VIDEO Elevii unei școli proaspăt modernizate trebuie să înfrunte vremea de afară pentru a ajunge la baie. Rudele și apropiații primarului nevalidat și-au dat toată silința pentru a împiedica jurnaliștii să filmeze toaletele

Părinții mai multor elevi ai Școlii Generale Nr. 2 din satul Laura, orașul Vicovu de Sus, nemulțumiți de faptul că ai lor copii trebuie înfrunte frigul de afară, ploaia sau ninsoarea pentru a se duce la toaletă, ne-au sesizat cu privire la faptul că toaletele din unitatea de învățământ sunt în continuare închise deși școala a fost reabilitată.

Reporterii cotidianului Ziar de Suceava s-au deplasat la fața locului pentru a afla care este situația de fapt.

Ajunși la unitatea de învătământ menționată, de întâmpinarea acestora s-a ocupat contabila școlii, respectiv Maria Parasca. Am rugat-o pe aceasta să ne facă legătura cu directorul școlii. Când directorul școlii, respectiv Elena Giurgiu (vecina lui Gheorghe Schipor) a auzit de prezența reprezentanților mass-media, a spus că se află în municipiul Suceava și nu le permite să filmeze toaletele fără acordul reprezentanților Primăriei Vicovu de Sus și al reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Suceava.

Între timp și-a făcut apariția și administratorul școlii, respectiv Dumitru Schipor (nepotul lui Gheorghe Schipor), care nu s-a arătat nici el de acord cu ideea de a fi filmate toaletele. În aceste condiții, Ionel Adrian Juravle (viceprimarul cu atribuții de primar) și Ioan Dumitru Puiu (inspector școlar adjunct al IȘJ Suceava) au fost contactați de către jurnaliști pentru a fi întrebați dacă sunt de acord ca toaletele să fie filmate. Cei doi au spus că nu văd care ar fi problema dacă acestea ar fi filmate.

Pe urmă, directorul a fost resunat și după ce a auzit că Primăria și IȘJ-ul sunt de acord cu filmatul, Elena Giurgiu a schimbat tonul vocii și a spus că vrea și aprobarea inspectorului zonal de la IȘJ Suceava, inspector zonal care în piramida ierarhică este sub Ioan Dumitru Puiu. Inspectorul zonal nu a fost de acord cu filmatul toaletelor.

În tot acest timp, administratorul a dispărut o vreme din peisaj, probabil pentru a pregătit cât de cât toaletele pentru situația în care acestea vor fi deschise jurnaliștilor.

După multe apeluri telefonice și întorsături de situație, Ioan Dumitru Puiu și-a schimbat răspunsul, probabil după ce a vorbit cu inspectorul zonal și/sau cu directorul școlii, și nu a mai fost de acord cu prezența reprezentanților mass-media în școală, și mai ales în toalete.

Nu trebuie omis faptul că în interiorul școlii administratorul și contabila nu purtau masca de protecție. La un moment dat, administratorul și-a pus o mască pe față, dar din când în când o mai trăgea sub barbă.

Ce se ascunde în toaletele vechi și mai ales în cele noi rămâne un subiect nedeslușit și probabil nu se va afla niciodată de ce spiritele s-au aprins pentru a le interzice jurnaliștilor accesul în băi.

În cele din urmă, a fost vizitat și Ionel Adrian Juravle pentru a spune câteva cuvinte despre situația toaletelor pentru care reprezentanții școlii au făcut tot posibilul să le țină departe de ochii publicului și totodată de cei ai părinților copiilor. Amintim faptul că, de la începerea semestrului II, părinții elevilor nu au voie în curtea școlii, din cauza coronavirusului.

Lucrările de reabilitare a școlilor din Vicovu de Sus au început în anul 2018. Firma Test Prima s-a ocupat de lucrările de la Școala Generală Nr. 2.

Termenul de execuție a lucrărilor de reabilitare a fost 18 luni de la semnarea contractului, dar ulterior ar fi fost întocmite și alte acte adiționale iar termenul ar fi fost prelungit până în anul 2021.

Practic, conform viceprimarului cu atribuții de primar, după ce noile toalete din interiorul școlii au fost construite, în curtea unității de învățământ se vor face din nou săpături, de aceată dată pentru amplasarea noilor fose. Acesta a spus că lucrările de reabilitare ar fi în curs de desfășurare și că până la finalul lunii februarie problema foselor va fi rezolvată. 

Primăria nu ar fi putut interveni peste planul constructorului și nici nu ar fi putut să îi solicite montarea foselor la noile toalete deoarece ar exista niște restanțe la plata serviciilor prestate până în prezent.

Comentarii

nelu

14.02.2021 12:06

Chiar nu va dati seama ca cei de la MARELE INSPECTORAT SCOLAR sunt niste RETARDATI!!!!???

nelu

14.02.2021 12:13

RETARDATI cei de la inspectorat

Adauga comentariu