VIDEO Autoritățile au schimbat foaia cu voluntarii și presa în ceea ce privește Vama Siret și tabăra de pe stadionul din Siret. Reprezentanții mass-media au INTERZIS în tabără: „De la presă nu aveți voie, așa ni s-a transmis”

La data de 1 martie 2022, în a VI-a zi de când a început războiul din Ucraina, autoritățile române au schimbat foaia în ceea ce privește situația din Vama Siret. Zeci de polițiști, jandarmi și pompieri au fost trimiși în Vama Siret și pe stadionul din Siret pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina. Odată cu trimiterea angajaților MAI la fața locului, acestora li s-au dat ordine prin care este împiedicată activitatea voluntarilor și a presei.

Voluntarii sunt dați deoparte

Autoritățile încearcă să se ridice pe vârfuri și în același timp să îi împingă în umbră pe voluntari. Cine sunt voluntarii? Voluntarii sunt acei oameni simpli care din prima zi au sărit în sprijinul refugiaților. Oameni veniți din toată România. Mai exact sunt acei oameni care de aproape o săptămână își rup din timpul lor, din banii lor, din sănătatea lor pentru a-i ajuta pe cei aflați la ananghie. Voluntarilor li s-a interzis aceesul în apropierea Vămii Siret cu autovehiculele. Cei care vor să aducă pachete cu alimente, medicamente, pături și alte lucruri li se cere să predea donațiile la circa trei kilometri de vamă angajaților statului. Cei din urmă susțin că sortează donațiile și le împart ei sau le transportă la corturile care încă sunt ridicate în imediata apropiere a vămii. Persoane din rândul voluntarilor ne-au spus că unii dintre ei, cei care au ”cunoștințe”, își pot desfășura acțiunea de ajutorare în pace. De asemenea, persoanelor care vor să le vină în sprijin refugiaților le este interzis accesul cu mașina la mai puțin de circa trei kilometri de vamă, așadar acestea sunt nevoite să meargă pe jos în total circa șase kilometri (unii fac mai multe trasee dus-întors). Timpul și energia pierdută ar fi putut fi folosită de voluntari într-un mod mai folositor.

Prin aceste schimbări, probabil autoritățile centrale încearcă să se răzbune pentru că un voluntar din Botoșani și-a permis să îi reproșeze în față plagiatorului Nicolae Ciucă, premierului României, (ÎN FAȚA CAMERELOR DE FILMAT) că nu a făcut nimic pentru a-i ajuta pe refugiați deși trecuseră vreo două zile de când sute de refugiați trecuseră prin Vama Siret. 

INTERZIS PENTRU PRESĂ. Cetățenii trebuie să creadă doar informațiile pe care circarii politici le fac publice

Trebuie menționat faptul că autoritățile centrale au impus noi restricții și pentru reprezentanții mass-media. După ce prin postările oamenilor simpli, prin articolele din ziare și prin știrile TV a fost expusă incompetența autorităților, mai marii țării au luat decizia de a ține cât mai departe mass-media de zonele „fierbinți”. 

Din prima zi de război reprezentanții mass-media au avut voie să filmeze NON-STOP în Vama Siret. Menționăm faptul că au apărut în toată lumea știri din Vama Siret, de lângă polițiștii de frontieră suceveni care verificau documentele persoanelor care treceau din Ucraina în România prin PTF Siret. Când Nicolae Ciucă (premierul României), Raed Arafat (secretar de stat), Lucian Bode (ministru de Interne) și Ylva Johansson (comisar european) s-au plimbat prin vamă, reprezentanții mass-media au fost primiți cu brațele deschise. Culmea, pentru declarațiile de presă ale acestora, pe fundalul acestora aveau voie să apară refugiații, polițiștii de frontieră și vama propriu-zisă. Acum, când nu este nicio față politică prin vamă, filmatul este interzis. În această seară am încercat să luăm câteva cadre din Vama Siret, dar polițiștii de frontieră s-au aprins imediat și ne-au solicitat să nu filmăm deoarece nu este permis filmatul și fotografiatul în PTF Siret (neexistând niciun semn în acest sens). Dintotdeauna se știe faptul că atât polițiștii de frontieră din Suceava, cât și cei ucraineni, percep niște taxe mai puțin legale, ei îi spun „tradiție”. Adică, pentru a nu găsi nereguli de vreun fel persoanele care tranzitează zona trebuie să plătească diferite sume de bani. Sume de bani pentru care nu se taie chitanța. Un fel de taxă de șmecher, doar că polițiștii de frontieră au botezat-o „tradiție”. Și în aceste vremuri, când oamenii disperați încearcă să fugă din Ucraina de frica războiului, polițiștii de frontieră îi „jupoaie” pe refugiați. „Tradiția” acum se aplică după față, vestimentație și după mașină (dacă este cazul). „Tradiția” pleacă de la 50 de euro și poate ajunge la sume de rangul miilor de euro.

„Sumele diferă, de la 50 de euro pentru un document care nu este în regulă, și trece de 500 de euro, mai nou de 1.000 de euro, pentru un bărbat apt de armată care nu vrea să se înroleze. Se vehiculează că mașinile de zeci de mii de euro, Porsche sau Tesla, plătesc chiar și câte 5.000 de euro pentru a fi escortate de mașini ale poliției și pentru a fi băgate în față la Porubnoe, pentru a trece mai rapid granița”, a arătat Monitorul de Suceava zilele trecute, făcând referire la vameșii din Ucraina.

Nouă, cetățenii ni s-au plâns că trebuie să respecte „tradiția” atât față de polițiștii de frontieră din Ucraina, cât și față de cei din Siret. Încercând să înțelegem cu ce ar putea incomoda acum camerele de filmat dacă ar fi pornite în Vama Siret (având în vedere că până nu demult nu incomodau) răspunsul probabil este mai aproape și mai clar decât am crede. 

Am încercat să vedem care este situația pe stadionul din Siret, unde este amenajată o tabără pentru refugiații din Ucraina. Menționăm faptul că în respectiva tabără marea majoritate a refugiaților nu sunt vorbitori de limba română, unii nici de engleză și nu știu cui ar trebui să se plângă în cazul în care autoritățile fac vrun abuz sau îi tratează neadecvat. În drumul spre tabără am fost opriți de doi jandarmi care au primit ordin să nu permită accesul reprezentanților mass-media sub nicio culoare. Mai mult ca sigur atunci când vreun „erou” de la București își murdărește pantofii prin tabăra respectivă reprezentanții mass-media vor fi invitați să filmeze. 

Pe drum, prin beznă

Am spus mai sus că voluntarii și reprezentanții mass-media (cu excepția celor de la televiziuni, care au mai multe aparaturi) trebuie să ia la pas un drum de circa trei kilometri. Autoritățile spun că transportul ar fi asigurat până la Vama Siret de un microbuz, dar nu era niciun microbuz. O mică parte din drumul de trei kilometri este luminat și acolo doar pe o parte de drum. Pe lângă voluntarii și reprezentanții mass-media, pe acel drum sunt nevoiți să meargă și refugiații. Dacă au reușit să fugă din calea războiului, viața acestora este expusă pericolului trebuind să mai meargă pe un drum neiluminat, trăgându-și după ei bagajele.

 

Adauga comentariu