VIDEO Bătrânul, care a dus acasă un porumbel pe care l-a jumulit de viu la colțul unei clădiri din Suceava, trăiește într-un posibil focar de infecție cu câțiva membrii ai familiei. Toată scara miroase puternic a hoit

Astăzi, unul dintre reporterii Ziar de Suceava, însoțit de un reprezentant de la Asociația Casa lui Patrocle au încercat să dea de bătrânul care la data de 13 mai 2020 a fost surprins în timp ce jumulea de viu un porumbel prin municipiul Suceava.

Cei doi au început căutările din fața blocului în care a fost văzut bătrânul cu o zi înainte intrând cu porumbelul jumulit de pene. Scopul cercetărilor acestora a fost acela de a afla de ce bătrânul a ajuns să prindă porumbei, pe care să îi jumulească și ulterior să îi mănânce, conform spuselor bătrânului. Gândindu-se la faptul că poate suceveanul a ajuns în această situație din lipsa banilor sau a unor probleme personale, cei doi au intenționat să afle povestea din spatele filmărilor apărute în spațiul public sperând să-l poată ajuta pe bătrân să-și trăiască bătrânețea în condiții normale.

Prima persoană întrebată avea să ne ducă la ușa bătrânului fără să vrea

Ajunși în fața blocului în care bănuiau că locuiește bătrânul, reporterul și reprezentantul de la Asociația Casa lui Patrocle au observat faptul că ușa de la bloc era închisă. Atunci, aceștia s-au uitat pe la geamurile blocului pentru a vedea dacă observă ceva suspect iar pe urmă s-au dus în spatele blocului, de asemenea pentru a se uita la geamuri. În momentul în care cei doi au ajuns în spatele clădirii, au observat doi tineri, un băiat și o fată, stând lângă ușa de la intrarea în scară, blocul având două uși de acces în scară. Atunci aceștia i-au abordat pe tineri întrebându-i dacă locuiesc în zonă. Dintre cei doi, doar băiatul a spus că locuiește chiar în scara respectivă. Bineînțeles, în acel moment reporterul Ziar de Suceava a scos telefonul și i-a arătat o poză cu bătrânul care cu o zi înainte avea un porumbel jupuit în mână, întrebându-l pe adolescent dacă-l recunoaște pe individ sau dacă l-a văzut. Fără să stea mult pe gânduri, băiatul a spus că nu îl știe pe bătrân și nu l-a mai văzut.

Reporterul nefiind sigur dacă ușa din spatele tânărului duce direct în prima scară de bloc de lângă casino-ul sau agenției de pariuri din fața blocului, a cerut din nou ajutorul adolescenților. Aceștia au răspuns că prima scară de bloc este mai încolo și nu are ușă de acces în spatele blocului.

Aproape duși de nas de un adolescent

Atât reporterul, cât și reprezentantul Casei lui Patrocle au crezut fără ezitare spusele tinerilor și au continuat să-și întindă gâturile printre copaci pentru a încerca să observe vreun geam suspect. La un moment dat, cei doi s-au lăsat păgubași și au intenționat să plece din respectivul loc și să-și continue căutările în altă parte. Când reporterul și reprezentantul de la Protecția Animalelor au ieșit din grădina în care s-au foit câteva minute, au observat faptul că adolescentul cu care au vorbit cu câteva secunde înainte, a plecat lăsându-și prietena singură afară. În timp ce „anchetatorii” au făcut cale întoarsă, tânăra le-a spus că băiatul a urcat până în casă pentru a aflat dacă știu ceva ai lui. Atunci cei doi căutători și-au reconfigurat traseul fără vreun motiv întemeiat și fără vreo suspiciune, ci pur și simplu pentru a ieși înapoi pe bulevard. Astfel, aceștia au intrat în scara de bloc, prin ușa din spate,

