VIDEO Angajații unui gater din Sucevița sunt acuzați că au încercat să fure surplusul de lemne din două camioane indisponibilizate la Atelierul de Împletituri al OS Marginea, transporturi ilegale semnalate de activistul de mediu Tiberius Vatamaniuc

Activistul de mediu Tiberiu Boșutar ne-a atras atenția asupra unui eveniment ce a avut loc în cursul săptămânii trecute, care ar putea avea implicări foarte grave. Cetățenii din județul Suceava care s-au erijat în activiști de mediu sunt nemulțumit de faptul că, în ultima perioadă, nu li se mai permite accesul la cubajul transporturilor de lemne pe care le reclamă că ar fi ilegale.

Astfel, în seara zilei de 24 martie 2021, polițiștii din Vama au fost anunțați prin 112 de către activistul de mediu Gheorghe Oblezniuc despre faptul că pe DJ 176, pe raza comunei Moldovița, circulă două camioane de lemne, care ar fi supraîncărcate. Cele două vehicule au fost depistate la Ciumârna, respectiv în zona Palma. Transporturile aveau emise coduri aviz de către SC Forestliv SRL Sucevița, pentru cantitățile de 20.18, 12.58, 18.66 și respectiv 12.45 metri cubi de lemn rotund, lemn de foc.

Cele două camioane au fost duse la Atelierul de Împletituri al Ocolului Silvic Marginea pentru a fi inventariate. Activiștilor de mediu Gheorghe Oblezniuc și Tiberius Vatamaniuc li s-a interzis accesul în interior pentru a participa la cubaj. Primul rezultat anunțat a fost acela că transporturile erau legale.

Cei doi activiști de mediu nu s-au lăsat bătuți, așa că Tiberius Vatamaniuc le-a cerut celor de la Garda Forestieră Suceava să reia măsurătorile, acțiune ce a avut loc cu mare greutate.

„A doua zi, Tiberius Vatamaniuc le-a cerut celor de la garda forestieră, reluarea măsurătorilor. Au venit doi delegați de la gardă, dar patronul a motivat că e sărbătoare și că șoferul refuză să lucreze”, a explicat Tiberiu Boșutar.

Chiar dacă patronul de la Forestliv SRL Sucevița ar fi refuzat cubajul pe motiv că e sărbătoare, la miezul nopții, Tiberius Vatamaniuc i-a surprins pe angajații firmei respective cum încercau să sustragă plusurile de pe cele două camioane, pe care încercau să le încarce într-un container de pe un al treilea camion. Interesant este faptul că accesul în interior nu se putea face fără acceptul angajaților de la Ocolul Silvic Marginea.

La fața locului a ajuns și un echipaj de poliție care a blocat transportul lemnelor și a indisponibilizat și containerul ce urma folosit la transportul plusului de material lemnos.

Abia următoarea zi, reprezentanții de la Garda Forestieră Suceava și polițiștii suceveni le-au permis lui Tiberius Vatamaniuc și lui Gheorghe Oblezniuc să participe la cubaj. Cu această ocazie s-a descoperit o diferență de aproximativ 10 mc de lemne fără acte, aspecte consemnate în procesele verbale întocmite de polițiști.

„Relevant nu e doar volumul fără acte, ci mai ales faptul că nu li se permite celor care reclama să asiste la cubaj, așa fiind posibil să se acopere neregulile identificate”, a concluzionat Tiberiu Boșutar.

SC Forestliv SRL Sucevița este administrată de către Liviu Bodnărescu, societatea condusă de acesta având, conform ultimelor date, undeva la 30 de angajați.

Adauga comentariu