VIDEO FOTO Gunoaie „semănate” pe ogoarele din jurul gropii ecologice de gunoi din Moara. Vântul găsit vinovat pentru un proiect fără pic de viziune

Singura platformă ecologică de deșeuri funcțională din județul Suceava, respectiv cea din comuna Moara, s-a arătat învinsă de primul cod galben de vânt. Aproximativ patru tone de deșeuri din fracția uscată, respectiv pungi și hârtii, au fost luate de vânt de la groapa de gunoi și împrăștiate pe câmp, pe ogoarele oamenilor.

Deșeurile au pus stăpânire pe terenurile din zonă pe o distanță de mai bine de un kilometru de la platforma ecologică de gunoi. Reprezentanții depozitului ecologic au pus 20 de muncitori să strângă gunoaiele de pe ogoare, însă munca lor pare în zadar deoarece vântul este în continuare foarte puternic și împrăștie pungile și hârtiile în toate direcțiile.

„Au fost rafale foarte puternice de vânt, iar în momentul descărcării, când descărcam din mașini și le manevram le antrena vântul și le împrăștia pe câmp. Ca primă acțiune pe care am demarat-o, am colectat cu 20 de salariați, am încercat cât de cât să menținem zona salubră dar nu s-a reușit din cauza vântului. Următoarea măsură a fost să înălțăm gardul de împrejmuire, cu toate că nu era obligația noastră, îl înălțăm cu încă trei metri”, a declarat Florin Scheuleac, un reprezentant de la platforma ecologică de la Moara.

Zilnic, la platforma ecologică de gunoi de la Moara sunt depozitate aproximativ 400 de tone de deșeuri din tot județul Suceava.

Garda de Mediu a început, astăzi, să efectueze un control la groapa ecologică de gunoi, control ce se va finaliza tocmai luni, când vor fi comunicate eventuale sancțiuni ce vor fi aplicate.

Conducerea Consiliului Județean Suceava dă vina doar pe vântul care a bătut cu 70 km/h și pare că nu își dă seama că proiectul a fost gândit din start prost. De când lumea și pământul, în zona respectivă a bătut vântul, nu începând cu data de 23 ianuarie 2020.

„A bătut vântul cu 70 km/h și deșeurile nici nu ajungeau pe rampă. Din mașină când le bascula, le lua vântul și le ducea la gard. Au pus 10 oameni acolo, au adunat tot ce era și gata, s-a terminat, astăzi e curățenie”, a spus cu seninătate Viorel Seredenciuc, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava.

Seredenciuc, probabil nici nu și-a mișcat fundul până la Moara, să constate cu ochii lui ce dezastru ecologic îi paște pe suceveni.

Toate deșeurile din județ ajung la groapa de gunoi de la Moara

În luna mai a anului trecut, depozitul ecologic de la Moara a fost inaugurat oficial, însă încă din start s-au putut observa că gunoiul care urmează să ajungă acolo nu este selectat cum ar trebui. La Moara ar trebuie să fie depozitate doar resturi menajere, însă primul camion ajuns la depozitul ecologic era plin de pet-uri și sticle, semn că gunoiul nu a fost colectat selectiv din start.

„Din calculele noastre, la Moara, pe an vor veni undeva la circa 1.300.000 de tone de deșeuri. Asta înseamnă, pe zi, circa 450 de tone de deșeuri. Din cele 450 de tone, să vă faceți un calcul, aproape 100 de tone vin din municipiul Suceava. Ei selectează pentru că acolo le rămân pet-urile, sticla și trimit doar menajerul la noi”, spunea la vremea respectivă Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

Chiar dacă Gheorghe Flutur susținea că la groapa de gunoi de la Moara va ajunge doar deșeurile menajere, mașina de gunoi a descărcat zeci de pet-uri, pungi și sticle amestecate cu tot felul de deșeuri. Conform contractului, la respectivul depozit ecologic de la Moara este permisă doar depozitoarea resturilor menajere.

„Avem de lucru mult pentru a sorta corespunzător deșeurile. Se vede cu ochiul liber prea mult plastic aici unde nu trebuia să fie plastic. Să fim realiști. De aceea, rugămintea mea este și către populație și către primării și către operatori, să înceapă procesul de selectare a deșeurilor pentru că altfel facem munți de deșeuri neselectate aici. Nici nu are voie depozitul de la Moara să primească deșeuri neselectate”, a mai completat Flutur.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, le-a cerut firmelor care administrează platforma ecologică de la Moara să sorteze deșeurile deja depozitate și să nu mai primească gunoi nesortat. Groapa de gunoi de la Moara a fost construită cu fonduri europene, valoare proiectului ridicându-se la circa 11 milioane de euro.

Pasul Mestecăniș riscă să fie plin de pungi, pet-uri și hârtii

Dacă vântul a făcut ravagii la Moara, nici nu ne putem imagina în ce hal va arăta Pasul Mestecăniș în cazul în care groapa de gunoi de la Pojorâta va fi dată în funcțiune. Un vânt mai puternic va umple pădurea de pungi, hârtii și pet-uri, distrugând un peisaj de poveste și așa ciuntit de depozitul ecologic.

Amplasametul pentru groapa de gunoi din Pasul Metecăniș a fost ales în 2007, atunci când președinte al Consiliului Județean Suceava era Gavril Mârza (PSD). Documentația cu informații false prin care a fost obținută finanțarea din fonduri comunitare a fost înaintată Comisiei Europene în 2011, pe vremea lui Gheorghe Flutur (PDL). Contractul au fost semnat în 2013 de președintele de atunci al CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor (PSD). Construirea gropii de gunoi a fost finalizată în actualul mandat al lui Gheorghe Flutur.

Consiliul Județean Suceava a pierdut deja mai multe procese cu localnicii din comuna Pojorâta, nemulțumiți de amplasarea gropii de gunoi.

Consiliul Județean Suceava a cheltuit până acum 420.000 de lei din banii sucevenilor pentru a angaja o casă de avocatură care să apere în instanță ilegalitățile comise în cadrul proiectului de construirea a gropii de gunoi din Mestecăniș.

Adauga comentariu