VIDEO Celebrul monument al Centenarului nu va mai fi inaugurat niciodată. Ion Lungu închide gura sucevenilor cu alte două monumente care ar avea legătură cu Marea Unire

Anul trecut, Primăria Suceava se lăuda că va investi aproximativ 300.000 de euro pentru a ridica un monument în cinstea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Pe parcurs, suma pe care municipalitate voia să o investească în acest monument a fost de 100.000 de euro.

Pentru alegerea modelului Monumentului Centenar, Ion Lungu s-a agitat încă din luna aprilie a anului 2018, dovadă fiind concursul, organizat pentru alegerea unui model, de pe data de 19 aprilie a anului trecut.

Atunci, mai mulți arhitecți și-au etalat machetele, care mai de care mai ciudate.

Comisia licitației de proiecte l-a declarat câștigător pe arhitectul Mircea Dăneasă, care a sculptat statuia Bucovina Înaripată din apropierea Palatului Administrativ Suceava. Dăneasă, fiind pe primul loc a primit premiul cel mare, respectiv 10.000 de lei, iar arhitecții de pe locul II și III au primit 5.000 de lei, respectiv 2.000 de lei.

Reacția sucevenilor a tăiat „elanul” Primăriei?

În urma concursului, reacția sucevenilor nu a fost întocmai una așteptată de municipalitate, deoarece oamenii râdeau de machetele propuse, comparându-le chiar cu zombi sau chei franceze.

În maximum trei luni => la anul => niciodată

În acea perioadă, primarul Sucevei credea că, în cazul în care nu vor exista contestații în urma concursului mai sus menționat, proiectul desemnat învingător va putea fi terminat în maximum trei luni, deci undeva prin luna iulie – august.

Deoarece anul trecut data de 28 noiembrie s-a grăbit să vină, primarul Sucevei și-a dat seama că monumentul nu va putea fi terminat nici măcar până la finalul anului.

Statuia lui Iancu Flondor folosită drept suzetă pentru suceveni

Atunci, edilul a scos asul din mâneca, anunțând că în locul Monumentului Centenarului va fi amplasată o altă statuie.

„În urma discuțiilor avute cu președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, pentru că nu ne încadrăm în acest an cu realizarea Monumentului Unirii, am decis să intrăm în septembrie cu un proiect de hotărâre prin care să modificăm hotărârea dată, pentru că în acel loc va fi amplasată altă statuie, bustul lui Iancu Flondor. Statuia este achiziționată de Muzeul Bucovinei, iar termenul de livrare este 5 octombrie. Primăria Suceava va realiza soclul statuii, în asociere cu Muzeul Bucovinei”, a spus Ion Lungu, la data de 19 septembrie 2018.

Așadar, în Parcul Steagurilor, lângă Palatul Administrativ, și-a făcut aparația bustul lui Iancu Flondor, unul dintre principalii artizani ai Unirii. Se poate spune că Iancu Flondor l-a salvat, într-o anumită măsură, pe Ion Lungu de critica sucevenilor față de care nu s-a ținut de cuvânt cu realizarea Monumentului Centenarului. În ziua în care a fost inaugurată statuia, a fost și sfințită de un sobor format din cinci preoți. 

Amintim faptul că până ce a fost dezvelită statuia lui Iancu Flondor, aceasta semăna leit cu o fantomă deoarece era acoperită cu un cearșaf închis la culoare, care noaptea flutura la adierea vântului.

Pe urmă, se spunea că Monumentul Centenarului va fi realizat cel târziu în anul 2019, dar conform primarului Ion Lungu, acest monument nu va mai fi făcut.

„Care Monumentul Centenarului? A de anul trecut, dar de anul trecut s-a terminat de mult proiectul. Monumentul Centenarului până la urmă a fost statuia lui Iancu Flondor, acel monument sigur că nu s-a mai făcut. Facem acest turn al Unirii care tot are legătură cu Centenarul, se împlinește 100 de ani de la Tratatul de la Trianon anul viitor, exact pe data de 31 mai și mai sunt... . Da, dar așa cade pe 31 mai și anul ăsta pică, părintele... . E vorba de 31 mai pentru că cade într-o sâmbătă, într-o duminică, pardon. Asta era ideea, să fie slujbă la biserică, să fie lume multă. Mai repede se poate face, nu mai târziu.”

„Exact pe data de 31 mai” este de fapt pe 4 iunie

Conform Wikipedia, Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte.

Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia.

Zâmbete și râsete de încurajare, din partea susținătorilor, de dragul unui plan nereușit ținut sub preș de edil

Până astăzi, nimeni nu a mai pomenit nimic despre acest monument promis anul trecut. 

Acum, odată cu confirmarea edilului, s-a demonstrat faptul că Primăria Suceava a organizat concursul de machete propuse pentru realizarea monumentului în cinstea Marii Uniri degeaba. Astfel, Ion Lungu a adăugat încă o promisiune nerealizată în lista sa de „gogoși crude”. Pentru acest tam-tam municipalitatea a cheltuit vreo 17.000 de lei pentru a răsplăti câțiva dintre arhitecții puși la munca inutil.

Primarul s-a descurcat cum a putut și a înlocuit Monumentul Unirii cu alte două sculpturi.

Adauga comentariu