VIDEO FOTO Președintele Klaus Iohannis, la Suceava: „Mesajul profund al Centenarului este acela de a nu abandona niciodată proiectele care ne unesc cu adevărat într-o naţiune puternică”

Astăzi, Klaus Iohhanis, președintele României, a venit în vizită la Suceava. Primul om în stat a întârziat la manifestările organizate în centrul orașului, ajungând cu 10 minute mai târziu față de ora la care trebuia să poposească în Bucovina.

Însoțit de Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava și Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, președintele României a ascultat imnul național, după care a depus o coroană la bustul unionistului bucovinean Iancu Flondor.

După depunerea de coroane, Iohannis a mers să viziteze Muzeul Bucovinei, unul dintre principalele atracții turistice din oraș, unde a fost întâmpinat de Emil Ursu, directorul instituției. Președintele țării a zăbovit câteva minute în muzeu, după care s-a deplasat la Cetatea de Scaun a Sucevei.

Imediat, după sosirea lui Iohannis în cetatea din fosta capitală a țării, a avut loc ceremonia oferirii Drapelului Național al României, urmată de o declarație dată de președintele României.

„Ne aflăm într-un loc care nu a fost niciodată cucerit – Cetatea de Scaun. Este un simbol al capacităţii şi hotărârii românilor, oamenilor acestor locuri care timp de generaţii au apărat ce au avut mai valoros, mai important – dreptatea, identitatea naţională, drepturile lor de oameni liberi. Aşa cum poate ştiţi, eu provin dintr-o cetate care, la fel, nu a putut fi cucerită de secole pentru că libertatea şi prosperitatea comunităţilor s-au bazat întotdeauna mai degrabă pe libertatea cetăţenilor, pe cinstea conducătorilor şi pe integritatea magistraţilor decât pe grosimea zidurilor fortificaţiilor. Astăzi, românii le cer cu tărie demnitarilor ţării să se ridice la aceleaşi înalte standarde morale. Suntem împreună uniţi ca în urmă cu 100 de ani, hotărâţi în a ne apăra proiectul de societate pe care ne-o construim de aproape trei decenii, o societate fără ziduri, deschisă, unită prin respectul democraţiei, o adevărată cetate de scaun a libertăţii şi a drepturilor omului, funcţionând prin domnia legii, în folosul binelui comun. Îi salut pe cei care lucrează pentru o astfel de Românie, cu ei mă simt profund solidar. Mesajul profund al Centenarului este acela de a nu abandona niciodată proiectele care ne unesc cu adevărat într-o naţiune puternică şi într-o ţară dezvoltată şi modernă. De la infrastructura care să lege Moldova de restul ţării şi de Europa până la asigurarea unui nivel ridicat de educaţie, de sănătate şi crearea de locuri de muncă, toate înseamnă, de fapt, preocupare pentru ca românii să trăiască mai bine în ţara lor. Pentru o astfel de Românie, din care ţinutul Bucovinei şi municipiul Suceava fac parte cu cinste, avem responsabilitatea să lucrăm cu toţii”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele țării a primit mai multe daruri din partea lui Gheorghe Flutur și a lui Ion Lungu, care au ținut de asemenea să spună și ei câteva cuvinte oamenilor prezenți în Cetatea de Scaun a Sucevei. La eveniment au luat parte și președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, care i-a invitat pe suceveni să ia parte la evenimentele ce urmează a fi organizată cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

Klaus Iohannis a vizitat cetatea lui Ștefan cel Mare, iar la ieșire a declarat: „Am venit cu emoții pentru a cinsti o faptă mare a Bucovinei, faptul că s-a hotărât să revină în țară. A fost o ceremonie foarte frumoasă, emoționantă și sunt foarte bucuros că Bucovina se dezvoltă așa de frumos. Sunt foarte multe inițiative locale, foarte multe inițiative reușite și pe această cale doresc să spun tuturor bucovinenilor mult succes și numai bine”.

Adauga comentariu