VIDEO Fermă clandestină la câțiva pași de centrul Sucevei, înconjurată de o groapă de gunoi formată din resturi de animale, materiale de construcții și o mizerie de nedrescris. Proprietarul este un cunoscut țepar din oraș

O ferma clandestină de oi și capre a fost depistată la doi pași de centrul municipiului Suceava după ce reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle au fost sesizați cu privire la un câine legat de un copac, fără a avea vreun adăpost, în spatele benzinăriei Lukoil de pe strada Traian Vuia.

Ajunși la fața locului, reprezentanții menționați au observat faptul că peste drum de câinele legat de copac erau împrăștiate în fața unei construcții mai multe resturi rezultate în urma sacrificării unor animale. Conform celor de la Casa lui Patrocle, câinele găsit era neînfrijit estetic, având căpușe.

Văzând toate mațele de pe respectiva tarla, cei de la Casa lui Patrocle au sesizat Poliția Animalelor și DSVSA Suceava cu privire la cele găsite. Trebuie menționat și faptul că în perimetrul în care se aflau resturile respective sunt depozitate tone de deșeuri de tot felul. Probabil în urma apariției acestui articol, reprezentanții Gărzii de Mediu Suceava se vor autosesiza și vor lua măsuri cu privire la peisajul dezgustător.

Din partea DSVSA Suceava s-a deplasat la fața locului un reprezentant care susține faptul că în momentul în care a ajuns în zonă a observat că proprietarul ascundea ceva. Probabil individul ascunde alte resturi rezultate în urma sacrificării animalelor.

 „Noi răspunde de securitatea alimentară și de sănătatea animalelor. Noi la lucrurile astea trebuie să facem referire, la sănătatea și bunăstarea animalelor. (...) Am fost sesizați, am acționat prompt. Doamna director s-a deplasat personal la fața locului. La fața locului a fost identificat, pentru că în primă fază toate au pornit de la acest câine care era legat și care, din declarații, nu avea un spațiu în care să se adăpostească de ploaie, de alte vremuri. Bineînțeles, când s-a ajuns la fața locului, era un câine legat cu un lanț suficient de lung, din ce spun colegii, pentru a se putea plimba, însă nu avea un loc în care să se poată adăposti de ploaie sau de alte intemperii, zăpadă, etc. Din spusele proprietarului, acest câine era legat numai pe perioada zilei, noaptea câinii sunt liberi lăsați. Pe timp de zi sunt legați datorită faptului că prin zonă trec diferite persoane și bineînțeles pot deveni un factor de agresiune pentru persoanele care tranzitează zona. Ca și precizare, din aprecierea colegilor și în principal a domnului doctor Gașpar, care este inspector zonal și nu întâmplător este și responsabil pentru o anume rasă din România, pentru câinele ciobănesc din Bucovina, a spus că starea lui de întreținere era corespunzătoare. (...) Pătrunzând în incintă, și pentru asta a fost omul sancționat, am înțeles că în afară de aspectul exterior care este vizibil neplăcut, dar nu știu dacă este responsabilitatea numărul 1. Acolo, omul ocupă temporar acest adăpost, am înțeles că are un acord cu executorul judecătoresc, deci nu este o locație definitivă. Mai mult decât atât, ca și măsură noi i-am pus un termen de 14 zile în care să își schimbe locația. Am constatat că locația este necorespunzătoare din punct de vedere al aspectului pe care îl are în principal zona. În jur sunt prea multe gunoaie, se depozitează gunoaie și nu este impropriu și nu este îngrădit în primul rând. Nu este un spațiu îngrădit care să aibă un minim de măsuri de biosecuritate.  (...) Am înțeles că la momentul controlului, au fost identificată în incintă masa intestinală provenită de la doi miei pe care proprietarul susține că i-a sacrificat în ziua aia în vederea consumului propriu. (...) Nu are voie să comercializeze (n.r. – mieii sacrificați), dar să sacrifice în interes propriu are dreptul. Ceea ce este culpabil este gestionarea surplusurilor care rezultă în urma sacrificării, adică a masei intestinale. Normal, el trebuia să aibă un contract cu o firmă de ecarisare care se ocupă de neutralizarea acestor deșeuri. Ca atare și pe această speță a fost sancționat și i-am pus în vedere, în regim de urgență, să facă un contract cu o firmă”, a spus Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA.