Semne, minciuni și miros de hoit

De aici au început să apară semnele. În momentul în care cei doi au ajuns la ușa de acces în bloc, de pe bulevard, au observat faptul că se află în prima scară de bloc, moment în care cei doi au pus pentru prima dată la îndoială afirmațiile tinerilor. La scurt timp, aceștia au simțit un miros puternic de hoit, de putreziciune și au urcat scările pentru a vedea de unde provine mirosul. Ajunși la etajul I, s-a deschis brusc ușa unui apartament, din care a ieșit adolescentul de mai înainte cu o pisică în brațe. Odată cu ieșirea tânărului din apartament, s-a aprofundat brusc mirosul de hoit, moment în care reporterul și reprezentantul de la Casa lui Patrocle s-au uitat unul la altul parcă întrebându-se reciproc „Îl suspectezi și tu?”. Atunci cei doi l-au întrebat pe tânăr dacă a aflat ceva nou cu privire la bătrânul din imagini, iar tânărul a spus că nu a aflat nimic.

Reporter/Reprezentant -Ce faci cu pisica?

Adolescent: - O duc afară să mănânce... iarbă!

R/R: - Dar ce miroase așa urât din apartamentul tău?

A.: - S-a stricat frigiderul.

R/R: - Dar cu cine locuiești aici?

A.: - Cu bunica.

R/R: - Locuiești de mult aici?

A.: - Da. (După câteva secunde de gândire)

Deși era clar faptul că tânărul locuiește cu bătrânul din filmare în casă, cei doi au urcat până la ultimul etaj pentru a se convinge că nu se înșeală cu privire la proveniența mirosului de hoit. Când aceștia au căzut de acord că toate semnele duc la tânăr, aceștia au ieșit din nou în spatele blocului pentru a vorbi cu adolescentul, dar acesta a dispărut cu pisica și cu prietena sa.

Cel mai probabil, tânărul văzând că Protecția Animalelor îl caută pe bunicul său a crezut că îi va fi luată pisica și a încercat să o „salveze”. Având în vedere această variantă, reporterul și reprezentantul de la Casa lui Patrocle s-au gândit că porumbelul ce a fost adus acasă de bătrân ar fi putut fi dat pisicii să-l mănânce. Nu ar fi exclusă varianta ca o parte din porumbel să fi fost mâncat de bătrân și o parte de animalul de companie. Adevărul doar ei îl știu.

Deci, din prostie, reporterul și reprezentantul Casei lui Patrocle au aflat în care apartament locuiește bătrânul, având un noroc extraordinar de mare. Dacă cei doi ar fi apucat să treacă de etajul I, tânărul ar fi ieșit din scară și dus ar fi fost.

Vecinii par satisfăcuți de mirosul de mort ce le „mângâie” nările când scot capul pe geam

Pe urmă, cei doi au început să bată la ușile mai multor vecini din bloc. Unii nu au deschis ușa, alții nu au vrut să vorbească, alții ne-au spus că în apartamentul menționat de noi ar locui doi bătrâni, iar alții ne-au spus că nu știu sigur cine locuiește în acel apartament, dar de acolo iese un miros insuportabil și din această cauză nu pot sta cu geamul deschis prea mult timp.

Într-un final, cei doi au ajuns din nou în fața ușii de unde a ieșit tânărul cu pisica în brațe. După ce au bătut la ușă, aceasta se deschide foarte puțin, iar prin ușa întredeschisă și-a făcut apariția o bătrână care știa foarte bine cu cine are onoarea, respectiv cu Protecția Animalelor, dar nu știa că și cu cineva de la ziar.

La ușă femeia a spus că soțul său e dement și nu este acasă. Aceasta nu a vrut să spună ce miroase a hoit, iar când a fost întrebată dacă poate să ne confirme faptul că bărbatul din filmare este soțul ei a închis ușa.

