VIDEO Autoritățile au început să ia în seamă sesizările făcute de cetățeni pe Facebook. Firma din Arbore care a efectuat mai multe transporturi de lemn cu același aviz a fost amendată cu 10.000 de lei de Garda Forestieră

Garda Forestieră Suceava a transmis astăzi măsurile pe care le-a luat în urma verificărilor pe care le-a efectuat ieri, în urma unei sesizări făcute pe Facebook de Daniel Bodnar

SC Wanzeto SRL, din localitatea Arbore, condusă de Ioan Iliese, a fost trasă la răspundere după ce Daniel Bodnar a sesizat niște nereguli la un transport de lemne. Sesizările cetățeanului au fost confirmate de autorități.

„Garda Forestieră Suceava a demarat mai multe verificări privind respectarea regimului silvic ca urmare a unor informații apărute în spațiul public în data de 29.02.2020, informații care erau publicate de către un cetățean care a sesizat posibilitatea efectuării de transporturi multiple cu material lemnos în baza aceluiași aviz de însoțire.

În colaborare cu lucrătorii din cadrul Inspectoratului de Poliție Suceava, Biroul Combaterea Delictelor Silvice, au fost demarate mai multe verificări, atât în fond forestier, locul de proveniență a materialului lemnos, precum și pe raza com Arbore, la sediul social al societății comerciale în cauză.

Pentru probarea faptelor sesizate, s-a procedat la interogarea sistemului SUMAL, a componentelor sale precum Iwood Tracking, respectiv Oracle B.I. Interactive, precum și altor tehnici de probă.

În consecință, s-a constatat faptul că transportul de material lemnos din seara de 28.02.2020 efectuat în baza avizului de însoțire seria AR nr. 3424263, pentru care a fost obținut codul unic 120015E6Y1617, ora 19:42:54, a fost dublat în aceeași seară, respectiv data de 28.02.2020, în jurul orele 22.

S-a procedat la confiscarea cantității de 16,404mc, lemn rotund rășinoase, material lemnos care a fost transportat fără documente legale de însoțire, precum și la sancționarea operatorului economic în cauză, cu contravenție silvică în cuantum de 10 000 lei, așa cum prevăd normele tehnice specifice din domeniu.

Garda Forestieră Suceava, va continua verificările pentru identificarea și sancționarea posibilelor fapte de natură contravențională sau penală, atât la punctul de lucru al societății comerciale în cauză, precum și în fondul forestier administrat de către O.S. Bucovina, care reprezintă locul de proveniență a materialului lemnos confiscat.

În continuare vor fi organizate și alte verificări în zona fondului forestier de unde materialul lemnos provine, pe drumurile forestiere de acces precum și pe drumurile publice.

Garda Forestieră Suceava și Inspectoratul de Poliție județean Suceava salută inițiativa societății civile, pentru implicarea și sesizarea faptelor de nerespectare a regimul silvic, ceea ce poate conduce la descurajarea tăierilor ilegale a  pădurii”, a transmis Garda Forestieră Suceava.


Cotidianul Ziar de Suceava a relatat în două articole cum a evoluat situația în urma postării de pe Facebook a lui Daniel Bodnar.

Primul articol a fost intitulat „Un cetățean, care le-a pus pe <tavă> polițiștilor un camion încărcat cu bușteni mai lungi decât prevede legea, susține că se încearcă intimidarea sa. Oamenii legii sunt acuzați că ar fi mână în mână cu mafia lemnului”.

Al doilea articol a fost intitulat „Polițiștii au dat doar un avertisment pentru camionul încărcat cu bușteni mai lungi decât prevede legea, care le-a fost pus pe <tavă>. Garda Forestieră efectuează verificări privind respectivul transport suspect”.

 

 

Adauga comentariu