VIDEO FOTO Liliecii au pus stăpânire pe clopotnița bisericii de lemn din Lămășeni: „Vara mai ies pe acolo, dar fac curățenie la muște”

Liliecii au pus stăpânire pe clopotnița bisericii lemn „Sfântul Nicolae” din satul Lămășeni, din județul Suceava. Lăcașul de cult construit undeva în jurul anului 1760 se afla pe lista monumentelor istorice din Suceava. Liliecii nu pot fi alungați din clopotnița bisericii de lemn, astfel că autoritățile vor să mute biserica cu totul în Muzeul Satului Bucovinean.

„Problema liliecilor este o problemă veche a bisericilor pentru că atunci când o perioadă mai lungă de timp nu sunt folosite aceste obiective, în general biserici, nu doar cele ortodoxe de lemn, dar și cele catolice și cele protestante. În turla bisericii respective s-a adunat o colonie de lilieci care sunt după cum bine știți protejați de o lege de protecție a liliecilor. A încerca să-i îndepărtezi într-un fel sau altul, să îi omori sau să faci cine știe ce altceva cu ei este interzis așa că vrând, nevrând trebuie să suporți această colonie, care însă produce extrem de multă mizerie. Ați văzut că în afară de zgomot și de miros e imposibil să funcționezi ca biserică în asemenea condiții și asta numai datorită faptului că în zonă comitetul local a găsit de cuviință să înnoiască zestrea comunei cu o clădire, biserică, care să facă față necesarului de enoriași, necesarului de spațiu pentru enoriași. Este adevărat că atunci când această biserică de lemn a fost construită comunitatea era mică avea puține gospodării și firesc oamenii încăpeau în această biserică. Acum, această biserică nu mai face față și atunci oamenii au găsit de cuviință să facă altă biserică. N-au găsit alt loc decât foarte aproape de ea, de biserica de lemn. În aceste condiții, însă, sunt mari probleme referitoare la protecția la incendiu, protecția la efracții, sunt multe alte chestiuni care legate tocmai de asocierea acestor două obiective din această zonă. Sunt ani de zile de când, noi pe de-o parte, am încercat să facem sau mai precis Direcția de Cultură a încercat să facă demersuri pentru a strămuta această biserică în Muzeul Satului și se pare că aceste demersuri au luat o turnură foarte bună, respectiv Muzeul face, din câte știu eu în acest moment, demersurile necesare pentru a o aduce în Muzeul Satului, pe de-o parte, iar pe de altă parte știu că Înalt Prea Sfinția sa Pimen a dat avizul strămutării acestei biserici pentru că din toate punctele de vedere ea este o povară în acest moment pentru comunitatea locală. Ceea ce este foarte important este faptul că ar fi foarte bine ca tot ce înseamnă piese de patrimoniu ale acestei biserici, mă refer la catapeteasmă și celelalte obiecte de cult să ajungă până la urmă, împreună cu biserica, în Muzeul Satului”, a explicat arhitectului Viorel Blanaru, consilier Patrimoniu, Monumente şi Arheologie din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava.

Muzeul Bucovinei, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, încearcă să mute biserica de lemn – monument istoric, din satul Lămășeni, tocmai până în municipiul Suceava, în Muzeul Satului, pentru a o putea salva atât de lilieci, cât și de pericolul de a se prăbuși.

„E mai veche solicitarea. Am făcut către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților o solicitare. A fost aprobată și anul acesta dorim să o mutăm în Muzeul Satului și evident dupaia să găsim sursa de finanțare pentru reconstrucție”, ne-a precizat Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei.

„Am făcut demersuri ca să o ia Muzeul Satului Bucovinean. Urmează să fie strămutată, dar trebuie achiziție publică, de asta durează, nu știu cum se face, prin Consiliul Județean, probabil, cu Muzeul Bucovinei. Sunt câțiva lilieci acolo, care mai hibernează iarnă și vara mai ies pe acolo, dar fac curățenie la muște, avem muște în jur”, a declarat preotul Daniel Cojocaru de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” de la Lămășeni.

Localnicii din satul Lămășeni știu de existența liliecilor din clopotnița bisericii de lemn, însă nu par a fi deranjați de prezența acestora.

„Așa am auzit că sunt lilieci, de mai demult, de când eram copil eu, copilandru”, ne-a spus un bătrân.

„Au auzit că sunt foarte mulți, cel puțin acolo în clopotniță și din câte mi-a spus preotul, n-are ce să facă pentru că sunt protejați de lege și noaptea dacă treci pe acolo îi auzi, auzi gălăgia lor”, a menționat un tânăr din localitate.

Biserica de lemn de la Lămășeni se afla pe lista celor 36 de biserici de lemn cu valoare de monument istoric din Bucovina considerate a fi pe cale de dispariție.

Adauga comentariu