După ce reporterul și reprezentatul de la Casa lui Patrocle au vorbit cu bătrâna, au ieșit pe bulevard și au văzut la un etaj superior un bărbat care stătea la geam. Cei doi l-au întrebat pe bărbat dacă știe de ce miroase a mort pe casa scării și dacă știe ceva de vecinii de sub el. Răspunsul a fost unul neașteptat, a dat din cap că „Nu”, a închis geamul și a intrat înapoi în apartament. La scurt timp, la același geam a ieșit o femeie la geam pentru a fuma o țigară. Aceleași întrebări i-au fost adresate și acesteia, dar s-a uitat sfidător în jos și a intrat în casă, după care a închis și ea geamul. Aceștia au dat de înțeles că lor nu li se întoarce stomacul pe dos când trag în piept putoarea de mortăciune și că s-au obișnuit. Probabil, dacă ar dispărea mirosul respectiv, aceștia i-ar simți dorul o vreme.

Polițiștii lăsați să bată-n ușă și să strige la geam  

Fiind destul de clar faptul că în respectivul apartament locuiește bărbatul care a jupuit de viu un porumbel prin Suceava, cei doi au sesizat Poliția.

La fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție care a încercat să ia legătura cu persoanele care locuiesc în apartamentul din care ieșea un miros insuportabil de mortăciune. Polițiștii au bătut de mai multe ori în ușă, dar în zadar pentru că nu a răspuns nimeni.

Oamenii legii au încercat să dea de persoanele din respectivul apartament chiar și strigându-le la geam, dar de asemenea nu a răspuns nimeni.

Criminaliștii la locul jupuirii

Pe urmă, au ajuns și polițiștii criminaliști care au cercetat zona în care bătrânul a jumulit porumbelul cu o zi în urmă. La colțul clădirii, unde a fost surprins bătrânul chinuid pasărea, încă erau mai multe pene.

În timp ce criminaliștii își desfășurau activitatea, s-a putut observa faptul că în interiorul apartamentului vizat a fost deschis televizorul. De pe partea cealaltă de drum se putea observa faptul că cineva urmărea prognoza meteo la televizor.

Polițiștii au mai băgat o fisă, de acestă dată a fost cu noroc

După ce criminaliștii și-au terminat treaba, colegii acestora și-au încercat norocul din nou bătând la ușa bătrânilor. De această dată, Antoneta M. (80 de ani), soția bătrânului, a răspuns la ușa foarte nervoasă, cu actele care dovedesc faptul că soțul ei este bolnav.

”Golanii”, polițiștii și bătrâna nervoasă dar isteață

Femeia s-a arătat profund nemulțumită de faptul că oamenii legii, reporterul de la Ziar de Suceava și un reprezentant de la Asociația Casa lui Patrocle au venit pentru a cere lămuriri cu privire la evenimentul petrecut pe data de 13 mai 2020.

Are demență! Și ce, a omorât un căprior? (...) Mă golanilor! Sunt agitată pentru că golanii ăștia își fac reclamă! Asta de la ziar, ce dacă ești de la ziar? Cine sunt eu, miss Suceava?”, a spus bătrâna imediat ce a deschis ușa apartamentului.

Polițistul, care a încercat să discute cu aceasta, a întrebat-o unde este soțul ei, iar femeia i-a spus că soțul ei este plecat la un nepot de dimineață.

„Nu este, nu este! E plecat la un nepot. (...) De ce e zarva asta? Eu vreau să știu! A fost un căprior, o capră neagră? A fost un hulub și la hulubul acela i-a dat drumul! Degeaba spun golanii ăștia că nu știu ce, că l-a jumulit. Dacă era jumulit nu zbura?”, a spus bătrâna.

Polițistul a încercat să îi explica femeii că orice animal este ocrotit de lege.

„Ce vrei de la un om de 87 de ani sclerozat? (...) Cu dumneavoastră stau de vorbă, dar cu golanii ăștia nu!”, le-a spus femeia polițiștilor.

