VIDEO FOTO O grupare de contrabandiști de țigări din zona Vicov – Rădăuți, care alimenta piața neagră din București, a fost destructurată de procurorii DIICOT

La data de 5 aprilie 2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial (DIICOT) Galați au dispus reținerea unui număr de opt inculpați și măsura controlului judiciar față de alți opt, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat specializat și contrabandă.

În acest caz s-a reținut faptul că, începând cu luna octombrie 2019, mai multe persoane au constituit o grupare infracțională organizată specializată în contrabanda cu țigări. Membrii grupării introduceau în mod ilegal pe teritoriul României țigări provenite din Ucraina și Republica Moldova, prin punctele de trecere a frontierei sau peste frontiera verde din județele Suceava şi Botoşani. Țigările de contrabandă erau aduse în țară cu ajutorul unor microbuze, iar ulterior erau depozitate, transportate și valorificate atât pe teritoriul județului Galați, cât şi în alte judeţe de pe teritoriul României.

Ţigările din Ucraina erau livrate de o structură coordonată de către cetăţean ucrainean, care, odată trecută ilegal frontiera de stat a României cu Ucraina în dreptul localităţii Vicovul de Sus preda ţigările de contrabandă către membrii grupării de pe teritoriul României care le depozitau în diverse locaţii din comuna Vicovul de Sus şi municipiul Rădăuţi. Coordonarea acestei predări se realiza telefonic de către o persoană privată de libertate, încarcerată în Penitenciarul Botoșani pentru comiterea aceluiași gen de infracțiuni.

Prin diverse canale de comunicare membrii grupării se înțelegeau cu privire la cantitate și preț, iar ulterior organizau transportul țigărilor pe ruta Suceava – București.

Ţigările din Republica Moldova erau livrate de o structură moldovenească din care făceau parte cetăţeni români şi moldoveni. Membrii grupării au pus în execuţie un plan ingenios de introducere, transport, valorificare a ţigărilor de contrabandă, inclusiv în ceea ce priveşte comunicarea.

Astfel, au achiziționat un microbuz în a cărui podea au amenajat un spaţiu de depozitare a ţigărilor de contrabandă, în care intra o cantitate de aproximativ 10 baxuri la un transport.

Totodată în interiorul microbuzului membrii grupării au montat un dispozitiv de localizare prin GPS în care au introdus o cartelă pre pay la care avea acces cel care efectiv monitoriza deplasarea țigărilor de contrabandă de la depozit, la beneficiari.

La data de 5 aprilie 2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Galați au efectuat un număr de 43 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Suceava, Iași, Ialomița, Vrancea, Galați, Botoșani, Ilfov și a municipiului București, în urma cărora au fost ridicate 21.063 de pachete cu țigări de diferite mărci, 200 de grame de cannabis, un kilogram de bijuterii, 38 de telefoane mobile, sumele de 41.210 de lei și 57.200 de euro și 32 de pachete cu materiale explozibile.

În cursul zilei de astăzi, cei opt inculpați reținuți vor fi prezentați Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Anterior, la data de 14 martie 2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galați împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Galați au efectuat o altă percheziție domiciliară, pe raza județului Buzău, în cadrul unui alt dosar penal, în urma căreia a fost destructurată o altă grupare infracțională specializată în săvârșirea infracțiunii de contrabandă și au fost ridicate 149.795 de pachete cu țigări (peste 300 de baxuri) ce urmau a fi valorificate inclusiv prin intermediul grupării infracționale destructurate la data de 5 aprilie 2021.

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că membrii respectivei grupări infracționale au avut ca principal obiectiv procurarea cantităților de țigarete destinate introducerii, în mod ilegal în România și încărcarea acestora în mijloace de transport special modificate prin crearea unor locașuri ascunse care erau apte să preia cantități de aproximativ 100 de baxuri/mijloc de transport, respectiv aproximativ 50.000 de pachete de țigări/mijloc de transport.

În acest scop, au creat o adevărată flotă de mijloace de transport, compusă din ansambluri de transport mărfuri de tip TIR cărora le-au adus modificările structurale necesare pentru crearea spațiilor ascunse destinate încărcării unor cantități importante de țigări.

În respectiva cauză, Tribunalul Galați a dispus arestarea preventivă a unui număr de trei inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor de combatere a criminalității organizate din București, Suceava, Iași, Buzău, Ialomița și Botoșani, al lucrătorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, precum și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și serviciilor pentru acțiuni speciale din București, Brăila și Suceava, al criminaliștilor din cadrul IPJ Galați – Serviciul Criminalistic și al jandarmilor din cadrul IJJ Galați.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Adauga comentariu