VIDEO Egger Rădăuți nu are nicio reținere din a continua afacerile cu furnizorii care le livrează lemn tăiat ilegal

Tăierea ilegală a pădurilor din Bucovina este o problemă mare, care nu va fi combătută până când companiile mari nu se vor detașa total de furnizorii ce le livrează lemn fără acte în regulă. Fabrica Egger de la Rădăuți nu poate fi dată exemplu în acest sens.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, în curtea celor de la Egger Rădăuți a fost depistat un transport ilegal de lemne livrat de către o firmă de la Pojorâta. Polițiștii au arătat atunci că avizele de însoțire a materialului lemnos au fost completate cu cerneală, care, în urma expunerii la o sursă de căldură, nu rezistă la factori externi, mențiunile înscrise dispărând, dând astfel posibilitatea posesorului sau utilizatorului de a insera din nou alte mențiuni în conținutul documentului.

În aceste condiții, s-a solicitat reprezentantului SC Forest SRL din comuna Pojorâta să prezinte pentru control exemplarele 2 și 3 ale avizelor de însoțire, precum și registrele de evidență ale intrărilor – ieșirilor de materiale lemnoase, ocazie cu care, s-a constatat faptul că, acestea prezentau urme specifice de modificare prin ștergere și suprascriere, iar cele două registre de evidență a intrărilor – ieșirilor de material lemnos erau completate cu aceeași cerneală care permitea modificarea, respectiv suprascrierea.

În acest caz s-a dispus amendarea firmei din Pojorâta cu 15.000 de lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010 și confiscarea cantității de 34,31 mc de lemn în valoare de 7.000 de lei.

Totodată, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „fals material în înscrisuri oficiale” și „uz de fals”.

La câteva zile distanță, reprezentanții Egger Rădăuți au anunțat că au întrerupt colaborarea cu firma din Pojorâta al cărei camion plin cu lemn tăiat ilegal a fost depistat în curtea societății din Rădăuți, precizând că „manifestă o toleranță zero față de lemnul provenit din surse ilegale”.

Camionul firmei din Pojorâta folosit la transportul ilegal din decembrie a fost surprins zilele trecute intrând în curtea celor de la Egger, încărcat cu lemne. Probabil între timp, cei de la Egger au devenit mai toleranți cu furnizorii care le aduc lemne tăiate ilegal.

Credibilitatea celor de la Egger este în prezent egală cu un mare ZERO!!

Sursa video: www.legeacodrului.ro

Comentarii

Ciprian Porumbescu

02.04.2020 12:54

Au și mulți alți furnizori care aduc lemn tăiat ilegal cu acte false...e greu de demonstrat pentru că au oameni sus puși...poluarea cu formaldehida ar fi un alt subiect. Și pe lângă toate astea își continuă activitatea în zilele astea aducând angajați cu microbuzele din Suceava (un oraș aflat în carantină)... Un lucru e clar , nicăieri nu se aude de Egger, e o firma protejată de care nimeni și nimic nu se atinge de ei...

Fischer Ioan

05.04.2020 00:02

Nimeni nue este intangibil !! Situatia reflecta doar ce se intampla azi. Nu cred ca din miile de voci ridicate, critica EU pentru devastarea padurilor roanesti, pentru genocid forestier, nimeni nu va fi tras la raspundere.Problema este ca avem nevoie de 30-40 de ani ca paguba produsa, ranile padurilor schilodite se refac, dar nu e prea tarziu?Din ce in ce mai multe voci se ridiac impotriva acestor acte criminale.Distribuiti masiv pe canalele de socilizare, pe unde puteti....  In ajutor infim, dar poate conteaza!Furnicile mici pot dobara o fortareata!

Robert Demesco

08.04.2020 11:26

Pe acest traseu există câteva verigi ce pot fi controlate și identificate:- tăierea din zonă protejată;- tăierea ilegală a anumitor arbori, nemarcați;- marcarea ilegală a unor arbori;- sursele/zonele arborilor/tăierilor, declarate „greșit”;- transport fără acte;- transport cu acte false;- livrări/achiziții fără acte;- livrări/achiziții cu acte false; - inventar inopinant la depozite pentru verificarea cantităților și a actelor și balanța achiziții - procesări - livrări.Sunt foarte multe zone unde se „închid ochii” sau organele abilitate nu fac controale periodice.(Un mic exemplu: la multe firme cu acționariat 100% românesc se fac controale anuale de la Garda de Mediu și le verifică bilanțurile la precizie de 1 kg pentru fiecare cod de gestiune...)

Adauga comentariu