VIDEO FOTO Un preot sucevean a ctitorit prima mănăstire ortodoxă din Scoţia din ultimul mileniu: „În primul mileniu, în aceste insule erau sute de mănăstiri, mii de călugări și de maici”

Părintele Serafim Aldea are o poveste de viață extrem de interesantă. Acesta a intrat în mănăstire în anul 2004, la Mănăstirea Râșca, din județul Suceava, după mai bine de trei ani de când a cerut prima oară binecuvântarea duhovnicului.

„Am fost tuns în monahism și hirotonit preot pe seama mănăstirii Râșca în anul 2005, iar în 2009 m-am întors în Marea Britanie pentru un doctorat în Teologie Ortodoxă Modernă, dedicat Eclesiologiei Părintelui Sofronie Saharov. Spun că m-am întors în Marea Britanie pentru că, între 2003 și 2004, am studiat tot aici, pentru un Master la Departamentul de Literatură Engleză și Comparată la Universitatea din Warwick. Doctoratul l-am făcut la Universitatea Durham, cu părintele profesor Andrew Louth”, a povestit părintele Serafim.

În cei patru ani de doctorat, acesta a slujit cu părintele Andrew Louth la biserica din Durham și a înființat o parohie românească în Newcastle, unde a slujit din anul 2010. Câteva luni, la sfârșitul anului 2013, în paralel cu Mănăstirea Mull și parohia din Newcastle, el a preluat și parohia românească din Leeds.

Părintele Serafim a devenit cunoscut datorită faptului că a înființat o mănăstire ortodoxă pe insula Mull, primul lăcaș de cult ortodox din ultimul mileni. Deşi în trecut insula a fost vie din punct de vedere al vieţii monahale, în prezent preotul sucevean este singurul monah ortodox din insulă.

Părintele a explicat că „în primul mileniu, când creștinismul era unul și nu exista niciun fel de ruptură între ortodocși și catolici, în aceste insule erau sute de mănăstiri, mii de călugări și de maici”.

Insula Mull face parte din Arhipelagul Hebridelor, un grup de insule în vestul Scoției (nord – vestul Mării Britanii). Insula este a doua că marime din cadrul Arhipelagului și are o populație de 1.000 – 2.000 de oameni, în funcție de perioada anului. Vara, numărul acestora crește foarte mult, datorită turiștilor.

Capitala insulei este Tobermory („Fântâna Mariei”, în cinstea Bunei – Vestiri), un sat de aproximativ 700 de locuitori. Pe lângă Tobermory, mai sunt câteva sate mai mici, fiecare având câteva zeci de familii.

Hebridele sunt una dintre cele mai impresionante regiuni ale Marii Britanii, o zonă care și-a conservat sălbaticia și frumusețea. O mare parte din Insula Mull este declarată „Zonă de Extraordinară Frumusețe Naturală” datorită florei și faunei, precum și datorită aspectului sălbatic pe care îl are. Mănăstirea Kilninian este poziționată într-o astfel de zonă.

Ca să se ajungă la mănăstire, trebuie ajuns mai întâi la Glasgow sau Edinburgh, de unde se poate lua trenul sau mașina până la Oban, portul principal către Hebride. Drumul cu mașina de la Glasgow până la Oban dureaza între 3 și 4 ore, în funcție de trafic. Din Oban, se ia un vapor până pe insulă (aproximativ 50 de minute). Odată ajuns pe insulă, se mai merge cu mașina în jur de 40 de minute, pentru că mănăstirea este în partea cea mai îndepartată a insulei, chiar pe țărmul Oceanului Atlantic.

Kilninian, în limba celtică „Biserica lui Ninian”, este așezată pe o veche vatră monahală, cel mai probabil ctitorită de Sfântul Columba sau unul dintre călugării de pe Insula Iona. În zilele însorite, Abatia de pe Iona se vede din vârful dealului din spatele mănăstirii. De altfel, Societatea Istorică a Insulei Mull descrie actuala biserică a mănăstirii, construită în 1755, drept una dintre cele mai vechi biserici de pe insula în care încă se mai slujește. Construită pe locul unei biserici medievale mult mai vechi, Kilninian apare consemnată pentru prima dată în 1561, într-o însemnare conform căreia Kininian este un metoc al Mănăstirii de pe Iona.

Sursa foto: Facebook/ Mănăstirea Tuturor Sfinților Celți

 

Adauga comentariu