La un moment dat, oamenii legii au reușit să se înțeleagă cu bătrâna. Aceștia s-au uitat prin actele pe care le adusese femeia și au constatat faptul că soțul ei este într-adevăr bolnav, conform actelor. Oamenii legii au încercat să îi explice bătrânei și de ce mașina de la Protecția Animalelor este în fața geamului ei și cu ce se ocupă această asociație.

„Ce scrie aici? Ce scrie aici? Este de la psihiatru.... . (...) Ce să vorbești cu dânsul dacă el e dement! Uitați, de la Explora am. (...) Dar nu am înțeles, se poate așa ceva? Pe ăștia (n.r.- Protecția Animalelor) că stă cu mașina aici ? Și dacă sunt? Țara asta merge într-un așa hal... . (...) Dar pentru o hulitură (n.r. – porumbelul) căreia i-a dat drumul și a zburat din nou și gata? Așa i-a venit, stătea pe bancă probabil acolo în centru”, a mai spus bătrâna.

Polițistul care a încercat să afle ce s-a întâmplat cu o zi în urmă, a avut nevoie de un calm deosebit pentru a se putea înțelege cu bătrâna. Cu greu omul legii a reușit să o calmeze pe femeie și a reușit să stea de vorbă cu aceasta.

Auzind scandalul de pe casa scării, nepotul bătrânei a ieșit din casă pentru a încerca să își calmeze bunica, rugând-o să se calmeze. Tânărul de 17 ani a încercat să își liniștească bunica și să o sprijine în cooperarea cu polițiștii, lucru care a fost realizat la un moment dat.

„Hei! Shht! Auzi, ai înnebunit și tu? Hai te rog frumos, ne aud vecinii! (...) Alo, bunica! Mai încet! Shht! Ai vecini și mă faci pe mine de râs!”, i-a spus adolescentul bunicii sale în timp ce încerca să o liniștească.

„Dă-i în ... de vecini, te hrănesc vecinii?”, i-a spus bătrâna nepotului său.

 Oamenii legii au întrebat-o pe femeie din nou unde este soțul ei, iar aceasta a spus din nou că acesta este la un nepot și că nu ar avea telefon mobil.

Când polițiștii i-au solicitat adolescentului numărul de telefon, bătrâna le-a spus autorităților că le dă numărul ei și să nu îl ia pe al nepotului. Lucru ce ar arăta faptul că bătrâna a încercat să îl excludă pe nepot din această poveste. Pentru a le da polițiștilor numărul ei de telefon, femeia a intrat în casă, probabil pentru că nu îl știe din cap. Imediat ce aceasta s-a întors din casă, unul dintre polițiști a întrebat-o pe femeie: „Puteți să deschideți un picuț ușa să aruncăm o privire?”.

Antoneta: - Dar pentru ce!?

Polițist: - Să vedem!

A.: - Nu! Nu e proprietate personală!

P.: - Da, am înțeles, nu se pune problema, dar am crezut că poate aveți mai multe animale vii!

A.: - Doamne ferește!

Pe urmă femeia le-a spus polițiștilor că mirosul insuportabil ar fi de la niște cartofi care s-ar fi stricat.

„E al șaptelea, e nepot. Mama lui e moartă și îl cresc de la o lună și vreau să spun că avea cinci ani și trei luni când a murit mama-sa, deci eu sunt sub influența nervilor. Am avut cinci copii și nu-s de ăștia care bat berbunca”, a povestit bătrâna.

Polițiștii au încercat să afle varianta bătrânei cu privire la evenimentul de pe data de 13 mai 2020, când soțul ei a fost filmat în timp ce jumulea un porumbel pe străzile Sucevei. Aceștia au întrebat-o pe bătrână dacă soțul ei a intrat cu porumbelul în interiorul locuinței.

„Nu! Nu! Aici! Nepotul a ieșit. Nu mă înțeleg cu dânsul (n.r. – soțul ei), nu mă înțeleg! A intrat în scară, nepotul a ieșit și m-a chemat pe mine și eu i-am spus <Du-l înapoi de unde l-ai luat!>. Avea o înaripată, dar nu din ăștia, o cheritură!”, a spus femeia.

