VIDEO Comuna Șcheia, tărâmul unde rromii fură din casele localnicilor în voia cea bună. Autoritățile locale se declară învinse spunând că au făcut tot ce au putut: „I-au luat toată instalația termică de cupru din pardoseală, plus instalația electrică”

Localnicii comunei Șcheia sunt nemulțumiți de faptul că infracționalitatea este în continuare scăpată de sub control pe raza localității. Vecinii lor, de etnie rromă, profită de incompetența polițiștilor locali din zonă și fură din locuințele oamenilor atât ziua, cât și noaptea.

În ultima perioadă, pe raza localității Șcheia au fost sesizate mai multe furturi din locuințe și/sau încercări de furt. În ceea ce privește identificarea autorilor infracțiunilor, în majoritatea cazurilor, făptașii nu au fost prinși.

Pe lângă faptul că unii șcheieni sunt nemulțumiți de condiția drumurilor, a școlilor, de lipsa gazului, a canalizării și a iluminatului stradal, numulțumirea principală care i-a făcut astăzi, 19 februarie 2021, să se adune și să-l ia la întrebări pe primarul comunei, Vasile Andriciuc, este cea a spargerilor gospodăriilor. În localitate, atât cetățenii, cât și membrii consiliului local, știu că multe familii de rromi locuiesc ilegal în comună. Mai exact, aceștia și-au ridicat locuințe fără a avea autorizațiile necesare. Acest lucru este cunoscut de multă vreme și de Vasile Andriciuc, dar pare să nu vrea să facă nimic în acest sens. Localnicii suspectează posibilitatea că la mijloc ar fi vorba despre interesele primarului care le-ar permite persoanelor de etnie rromă din alte localități să se stabilească în Șcheia pentru a beneficia de voturile acestora.

În această dimineață, o armată de localnici a protestat la Primăria Șcheia și i-a solicitat primarului Andriciuc să vină în fața lor pentru a le asculta nemulțumirile. Edilul a acceptat și i-a invitat pe toți în sala de ședințe.

Majoritatea șcheienilor nemulțumiți au fost victimele rromilor care le-au „colindat” gospodăriile în timp ce proprietarii nu erau acasă. Unii oameni s-au plâns de faptul că hoții le-au dat buzna în curți și case chiar de câte cinci, respectiv opt ori.

„Domnule primar, vrem să lămurim câteva aspecte. Ca și locuitor al comunei Șcheia știți de situația pe care am avut-o inclusiv ieri cu spargerea casei, cu problemele pe care ni le creează cetățenii de etnie rromă. Vrem să lămurim câteva aspecte vis-a-vis de utilități, energie electrică, apă, canal, în măsura în care se poate și în baza proiectului care se va demara de acum să beneficiem și noi și spargerile care sunt din ce în ce mai dese la nivelul comunei și în special în zona aeroportului, cum ar veni în Șcheia Nouă. Mie personal mi-au spart casa, mi-au făcut pagube în prejudiciu de vreo 3.500 de euro. Au lucrat cu mănuși, au lucrat cum au lucrat, prinde hoțul scoate-i ochii. Avem problema asta cu rromii de câțiva ani de zile. Spuneți-ne cum trebuie să procedăm ca să scăpăm de dânșii? Pentru că poliția, ieri când am sunat la Postul de Poliție Locală nu mi-a răspuns nimeni și am sunat de trei ori. Am aflat ulterior aseară că era un singur polițist local de serviciu care trebuia să acopere toată Șcheia. La Postul de Poliție Național era un singur echipaj cu doi polițiști pe șase comune și la discuția cu dumneavoastră când am venit la Primărie mi-ați sugerat să fac apel către 112. Am sunat la 112, mi-au spus de la IPJ de la Suceava cum că acel echipaj era în intervenție la o altă speță. Nu cred că este normal ca la o asemenea comună să nu fie mai mulți agenți sau mai multe echipaje care să ne susțină. Sunt niște probleme care devin din ce în ce mai dese, din ce în ce mai grave și ne afectează pe noi. Anul ăsta voiam să mă mut în casă. Trebuie să fac iar o investiție de 3.500 de euro și să schimb ce mi-au stricat hoții. Concomitent cu spargerea de la mine au spart și casa vecinului din spatele meu. Ăluia s-au dus și i-au luat toată instalația termică de cupru din pardoseală, plus instalația electrică din perete. Aceste aspecte au fost constatate de către criminaliști și de către cei de la poliție. Dânsul lucrează și el în Italia, a venit mama lui plângând. Din câți cetățeni de etnie rromă sunt sus pe deal, nu știu dacă toți au autorizație de construire de case sau certificate de urbanism. Un alt aspect, nu știu câți stau în regulă pentru că s-au adunat din diverse zone, din Mironu, din Pătrăuți, de pe la Botoșani și de unde au mai venit ei și s-au așezat aici și ne fac nouă probleme”, a spus un localnic a cărui casă aflată în construcție a fost spartă de cinci ori, ultima dată fiind ieri, 18 februarie 2021.