Deși reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle susțin faptul că la fața locului au găsit masă intestinală de la mai multe animale, spusele proprietarului sunt luate de bune de către reprezentații DSVSA. În plus, cei din urmă susțin că în momentul în care au ajuns la fața locului au găsit doar resturi rezultate de la doi miei.

De asemenea, în respectivul perimetru a fost găsită o capră grav rănită în zona capului. Ulterior, proprietarul a sacrificat animalul, pe motiv că tratamentul ar fi fost prea costisitor, neștiindu-se ce a făcut cu masa intestinală rezultată.

„Am înțeles că tot într-un adăpost, într-un spațiu izolat era o capră care avea o plagă recentă prin mușcătură în jurul mușchilor maseteri, al comisurii buzelor, al nasului. Din spusele proprietarului, și nu putem spune altceva, este că capra a fost mușcată cu o seară înainte. (...) El relatează faptul că capra s-a izolat de grup și a fost atacată de niște câini fără stăpân, în zonă bineștiut fiind faptul că circulă și câini fără stăpân”, a mai  spus Mihai Voloșeniuc.   

În total individul a fost amendat cu 2.400 de lei pentru că a aruncat aiurea mațele animalelor rezultate în urma sacrificării, pentru că nu avea câinii înregistrați și nu aveau carnete de sănătate, pentru că primul câine menționat era legat de un copac fără a avea refugiu. Reprezentanții DSVSA au susținut că zilele acestea vor inventaria toate animalele și vor verifica dacă într-adevăr vor fi deparazitați câinii.

Pe raza județului Suceava, în acest moment există șapte abatoare în care se pot sacrifica miei pentru comercializare.

„În apelurile pe care le facem întotdeauna, îi îndemnăm pe consumatori să cumpere doar din surse autorizate, de la abatoare, de la carmangerii”, a transmis Mihai Voloșeniuc.

 „În cursul zilei de vineri, Poliția Animalelor a fost sesizată de către un ONG de pe raza municipiului Suceava cu privire la faptul că la o stână amenajată la periferia municipiului Suceava animalele sunt deținute în condiții improprii. La fața locului s-a deplasat atât reprezentantul ONG-ului, cât și colegii de la Poliția Animalelor, dar și personalul de specialitate din cadrul DSV Suceava. A fost efectuată o notă de constatare urmând ca în funcție de termenele fixate de către DSV Suceava, respectivul patron care administrează unitatea să prezinte documentația necesară autorizării și bineînțeles să remedieze și disfuncționalitățile care au fost constatate, în special pe  linie de igienă. De asemenea, în funcție de constatările care vor fi efectuate în sistem integrat, atât de către Poliția Animalelor cât și de către specialiștii din cadrul DSVSA, în cauză vor fi dispuse și măsuri de încadrare contravențională sau penală a faptelor în funcție de elementele care vor fi constatate”, a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul-șef Ionuț Epureanu.

Astăzi, reporterii Ziar de Suceava s-au deplasat la ferma clandestină. Ajunși acolo, aceștia au observat faptul că mațele animalelor au dispărut din zonă, rămânând doar tonele de deșeuri și ici colo câte un pumn de blană, cel mai probabil de oaie, un maxilar provenit de la un animal, mai mulți câini ciobănești și zeci, dacă nu chiar peste 100, de oi și miei închiși într-o baracă.

Roxana Ciornei, reprezentant al Asociației Casa lui Patrocle, ne-a povestit la fața locului cum a ajuns să descopere această fermă clandestină.

 

Cine este individul care se ocupă de creșterea animalelor menționate mai sus

Proprietarul fermei clandestine este Radu Alexa Ivaș, un cunoscut țepar din municipiul Suceava. În trecut, acesta a petrecut o vreme după gratii pentru infracțiunile săvârșite. 

Pe 25 martie 2003, între Radu Alexe Ivaș, asociat al societății de amanet ROMINVEX SRL Suceava, pe de o parte și Maria și Culiță Tănasă, pe de altă parte, se încheie un contract de împrumut cu ipotecă. În acesta se stipula că reprezentantul casei de amanet din Suceava le împrumuta soților Tănasă suma de 3.250 de euro, iar aceștia se obligă să-i returneze întreaga sumă în termen de o lună, se arăta în anul 2004 în Hot News.

