VIDEO FOTO Fosta groapă de gunoi din Șaru Dornei a stârnit o dispută între primar și mai mulți localnici

Fosta groapa de gunoi din comuna Șaru Dornei, care este amplasată în apropiere de râul Neagra Șarului, a stârnit o dispută între localnici și edilul din localitate. Dacă oamenii susțin că în acel loc este gunoi depozitat de către administrația locală, primarul arată că deșeurile sunt aruncate în zona respectivă chiar de către localnicii din Șaru Dornei.

Redacția Ziar de Suceava a primit o sesizare din partea unor localnici, care sunt nemulțumiți de faptul că gunoiul colectat selectiv de pe raza comunei ar fi amestecat și aruncat într-o groapă de gunoi amplasată în apropiere de malul râului Neagra Șarului.

„Care este rostul colectării selective a deșeurilor și atenția cetățenilor să le depoziteze corespunzător dacă administrația locală le amestecă și le aruncă lângă râul Neagra Sarului. Oare transportul și <<procesarea>> gunoiului justifică plata taxei impusă cetățenilor”, a precizat Nicolaie Laurențiu Buzila.

Pe lângă faptul că gunoiul nu ar fi depozitat corespunzător, oamenii mai sunt nemulțumiți de faptul că la primăvară există riscul ca nivelul râului Neagra Șarului să crească și să ia toate gunoaiele și să le împrăștie până în albia râului Bistrița.

Primarul comunei Șaru Dornei, Cătălin Iordache, a precizat că deșeurile sunt colectate selectiv, compactate și trimise la Suceava, în baza unui contract semnat cu o firmă de specialitate. În plus, edilul șef din Șaru Dornei a mai arătat că nemulțumiții ar fi niște localnici care ar avea unele probleme cu legea și de la care a avut de colectat unele amenzi în ultima perioadă. De asemenea, Iordache a completat spunând că gunoiul adunat în apropiere de râul Neagra Șarului ar fi fost aruncat tocmai de către localnici.

„Sunt niște localnici mai certați cu legea, care au avut niște amenzi cândva la Primărie, a trebuit să strâng amenzile respective și le-am  cerut să facă muncă în folosul comunității și au rămas cu niște răni mai ascunse. Lângă râul Neagra, noi am avut groapa de gunoi care a funcționat până în 2007, până când am avut voie să depozităm acolo gunoiul. De atunci, groapa de gunoi a fost închisă. La nivel de comună, noi avem 60 de puncte de colectare selectivă făcute printr-un proiect prin POS Mediu. Avem o mașină autocompactoare luată tot cu fonduri europene și la fiecare gospodărie avem câte o pubelă de 110 litri pentru gunoiul menajer. Nu toată lumea respectă colectare selectivă și se mai aruncă gunoiul la grămadă. În situația asta, noi am mai făcut niște țarcuri la vedere, unde strângem separat plasticul, metalul și sticla. Din gunoiul menajer, noi îl mai selectăm cu personalul de la venitul minim garantat și avem contract cu o firmă care ia gunoiul selectat și rămânem cu gunoiul menajer care e selectat cât de cât și pe care îl ducem la Suceava”, a declarat primarul Cătălin Iordache.

În medie, pe lună, de pe raza comunei Șaru Dornei se strâng undeva la două mașini autocompactoare, cam 18 metri cubi de deșeuri. Pentru a „scăpa” de acest gunoi, Primăria din Șaru Dornei achită câte 3.700 de lei pentru fiecare mașină.

„Oamenii, când mai au câte un pic de gunoi, știu de groapa asta de gunoi și câteodată îi mai scăpăm și depozitează spre groapa aia de gunoi. Dacă am lăsa și nu am interveni repede ca să luăm gunoiul ăla de acolo s-ar transforma iar într-o groapă de gunoi. Când s-a dus zăpada a apărut niște gunoi, l-am selectat parte din el, iar restul l-am luat și l-am trimis la Suceava”, a mai precizat Cătălin Iordache.

Primarul din comuna Șaru Dornei a anunțat că a închis porțile ce duc spre fosta groapa de gunoi din comună pentru a evita producerea unor astfel de cazuri.

Adauga comentariu