VIDEO Decizie surprinzătoare luată de ministrul sucevean al culturii, care a ales-o pe Irina Rimes ambasadorul Zilei Brâncuși: „N-am avut mereu tangență foarte foarte mare cu cultura”

Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi” 2020 a devenit un subiect popular în social media după ce cântăreaţa Irina Rimes, desemnată de Ministerul Culturii ambasadoarea evenimentelor ce vor marca sărbătoarea, a făcut mai multe afirmaţii despre sculptorul român şi opera lui, care au atras numeroase ironii. Într-un comunicat remis News.ro, astăzi, Ministerul Culturii îi mulţumeşte pentru că a acceptat colaborarea, iar cântăreaţa face apel „să nu uităm valorile culturale doar pentru că nu mai sunt cool şi trendy”.

Cântăreaţa Irina Rimes a scris pe Facebook, după valul de ironii stârnit de afirmaţiile ei de joi despre Constantin Brâncuşi, că titlurile apărute în presă, care sunt distribuite pe reţelele se socializare, sunt „cuvinte scoase din context” şi că în curând va începe promovarea evenimentului pentru care a fost desemnată ambasador onorific, Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi”.

Ministerul Culturii a făcut astăzi precizări referitoare la alegerea cântăreţei Irina Rimes pentru a ajuta la promovarea evenimentelor pe care le va organiza cu ocazia Zilei „Brâncuşi”, pe 19 februarie 2020.

Ministrul Bogdan Gheorghiu îşi manifestă dorinţa ca noi toţi să fim mai deschişi către noile generaţii, să facem paşi în a-i aduce mai aproape de cultură.

Irina Rimes a acceptat invitaţia MC, voluntar, de a fi promotor al evenimentului. „Cu această ocazie, îi adresăm mulţumiri pentru accept şi ne dorim ca, pe viitor, evenimente de asemenea anvergură să beneficieze de o promovare adecvată şi în rândul generaţiilor tinere”, a transmis ministerul într-un comunicat. „Ne dorim să fim mai deschişi, să atragem, fără prejudecăţi, oamenii din toate categoriile de vârstă, sociale şi profesionale. Vrem să schimbăm modul de a comunica cu tinerii, să folosim şi alte canale de promovare a culturii, altele decât cele clasice”.

Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, a declarat: „Dacă fiecare eveniment cultural s-ar promova doar în zona academică, pe canale nişate, s-ar adânci prăpastia între generaţii. Cultura nu trebuie să se adreseze doar unor nişe şi nu trebuie consumată doar de elite. Am implicat în această promovare a zilei Brâncuşi reprezentanţi din medii diferite. Un exemplu este prezenţa la conferinţa de presă a scriitorului şi criticului literar Alex Ştefănescu. Ceea ce ne-am propus s-a realizat. Toată lumea vorbeşte despre evenimentul Brâncuşi. Vrem ca tinerii să devină interesaţi şi atraşi de cultură. Vrem ca tinerii să devină consumatori de produse culturale. Vrem să colaboram cu modelele tinerilor care se bucură de încrederea şi simpatia lor”.

Rolul Irinei este de a invita tinerii să-l cunoască mai bine pe Brâncuşi, a mai precizat ministerul.

„Am acceptat invitaţia domnului ministru de a fi promotor al evenimentului pentru că îmi doresc ca tinerii cu care vorbesc, direct sau indirect, să înţeleagă cât de important este să ne cunoaştem cultura, să perpetuăm obiceiurile, să fim mai aproape de valorile culturale româneşti, să nu uităm de ele doar pentru că nu mai sunt cool şi trendy”, a declarat Irina Rimes.

Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi” este sărbătorită, anual, pe 19 februarie, data la care s-a născut artistul.

Mai multe premiere vor avea loc în preajma zilei de 19 februarie. Cea mai importantă - inaugurarea, pe 18 februarie, la Târgu Jiu, a Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”, în casa Barbu Gănescu, în care a locuit sculptorul în perioada în care a lucrat la ansamblul monumental „Calea Eroilor”.

În curtea Muzeului Naţional de Artă al României, pe 19 februarie, de la ora 19.00, va avea loc un spectacol de proiecţii, iar pe tot parcursul zilei accesul va fi gratuit la MNAR, care va organiza şi vizite ghidate în sala „Brâncuşi”.

Holograma 3D a sculptorului şi lucrări consacrate vor fi prezentate în curtea MNAR şi reprezintă o premieră în România.

Sursă material: www.stiripesurse.ro

Sursă foto: www.antena3.ro

Adauga comentariu