Ciudat în toată această poveste este că actul încheiat de Radu Ivaș pare unul de binefacere pentru că achitarea împrumutului în cele 30 de zile nu atrăgea plata vreunei dobânzi sau penalități. Dedesubtul acestei mișcări pare a fi însă altul. Maria Tănasă a explicat sursei citate că suma împrumutată era doar de 2.500 de euro, restul reprezentând dobânda percepută, numai că, pentru a nu încălca legea, a convenit împreună cu Ivaș să treacă suma de 3.250 de euro. Mai multe informații despre această poveste aveți AICI.

În 2014, Radu Alexe Ivaș a fost condamnat la un an de închisoare după ce s-a dovedit că a înșelat statul român cu jumătate de miliard de lei vechi.

Vremea a trecut, iar Radu Alexe Ivaș s-a reprofilat dar a rămas pe același tipar de afacere, respectiv de a țepui cetățeni. Individul a început să țepuiască oamenii cu termonape. În anul 2020, Ivaș a adunat 18 plângeri noi într-un an de zile. Mai multe informații cu privire la înșelăciunile cu termonape aveți AICI.

De asemenea, la o parte dintre infracțiunile lui Radu Alexe Ivaș a luat parte și soția acestuia, Mihaela Iuliana Ivaș.

Postarea reprezentanților Asociației Casa lui Patrocle, după ce au descoperit ferma clandestină

