VIDEO Cerșetorii din cătunul de rromi din Mironu fugăriți din Italia de către coronavirus: „Încă suntem sănătoși, nu avem probleme, nu avem gripa coronavirus, nu avem nimic”

Panică în cătunul de rromi din Mironu, comuna Valea Moldovei, județul Suceava. În ultimele două zile, circa 300 de persoane s-au întors acasă din Italia de frica coronavirusului. Pentru a scăpa de carantină și a ajunge cât mai repede în localitatea de domiciliu, aceștia nu au anunțat la frontieră că se întorc din „Cizmă” ci din țări precum Germania sau Austria. Totul a ieșit la iveală după ce elevii din sat au început să povestească la școală că li se întorc rudele din Italia.

„Absolut toți cei care sunt în Italia fug de coronavirus, se întorc. (...) Am verificat în teritoriu și nici unul nu a venit din zona respectivă (n.r. – localitățile din Italia aflate în carantină). (...) S-a creat o panică. Panica a pornit chiar din localitatea Mironu pentru că au aflat pe TV, pe surse, că focarul s-a extins în Italia, toți cei din Italia, sunt convins că sunt în drum spre casă, pentru că nu înțeleg exact cum stau lucrurile”, a declarat Mihai Fedorovici, directorul Școlii din Valea Moldovei.

Primarul comunei Valea Moldovei consideră că autoritățile nu sunt pregătite să facă față unei epidemii cu noul coronavirus.

„La graniță, ei și-au luat niște măsuri așa – zise de precauție, în sensul că bă nu spunem că venim din Italia că dacă venim din Italia, au fost informațiile alea că intră în așa – zisă carantină și atunci ei ar fi declarat că vin din Germania. (...) La nivelul comunei Valea Moldovei, aproximativ 300 de persoane monitorizate la nivelul școlii s-au întors din Italia din zone afectate de 2019 – coronavirus”, a spus și Constantin Moroșan, primarul comunei Valea Moldovei.  

Locuitorii din Mironu continuă să-și aștepte rudele să vină acasă, dorind să le vadă alături de ei decât să fie expuși noului coronavirus care a băgat spaima în întreaga planetă.

„Vine înapoi că îi este frică. L-am chemat acasă. Ne e frică de virusul ăsta. (...) E pornit, mâine seară este acasă. (...) De ce s-au întors?! De frică. (...) Ce să facă acolo? Să-mi vină cu o boală ceva, să murim, ferească Dumnezeu. Mai bine stau flămândă și îl țin acasă cu necazul meu, cu copilul meu”, a precizat o localnică.

„Panică se crează și nu se crează. (...) În cătunul Mironu, în localitatea Mironu, nu există că va fi o suspiciune de gripa coronavirus. (...) Încă suntem sănătoși, nu avem probleme, nu avem gripa coronavirus, nu avem nimic”, a menționat și un localnic.

Deocamdată autoritățile nu au luat nicio măsură în ceea ce îi privește pe rromii din cătunul Mironu întorși acasă din Italia. În comuna Valea Moldovei locuiesc în prezent circa 4.500 de persoane.

Adauga comentariu