Când oamenii legii au întrebat-o pe bătrână dacă porumbelul era jumulit când l-a adus soțul ei, aceasta a negat acest lucru.

Nu, niciun jumulit! Dacă i-a dat drumul și a zburat... . Doar de ce golanii ăștia, ce au scris e o minciună! A ??? și a întrebat: <Ce s-a întâmplat cu domnul M.?>. Păi dă-o în colo, dar ce e capră neagră? (...) Eu l-am trimis! Da, porumbelul a zburat. De ce ăștia scriu și exagerează?”, a spus bătrâna.

Unul dintre polițiști i-a spus femeii faptul că în filmarea ajunsă în spațiul public apare porumbelul fără pene.

Cum fără pene?”, a întrebat mirată bătrâna.

Pe urmă organele legii l-au întrebat și pe adolescent ce știe cu privire la evenimentul petrecut.

„Eu am ieșit să mă duc până afară și l-am găsit cu porumbelul și l-am trimis înapoi să îl ducă”, a spus tânărul.

Adolescentul a fost imediat întrerupt de bunica sa în momentul în care polițiștii l-au întrebat dacă porumbelul era jumulit.

Făcea din cap porumbelul”, a mai spus bătrâna.

Polițist: - Când s-a întors pe urmă, nu v-a spus că a jumulit porumbelul?

Antoneta: - Nu, nimic!

Adolescent: - El (n.r. – bătrânul) nu știe ce a făcut ieri.

P.: - Are tratament? Urmează tratamentul?

Antoneta: - Bineînțeles!

(...)

P.: - De ce boală suferă el?

Antoneta: - Mai multe, are vreo 12 boli!

Femeia le-a explicat polițiștilor faptul că soțul ei suferă de demență de circa patru ani, de când ar fi căzut.

În continuarea cercetărilor, polițiștii au întrebat-o pe Antoneta din nou unde a plecat soțul ei și mai exact în ce localitate. După o pauză destul de lungă, bătrâna a spus că soțul ei este plecat în Dumbrăveni. Întrebarea la care bătrâna a rămas fără răspuns a fost „Cum se numește? (n.r. – nepotul”.

„Dar știu eu? Nu mai știu!”, a răspuns femeia.

Polițist: - Dar de ce a plecat dacă el este bolnav?

Antoneta: - Așa se duce, nu pot să-l opresc!

P.: - El are telefon?

A.: - Nu, el nu! Nu poartă telefon că nu aude. Nici nu aude de urechea dreaptă.

Înainte de a pleca polițiștii, bătrâna a avut o întrebare la adresa acestora, și anume: „Spuneți-mi care e cauza asta că pe dumneavoastră v-au pus pe drumuri?”.

Polițist: - A fost o sesizare. A fost acea filmare și există o lege care protejează animalele.

Antoneta: - Dar dacă i-a dat drumul?

P.: - Doamnă, din filmare se vede cum acel porumbel este jumilit de pene.

A.: - Păi vă dați seama? La 87 de ani, doar se vede, nu cred că îi făcea cineva acte.

P.: - Își urmează tratamentul?

A.: - Da! Eu i-l dau, el nu-i în stare să-l ia.

P.: - Doamnă, păi trebuie avută grijă cu el dacă el totuși are manifestările astea, Doamne ferește să nu facă alte fapte pe viitor.

A.: - Ce fapte să facă?

P.: - Păi da nu se știe, știți cum e omul care are demență poate să facă oricând... e imprevizibil.

Imediat bătrâna a schimbat subiectul și a dat să le povestească polițiștilor faptul că în oraș sunt doi oameni cu probele care vorbesc pe stradă, iar aceia umblă liberi fără să facă nimic. Aceasta chiar le-a mai spus oamenilor legii că unul dintre cei doi menționați de dânsa i-ar fi cerut mai demult un televizor alb negru.

