dar față de anii trecuți, vânzarea a scăzut. (...) Prețurile... te împaci cu clientul. Ca să nu îl pierzi, mai lași, mai lași la preț”, a spus un producător.

Cei mai mulți dintre producători își vând produsele chiar în fața porții gospodăriilor lor, în timp ce alții care au mijloace de transport își vând marfa într-o piață amenajată la marginea drumului dintre Milisăuți și Suceava.

„Cu agricultura rău, fiindcă producem, lucrăm un an de zile și comercializa varza sau orișice, cartofi, varză. (...) O ducem la Parlament. La gârlă, o tocăm, nu avem ce face”, au spus alți producători.

Cei care administrează orașul admiră munca localnicilor și încearcă să îi sprijine, fie verbal sau prin fapte.

„Problema este desfacerea, că nu prea avem unde oamenii să vândă marfă. Dacă treceți prin localitate o să vedeți la porțile oamenilor o frumusețe de drag să cumperi un borcan numai de cât e de frumos ambalat și făcut și murat, îți ia ochii și trebuie să oprești să cumperi câte ceva de la producători. (...) Într-adevăr, vin oameni de la Baia Mare, vin de la Bistrița, vin de la alte județe și se opresc și cumpără”, a spus Mircea Laurus, primarul orașului Milișăuți.

Din strămoși circulă vorba că obiceiul de a pune murături s-a născut prin anul 1933, când o femeie din localitate a folosit murăturile de casă pentru a face schimburi cu alți oameni. Pe urmă, marfa femeii fiind lăudată, aceasta s-a dus în piețele din Galați și a început să își vândă produsele.

Adauga comentariu