„Azi am învățat că sabia taie și capul plecat.
Că trăim într-un paradox patetic de proceduri legislative încâlcite și fără noimă. Că legile care apără animalele sunt goale, putrede și făcute tot pentru oameni. Azi, pentru prima oara în ultimii șase ani de când existăm ca asociație - am greșit fără precedent. Am acționat și reacționat altfel de cum obișnuiam s-o facem, și-am cerut sprijinul unei autorități și unui serviciu născut și nou înființat pentru a apăra drepturile animalelor.
Iar în loc să salvăm împreună suflete, am sfârșit alături de autorități în polemici goale și fade despre legi, legislație și proceduri. Paradoxal, în spatele nostru un animal cu capul crăpat se stingea în chinuri. Și pe care nu l-am putut ajuta, căci nu ne-a permis nici sistemul, nici procedura, nici Poliția Animalelor.
Pe la ora 15.00 am primit un mesaj pe pagina. O doamna ne roagă să ajutăm un câine legat cu lanț de un copac undeva pe-un drum public, câine fără nici un acoperiș deasupra capului. A dat de el din întâmplare și i se făcuse milă căci afară ploua cu galeata. Ajungem la câine, undeva prin spate pe la Lukoil-ul de pe Traian Vuia, dupa terenurile de tenis și după gârla morii. Un biet ciobănesc murat, ogârjit și plin de căpușe. Suspect faptul că nu era nici o casă prin imprejurimi, deci legat să păzească ce?
De vizavi, de undeva dintr-o dărăpănătură construită din OSB-uri auzim plânsete de miei. Aveam să pășim într-un scenariu sumbru despre animale vii, muribunde sau moarte. Un abator clandestin și insalubru în mijlocul orașului Suceava. Peste tot leșuri de miei și oi, intestine, mațe, mormane întregi de blană putrezită sau plină de sânge. Înăuntru miei cu mame, mame fără miei, îngrămădiți, unii abia fătați care erau călcați în picioare, o capră cu capul despicat și maxilarul rupt care abia fornăia căci avea nasul plin de puroi și sânge închegat, o cățea ciobănească ce alăpta pui abia fătați, vreo doi pui deja morți. Și un miel a cărui plânset ne-a rupt sufletele, pus singur și izolat alături de o găleată cu biberon pe post de mamă.
Alături bălți întregi de sâge, cântarul, cârligul, toporul, cuțitul și o găleată de apă a cărei culoare era tot roșie. Pesemne de la mâinile mânjite ale călăului. Afară câțiva ciobănești care rodeau nestingheriți din cadavrele, leșurile si mațele împrăștiate peste tot.
Am cântărit mult dacă sunăm la 112, cum facem de șase ani în fața unei situații de urgență. Sau direct la Poliția Animalelor. Și-am ales să anunțăm serviciul nou înființat în speranța că vom avea sprijin total și necondiționat. S-a găsit și proprietarul, care, ajuns la fața locului împreună cu soția, ne-a insultat, amenințat, jignit și înjurat exact în prezența autorităților. Ne-a amenințat că vom fi dați în judecată pentru încălcarea unei proprietăți private, deși absolut nicăieri nu există vreun gard sau vreun panou care să indice acest lucru. Și nu - nu eram în fața unei proprietăți private, ci în fața unei gropi de gunoi și a unui focar de infecție în mijlocul orașului. Când a auzit că urmează să ajungă și un reprezentant de la DSVSA, a început să-și adune hoiturile, să-și șteargă urmele și să le arunce pe câmp.
Morala.
Am avut așteptări nerealiste din partea unui serviciu născut pentru a apăra drepturile animalelor. Ne-am așteptat ca reprezentantul Biroului pentru Protecția Animalelor să propună dnei directoare adjunct de la DSVSA închiderea PE LOC a acestui lagăr de exterminare, confiscarea animalelor găsite în viață și plasarea lor urgentă într-un loc sigur și sub asistență veterinară. Le-am oferit și soluții, și ajutor, și sprijin, și transport, și veterinar, și spațiu pentru cazarea tuturor animalelor. S-a încheiat în schimb cu un scenariu la fel de prost cum a și început. Cu multă teorie, cu citate din legi, cu paragrafe și teorii patetice. Și cu termene tipic românești pentru punerea în legalitate a problemelor.
Se vor da probabil niște amenzi, atât. Amenzile prind bine bugetului de stat de unde sunt plătite și autoritățile din partea cărora aveam atâtea așteptări. Am avut azi sentimentul ciudat de favorizare a infractorului. Adevărat că nu putem gândi precum o autoritate și suntem subiectivi, însă azi n-au existat nici ochi care să vadă acest dezastru, nici urechi care să audă plânsetele mieilor, nici suflete care să înțeleagă tortura unui animal cu capul crăpat în două, care încă mai avea putere să trăiască.
Eram singuri până acum, ca ONG.
În șase ani de activitate, noi am avut sprijinul Poliției din Suceava, și implicarea totală a unor oameni din sistem. Deși nu era treaba lor, dar au facut-o cu sufletul. Iar alături de ei am făcut treabă multă, bună, asumată și s-au deschis peste 20 de dosare penale privind spețe ale protecției animalelor. Acum ÎNSĂ, odată cu înființarea Poliției Animalelor, ar fi trebuit să urcăm o treaptă mai sus, și-am sperat că alături de acest serviciu vom primi sprijin din partea unor profesioniști. În schimb, noi stagnăm. Ba mai mult, suntem chiar în regres, ne ducem în jos, în cap. Și paradoxal, de cand s-a înființat Poliția Animalelor, pare că avem și piedici legislative când trebuie să salvăm un animal sau când trebuie făcută diferența dintre contravenție, infracțiune sau faptă de natură penală (cazul abandonului din Măriței). De aceea, o spunem asumat și răspicat - noi ne făceam detașat mai bine treaba înainte de existența acestui serviciu. Așa, în stilul clasic, cu IPJ-ul, cu medicii de circumscripție veterinară și cu omul care și-a pus necondiționat umărul și sufletul la treabă ani întregi.
Și totuși, este pentru prima oară când lăsăm în urma noastră un animal să moară, dați afară de pe o proprietate și trimiși acasă. Moment în care acest animal trebuia să fie transportat urgent într-un cabinet veterinar, și nu lăsat să agonizeze în acea măcelărie infectă.
Da, toate animalele au ramas acolo.
Singure, așa cum le-am găsit, și așa vor și muri. Ni s-a spus că sunt bine. Am fost chiar întrebați ce anume ni se pare deplasat. Chiar, ce anume?! Nu există nici ordine de plasare. Nici milă, nici interes. Nici soluții în situații extreme. Nici sânge să acționăm fără hârtii. Iar animalele mor în chinuri pentru că autoritățile se cramponează de niște legi strâmbe care nu au nimic de-a face cu omenia sau compasiunea. Si culmea, este tot prima oara când nu ni s-a luat nici o declarație!
Ceva nu se leagă.
E tăcere. A mieilor și a autorităților.
Suntem resemnați, goi pe dinăuntru și ne simțim neputincioși. Iar câțiva oameni, și nu puțini, puși în funcții să apere cele câteva drepturi ale animalelor, efectiv nu ne-au permis să ne facem treaba”, au transmis reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle.

Adauga comentariu