Discuția s-a terminat cu bătrâna spunând: „E ceva strigător la cer! La revedere!”.  

Declarații

O femeie care ar locui în apropiere de blocul celor doi bătrâni a spus că aceștia nu ar fi amărâți.

„Îl știu că stă mai mult la țară, ea stă mai mult aici la bloc. Pe el nu prea îl știu, dar am văzut filmarea, mi-a arătat-o fata. Un criminal, eu așa ceva nu aș putea să fac. Cum să mănânci așa ceva, niște porumbei pe care eu vin și-i hrănesc. Eu stau le cumpăr pâine și grâu, îi hrănesc și vine altul... . Nu știu, nu poți să spui că nu au mâncare, că au pensie destul de bună. Nu sunt oameni de ăștia vai de capul lor, amărâți, au și la țară casă, pământ și plus apartament cu trei camere aici”, a spus o localnică.

„Am găsit filmarea aseară într-un articol urcat pe net de Ziarul de Suceava, am vorbit cu redacția ziarului, ne-am întâlnit astăzi, am aflat sursa filmării, am aflat unde stă bătrânul. Am încercat în primă fază să ne dăm seama dacă este un caz social care trebuie ajutat pentru că lumea se împarte acum în două tabere, poate este un caz social și nu trebuie condamnat că moare de foame sau poate este un bolnav psihic. Pe casa scării miroase foarte urât, miroase a hoit, miroase de-a dreptul a cadavru. Este un caz de tortură, de cruzime împotriva animalelor și tortură. Dacă era într-adevăr să zicem că nu avea ce mânca, trebuia să-i sucească gâtul porumbelului și să se ducă să-l gătească. Nu suntem toți vegani”, a spus un reprezentant de la Asociația Casa lui Patrocle.

De această dată, polițiștii au dat dovadă de profesionalist, reușind să o calmeze pe bătrână și chiar să reușească să o facă să discute cu ei. Chiar dacă foarte mulți vor spune că „asta este treaba lor”, în astfel de situații este greu să îți menții calmul și să vorbești frumos cu o persoană cu o atitudine agresivă. Nu trebuie uitat faptul că oamenii legii, în tot acest timp, au suportat un miros greu de descris în cuvinte.

În urma discuției pe care au avut-o polițiștii cu bătrâna, aceasta a dovedit faptul că este isteață și-a susținut punctele sale de vedere cu o luciditate deosebită. Răspunsurile pe care le-a dat bătrâna și modul prin care a evitat mai multe subiecte denotă faptul că, așa cum poate, încearcă să își apere membrii familiei de orice răspundere. Bătrâna și-a susținut minciunile până în ultima clipă și a profitat de „prietenia” polițiștilor pentru a încerca să îi convingă că soțul ei a dat drumul porumbelului și culmea înaripata și-ar fi luat zborul nejumulită.

Probabil Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Suceava și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului se vor autosesiza în privința acestor persoane care probabil au nevoie de sprijinul autorităților. De asemenea cei de la Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitară Veterinară și Poliția Animalelor probabil s-ar fi putut autosesiza și să vadă dacă această întâmplare îi privește.

Ori autoritățile sunt prea modeste pentru a se lăuda cu faptul că deja s-au autosesizat, au luat măsurile corespunzătoare și i-au ajutat cu absolut tot ce au putut pe oamenii respectivi. Dacă nu au luat deja măsuri poate vor lua după ce vor fi sesizate, pentru că nu este probabil să aibă nevoie de ajutor de a se ridica de pe scaun.

Comentarii

Alina Rimbu

16.05.2020 01:37
Faceti va rog o plangere la DSV. Nu e normal sa nu investigheze nimeni mirosul de hoit dintr-un apartament! Si politia trebuie sa se intoarca acolo cu un mandat de perchezitie!

Adauga comentariu