VIDEO Colectarea selectivă pune probleme sucevenilor, chiar dacă autoritățile locale încearcă să dea impresia că îi învață cum să arunce gunoiul corect

Polițiștii locali și angajații Primăriei municipiului Suceava au început să verifice cum colectează cetățenii gunoiul în mod selectiv. Pe teren au ieșit în număr de 10 polițiști locali și 30 de angajați ai administrației publice.

Aceștia momentan îi informează pe suceveni despre cum se colectează corect selectiv, mai exact le explică care sunt resturi menajere și care sunt reciclabile.

„Nu toți. Unii mai puțin, mai puțin. Unii au venit cu el amestecat, dar i-am rugat să îl sorteze și l-au sortat aici pe loc și l-au pus separat. (...) Cei mai mulți au înțeles, dar mai sunt persoane care mai au de înțeles. Agenții economici și cu ei mai trebuie să mai stăm de vorbă să înțeleagă și ei, că ei ar trebui să aibă punctele lor de comprimare a deșeurilor și să le pună separat. Acestea sunt în mod special pentru blocuri, apartamente. (...) Noi ne străduim să învețe cât mai repede fiindcă e în folosul lor. Dacă nu vor și nu vor, o să existe și măsuri coercitive, dar nu, sper să nu fie nevoie”, a spus un angajat al Primăriei Suceava,

Unii suceveni, chiar dacă sunt trecuți de prima tinerețe, fac tot posibilul pentru a arunca gunoiul corect.

„Da, am sticle aici deoparte, am astea așa de dau acolo. (...) Nu, ca să nu spun minciuni. Dar pun într-o pungă, pun într-o plasă așa. (...) E foarte bună, nu că bună, dar uite acelea nu știm unde să le punem”, a spus o localnică.

Pe de altă partă, există și suceveni care încă nu știu cu exactitate unde trebuie să arunce deșeurile, conform noilor reguli. 

„Niște frunze. La menajere. (...) Da. Da. Acasă, sigur, colectez separat, hârtie, sticle, sticle și hârtii, plasticuri și menajer”, a spus un localnic.

„Frunze. Marfă uscată. La deșeuri reciclabile, fracții uscate. Hârtie, metale, sticle, acolo. (...) Asta de exemplu că e așa, arunc la fracții umedă și dincoace arunc... . Frunzele eu cred că sunt fracție uscată”, a spus o altă localnică.

În municipiul Suceava au fost montate 100 de containere semiîngropate și 50 îngropate.

Obiceiurile vechi mor greu

Faptul că sucevenii sunt obișnuiți să arunce deșeurile aiurea se poate observa și acum, după luni de zile de la implementarea colectări selective. Aceștia continuă să-și arunce „la gunoi” mobila, wc-urile, geamurile și orice nu le mai trebuie de prin casă. Mai multe cazuri în care în prim-plan sunt gunoaiele puteți vedea dând click pe următoarele cifre: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

 

Adauga comentariu