„Domnule primar, vrem fapte, nu vorbe. De vorbe suntem sătui. Nu puteți fi fată mare de mâine, sunteți născut mincinos! (...) La dumneata nu e o calitate să fii om, la dumneata e o calitate să faci mișmașuri”, a spus un localnic primarului Andriciuc înainte ca cel din urmă să preia cuvântul.

„Problemele pe care le-ați ridicat sunt cunoscute de mai demult. Faptul că sunt întreprinse niște fapte penale pe teritoriul comunei Șcheia de către cetățenii de etnie rromă, am încercat tot ce s-a putut face din punct de vedere legal și am înființat Poliție Locală, am adus secția nouă. Într-o anumită perioadă de timp, furturile au stagnat, nu în totalitate, iar cei care au făcut aceste fapte au fost duși acolo unde a trebuit. Cazul de ieri, care l-a semnalat domnul Badragan, care a venit disperat la Primărie, i-am recomandat în regim de urgență să sune la 112. Activitatea Poliției Naționale nu depinde de mine. Depinde de mine Poliția Locală. (...) Prin poziția pe care o am, am să fac adresă la Poliția Județeană, am să specific în adresă tot ce mi-ați spus având în vedere și afirmația că nu au combustibil, că nu au personal. (...) Voi face din nou o adresă și cred că împreună vom lua măsuri astfel încât să stirpim odată pentru totdeauna aceste fapte care aduc un prejudiciu de imagine comunei Șcheia”, a spus Vasile Andriciuc în fața numeroaselor victime ale cetățenilor de etnie rromă.

În timpul discuției localnici – primar, una dintre victimele rromilor, sătulă de palavrele politicienilor locali care nu au venit cu nicio rezolvare până în prezent, a preluat cuvântul. Aceasta a venit cu o propunere pentru edilul Andriciuc. Mai exact i-a cerut primarului să desființeze Poliția Locală Șcheia, promițându-i că, el cu încă câțiva agenți de pază, pot apăra comuna de hoții de etnie rromă, în schimbul banilor cheltuiți pentru polițiștii locali.

Cetățeanul cu pricina l-a întrebat pe Adriciuc câți polițiști locali are Primăria Șcheia, iar edilul i-a răspuns acestuia că sunt șapte polițiști locali.

Cetățean: - Cu cât sunt plătiți?

Andriciuc: - Păi, variază între 2.900 de lei și 3.900 - 4.000 de lei.

Cetățean: - Deci vreo 5.000 de euro pe lună.

Andriciuc: - Da.

Cetățean: - Haideți să facem altfel. Desființați Poliția Locală Șcheia și vin eu personal, angajat al primăriei, cu încă patru băieți, pentru 1.000 de euro pe lună și vă garantez că infracționalitatea în Șcheia scade cu 90%. Benzină îmi pun din banii mei și patrulez prin toată Șcheia. Cinci mașini vom patrula prin comuna Șcheia pentru 1.000 de euro pe lună. Ce spuneți de treaba asta?

Andriciuc: - Să găsesc forma legală, că eu trebuie să găsesc forma legală.

Cetățean: - Da, vin cu firmă de pază.

Andriciuc a încheiat această discuție schimbând subiectul.

