VIDEO Epopeea noului Spital din Fălticeni continuă: „Există totuși o diferență între finalizat și funcțional. Ca să poată să fie funcțional acest spital are nevoie de dotări medicale, de aparatură specifică”

Epopeea Spitalului din municipiul Fălticeni, județul Suceava, pare fără sfârșit. Construirea unității medicale a fost începută la scurt timp după Revoluție, în anul 1991. Lucrările au fost derulate timp de vreo patru ani, iar apoi au fost sistate. Ulterior, muncitorii au reluat și oprit în mai multe rânduri construirea spitalului, în prezent construcția fiind realizată în proporție de 100%. Cătălin Coman, primarul din Fălticeni, susține că ar mai fi nevoie de 24 de milioane de lei pentru ca unitatea spitalicească să fie dotată cu aparatură medicală. Până atunci, spitalul nu poate deveni funcțional.

„Spitalul din Fălticeni chiar e o problemă foarte sensibilă și nu doar la nivelul comunității din Fălticeni. (...) Vorbim de un spital început în 1991 care până în 2012 a mers parțial, ca să spun așa. În 2012, am preluat acest spital cu un grad de realizare de 23%. Acum spitalul din Fălticeni este gata, este finalizat. Pe 20 decembrie se vor finaliza ultimele retușuri la acele scări de incendiu, care au apărut ulterior. Și vorbim de o construcție la gata, în care și praful este șters înăuntru. (...) Există totuși o diferență între finalizat și funcțional. Ca să poată să fie funcțional acest spital are nevoie de dotări medicale, de aparatură specifică”, a declarat Cătălin Coman, primarul din Fălticeni.

 

Până când noul spital din Fălticeni va fi dotat cu aparatură medicală, pacienții vor continua să fie tratați în vechiul spital, care își are sediul într-o clădire veche de 160 de ani.

De aproape 30 de ani, au fost începute lucrările la un nou Spital Municipal în Fălticeni. Chiar dacă lucrările au fost finalizate în mare parte, clădirea este neutilizată, având încă folii de protecție pe balustradă și etichetele pe geamuri.

În urmă cu câțiva ani, se zvonea faptul că noul spital nu poate fi funcțional deoarece nu are scări exterioare în caz de incendiu. Chiar dacă lucrările demarează din anul 1991, proiectanții nu s-au gândit că ar trebui și astfel de scări.

La finalul lunii mai a anului 2019, Spitalului din Fălticeni i s-ar fi alocat 10 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de construcții și 25 de milioane de lei pentru echipamente medicale.

În total, pentru finalizarea Spitalului din Fălticeni a fost nevoie de suma totală de minimum 18 milioane de euro.

Adauga comentariu