VIDEO Doar un avertisment aplicat gropii de gunoi de la Moara, după ce tone de deșeuri s-au împrăștiat pe ogoarele cetățenilor

Garda de Mediu Suceava a efecuat ieri un control la groapa de gunoi de la Moara, unde săptămâna trecută tone de gunoaie au fost luate de vânt și împrăștiate pe ogoarele cetățenilor din zonă. Inspectorii Gărzii de Mediu Suceava au aplicat un simplu avertisment deoarece este primul incident de acest gen care s-a întâmplat la singurul depozit ecologic de deșeuri din județ.

„Am fost ieri acolo. În presă a apărut că erau cinci tone de deșeuri, însă s-au cântărit deșeurile și erau până într-o tonă. Deșeurile erau strânse. Am aplicat conform procedurii un avertisment. Nu a avut nicio amendă dată niciodată și așa se procedează legal. Se dă avertisment și dupaia gradual se aplică sancțiunile. Deja erau luate măsuri. Nu a fost o greșeală, a fost o greșeală a operatorului. Dacă era vânt, nu trebuiau să se descarce mașinile”, a declarat Adriana Iordache, șefa Gărzii de Mediu Suceava.

Amintim că săptămâna trecută, singura platformă ecologică de deșeuri funcțională din județul Suceava, respectiv cea din comuna Moara, s-a arătat învinsă de primul cod galben de vânt. Aproximativ patru tone de deșeuri din fracția uscată, respectiv pungi și hârtii, au fost luate de vânt de la groapa de gunoi și împrăștiate pe câmp, pe ogoarele oamenilor.

Deșeurile au pus stăpânire pe terenurile din zonă pe o distanță de mai bine de un kilometru de la platforma ecologică de gunoi. Reprezentanții depozitului ecologic au pus 20 de muncitori să strângă gunoaiele de pe ogoare, însă munca lor pare în zadar deoarece vântul este în continuare foarte puternic și împrăștie pungile și hârtiile în toate direcțiile.

„Au fost rafale foarte puternice de vânt, iar în momentul descărcării, când descărcam din mașini și le manevram le antrena vântul și le împrăștia pe câmp. Ca primă acțiune pe care am demarat-o, am colectat cu 20 de salariați, am încercat cât de cât să menținem zona salubră dar nu s-a reușit din cauza vântului. Următoarea măsură a fost să înălțăm gardul de împrejmuire, cu toate că nu era obligația noastră, îl înălțăm cu încă trei metri”, ne-a declarat Florin Scheuleac, un reprezentant de la platforma ecologică de la Moara.

Zilnic, la platforma ecologică de gunoi de la Moara sunt depozitate aproximativ 400 de tone de deșeuri din tot județul Suceava.

Adauga comentariu