VIDEO Contribuție extrem de importantă în combaterea coronavirusului. USV va face posibilă testarea de COVID-19 la Suceava

Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava urmează să facă posibilă testarea de coronavirus la Suceava.

Echipa Laboratorului de Metagenomică și Biologie Moleculară din cadrul USV a implementat o linie semi-automată de testare pentru coronavirus, sub coordonarea șefului de lucrări biolog Andrei Lobiuc și a profesorului universitar Mihai Dimian, cu consultarea colegilor de la Institutul „Matei Balș” din București și a specialiștilor din industria de profil.

Viitorul laborator al Universității, ce va fi predat Spitalului Județean Suceava, va fi format dintr-un aparat Real Time PCR, un extractor automat de acizi nucleici, hotă microbiologică cu certificare de siguranță clasa II, vortex, centrifugă cu răcire, laptop, pipete automate monocanal și multicanal.

Echipamentele folosite sunt de ultimă generație

Extractorul automat are o capacitate de 24 de probe, astfel se va reduce timpul de lucru și va crește siguranța microbiologică.

„Menționăm faptul că aparatul Real Time PCR este de tip multiplex, ceea ce înseamnă că, în combinație cu kit-urile de detecție folosite, permite triplarea numărului de probe efectuate în același timp, cele 3 gene ale COVID-19 fiind amplificate și cuantificate simultan. Astfel, estimările efectuate arată că este posibilă efectuarea a peste 200 de teste de mare precizie zilnic, pornind de la probe biologice recoltate de la pacienți”, a spus profesorul universitar Mihai Dimian.

Echipamentele care se vor găsi în laboratorul menționat au fost cumpărate pe parcursul anului 2019, prin intermediul unui proiect cu finanțare europeană coordonat de profesorul universitar doctor Mihai Covașă și profesorul universitar doctor Mihai Dimian.

În această perioadă personalul implicat este instruit în folosirea laboratorului. În același timp, se pregătește spațiul în care va fi laboratorul de diagnosticare moleculară COVID-19.

Probele suspecților de coronavirus din Suceava nu vor mai fi trimise la Iași

„În cursul săptămânii acesteia și în cursul săptămânii viitoare, vom amenaja în cadrul spitalului un laborator în care se vor putea efectua testări pentru pacienții cu coronavirus. Avem o colaborare cu Universitatea, care ne-a oferit acest aparat pentru Real Time PCR, kit-urile vor fi achiziționate și în cadrul spitalului vor fi efectuate aceste testări. (...)Este un spațiu dedicat exclusiv acestui laborator.(...) Noi sperăm să acoperim întreaga patologie a pacienților care se vor adresa aici. Acum un număr exact nu aș putea să vă spun, dar sperăm să îi acoperim pe toți. (...)Asta sperăm și noi, să avem confirmarea într-un timp cât mai scurt, mai ales pentru pacienții care sunt suspecți, pe care noi îi ținem în momentul de față o perioadă de timp până vin răspunsurile probelor trimise la Iași. Și să scurtăm timpul în care trebuie să îi ținem sub observație pe acești pacienți. (...) Noi am fost desemnați în urmă cu o săptămână, Spital de Fază I, spital care va primi pacienții și îi va și trata. Înseamnă, să zic, o recunoaștere a faptului că am făcut performanță medicală, avem o infrastructură bogată, ca să zic, sau performantă, care ne permite performanța și a faptului că se face treabă”, a spus directorul medical al Spitalului Județean Suceava Mircea Macovei.

Un proiect mai vechi al Universității din Suceava va ajuta Spitalul Județean în prezent

În cadrul Departamentului de Sănătate și Dezvoltare Umană se face cercetare pe bolnavii cu diabet pentru a îmbunătăți starea persoanelor cu această afecțiune. Acum, s-a găsit o soluție prin care, cu ajutorul aparaturii folosite în situația menționată anterior, se poate stabili dacă o persoană are coronavirus sau nu.

„Este un proiect inițiat mai demult, este un proiect al Departamentului de Sănătate și Dezvoltare Umană, care vizează analiz ADN-ului, dar din altfel de bacterii. Aparatura noastră era exact ceea ce trebuia pentru detecție. Am înaintat propunerea către DSP și Spitalul Județean. În urma discuțiilor s-a ajuns la concluzia că da, putem să-l folosim. Mai avem nevoie de un spațiu adecvat,  de colaborarea cu medicii, cu personalul  din spital, de reactive necesare. Am discutat cu cei de la Spital, cu cei de la DSP, cu potențialii furnizori, am identificat soluții, s-au inițiat achiziții și urmează la momentul acesta să se pună la punct spațiul din cadrul spitalului, să ducem echipamentele, așteptăm reactive și ne apucăm de lucru. (...) Noi am ținut legătura, deocamdată la distanță, cu specialiștii de la Matei Balș de la  București, urmează să participăm și la un instructaj în zilele următoare și va fi personal delegat atât de la Universitate cât și din cadrul spitalului. (...) Noi în cadrul laboratorului de la Universitate deja efectuăm protocol de Real Time PCR și ceea ce înseamnă extras de acizi necleici de multă vreme. Avem deja sute de astfel de analize făcute. Protocolul este comun cu cel al COVID-ului în proporție de vreo 75%, diferențele sunt practic reactivii și volumele implicate, dar schema de lucru este aceeași”, a spus biologul Andrei Lobiuc, șef de lucrări.

Între 100 și 200 de probe vor putea fi analizate la Suceava, pe zi

„Pentru un program de opt ore, cu personal instruit, se poate ajunge undeva la 100 – 120 de probe analizate pe zi. (...) Analizele propriu-zise de Real Time PCR, care duc la confirmarea sau infirmarea prezenței COVID-ului se pot face într-adevăr într-un număr de peste 200 pe zi, însă, mai depindem de partea de extracție de acizi nucleici care este un pic mai laborioasă. Și atunci dacă să spunem că într-o încălzim extracția și facem cam 80 de probe de ADN, deci 80 de probe de la pacienți, în ziua următoare folosindu-ne de extracția din ziua precedentă putem să ducem loturi mult mai mari, de 200, chiar peste numărul acesta, la Real Time PCR și atunci într-o medie, având în vedere că într-o zi sunt mai puține și în altă zi mai multe, se ajunge la în jur de 100, 100 și ceva. Dacă se va lucra mai ales în două ture, numărul de 200 este realist”, a mai spus Andrei Lobiuc.

Pentru punerea în funcțiune a laboratorului mai este nevoie de spațiul de 1.000 de metri pătrați și reactive

„Aparatele noastre, în special Real Time PCR poate să lucreze cu kit-uri de la diverși producători. La ora actuală, cam toți furnizorii și producătorii și-au epuizat stocurile, astfel încât depindem un pic de ritmul lor de lucru. Noi preconizăm că primele kit-uri ar putea să ajungă săptămâna viitoare în posesia noastră și putem să le folosim. Deocamdată s-au comandat kit-uri pentru 1.000 de teste”, a menționat Andrei Lobiuc.

Cel mai probabil cei de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava vor asigura o instruire pe aparatură și pe protocol, urmând ca în colaborare cu cei de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” și de la alte spitale de boli infecțioase să instruiască personalul spitalului. Există posibilitatea ca și specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava să lucreze în acest laborator.

Adauga comentariu