După ce minute în șir cetățenii s-au plâns iar reprezentații Primăriei au venit cu promisiuni că totul va fi bine, Vasile Andriciuc s-a ridicat de pe scaun cu intenția de a pleca, probabil plictisit fiind de discuția aprinsă. În timp ce se îndrepta spre ușa de ieșire, primarului i s-a propus ca, în zona cea mai afectată de spargeri, să amenajeze un punct pe care să îl folosească polițiștii locali, jandarmii sau polițiștii naționali. Atunci, cetățeanul care îi propusese edilului să desființeze Poliția Locală a răbufnit amintindu-și faptul că, după ce i-a prins pe niște hoți care voiau să îi calce în gospodărie, s-a ales cu dosar penal pentru că le-a aplicat câteva corecții hoților.

„În Șcheia sunt foarte multe probleme. Eu personal stau la aproximativ 100 de metri de Primărie și nu am canalizare. Sunt mutat în Șcheia de 14 ani. Au locuit bunicii soției mele aici. Nu a fost canalizare niciodată. Avem curent, avem apă curentă trasă din banii noștrii pe rețea privată. Asta ar fi o nemulțumire. A doua nemulțumire, a mea personală, este Poliția Locală care nu își face treaba în comuna Șcheia absolut sub nicio formă. Stau și râd. Eu m-am ales cu dosar penal din cauza unor rromi care au încercat să mă fure, am ieșit, i-am prins, i-am bătut, au venit mascații și mi-au făcut dosar penal. În acest timp stăteau sub gard doi polițiști locali și râdeau. Nu fac absolut nimic, nu patrulează, nu fac nimic. Ei nu intră în țigănie, nu au curaj să intre în țigănie. Pentru ce îi plătim? Sunt plătiți cu niște salarii enorme ca să nu facă nimic. (...) Infracționalitatea e foarte mare datorită cetățenilor de etnie rromă, nu pot fi stopați din cauza minorilor care nu răspund penal. Revin, poliția nu face absolut nimic, deschid niște dosare care rămân cu autori necunoscuți și atât”, ne-a spus un localnic.

Mie mi-au furat toate geamurile de la casă și ușile, acum 16 ani. Cu aceeași problemă ne confruntăm și acum. (...) Acum mi-au spart ușa, dar nu au putut să intre că era ușa solidă. (...) Poliția a venit la fața locului, a văzut că era urmă de căruță și au spus că e furat cu autobuzul. Pe primar nu îl interesează, mi-a spus că dacă ne-am făcut casă să ne punem pază. Nu avem curent și nu ne putem pune nici camere de luat vederi”, a spus o altă victimă a hoților din Șcheia.

„Pentru mine ieri a fost nefericita zi în care am constatat că mi s-a spart casa pentru a cincea oară, prejudiciul fiind de aproximativ 3.500 de euro. Într-adevăr, nu au reușit și să intre în casă, dar totodată, pe lângă faptul că au forțat ușa principală, geamul de la living și o ușă de la garaj, nereușind să intre au trecut la vecinul din spatele meu, i-au spart casa, i-au urcat la mansardă, i-au scos instalația de cupru, de încălzire, fixată în pardoseală, plus instalația electrică. Din cinci dosare, câte sunt instrumentate la nivelul Poliției Șcheia, Poliția Națională, într-un singur dosar s-a prins făptașul. Iar în alte dosare, care au și probe video din timpul zilei, stau și probabil sunt pline de praf în rafturile Poliției”, a spus bărbatul a cărui casă a căzut pradă hoților din Șcheia de cinci ori până în prezent.

„Au încercat să spargă și geamul și ușa principală, mai este o ușă în lateral, de acces în garaj, care tot așa au încercat să o spargă cu un levier. Două geamuri mici din spate au fost forțate în toamna anului trecut când încă eram în șantier cu casa. Din fericire pentru mine, pot să zic că nu au reușit să intre în casă datorită calității geamurilor. De asta și prejudiciul este destul de mare”, ne-a mai spus cel din urmă, arătându-ne în același timp ultimele pagube pe care i le-au creat hoții și explicându-ne și cum au furat rromii sistemul de încălzire în pardoseală și sistemul electric din pereții de la casa învecinată.

Nu trebuie omis faptul că infracționalitatea din comuna Șcheia este favorizată atât de incompetența polițiștilor locali, cât și de lipsa iluminatului stradal.

În acest „război”, de partea primarului Andriciuc (PNL) s-a alăturat viceprimarul, un consilier local din partea PSD și încă vreo trei consilieri locali. În acest timp, printre șcheienii nemulțumiți s-a aflat și deputatul AUR, Dorel Gheorghe Acatrinei.

Adauga comentariu