VIDEO FOTO Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Suceava fără prea mare fast din cauza pandemiei de coronavirus

Ziua Națională a României a fost sărbătorită și în municipiul Suceava, deși manifestările au fost mult mai restrânse decât în anii trecuți. Evenimentele au început la ora 12.00, în Piața Tricolorului din centrul orașului.

Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava, a dat salutul de onoare și a deschis evenimentul. Presfințitul Damaschin Dorneanu, împreună cu un sobor de preoți, au oficiat o slujbă religioasă în cinstea Zilei Naționale a României.

La eveniment au luat parte sute de suceveni, precum și oameni politici, printre care îi enumerăm pe Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, senatorul USR Gheorghiță Mîndruță, deputatul PNL Ioan Balan, deputații PSD Mirela Adomnicăi și Gheorghe Șoldan, deputatul USR Radu Ciornei, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, Daniel Prorociuc și Alexandru Salup, subprefecții județului Suceava.

Ministrul Daniel Cadariu a transmis mesajul prim – ministrul Nicolae Ciucă: „1 Decembrie 1918 va rămâne pentru totdeauna, în istoria poporului român, drept ziua triumfului idealului național: unitatea. Rostită pentru prima dată în Revoluția de la 1848 și săvârșită doar parțial la 1859, Marea Unire a avut loc după un lung șir de lupte, după nenumărate sacrificii umane și materiale. Marea Unire a rezultat în urma exercitării dreptului la autodeterminare exprimat la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia. În mod democratic, s-a decis unirea Basarabiei, Bucovinei și a Transilvaniei cu România. Marea Unire este încununarea victorioasă a voinței românilor și rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României. O lecție despre perseverență și coeziune, care acum ne este deosebit de utilă și necesară. Doar printr-un efort comun vom putea depăși perioada dificilă pe care o traversăm. Am încredere că vom reuși să trecem împreună prin aceste greutăți și am încredere în curajul și credința românilor că unitatea rămâne una dintre valorile de neprețuit ale națiunii noastre, care ne inspiră și ne motivează să mergem mai departe. Pentru mine, eroii acestui an sunt românii, care, în ciuda crizei generate de pandemia de COVID-19 și a suferințelor, au muncit, au fost solidari, au făcut sacrificii și au depus zi de zi eforturi în această luptă dură cu virusul. Le mulțumesc în mod special și tuturor celor care fac parte din personalul medical și au luptat în linia întâi pentru a salva vieți și pentru limitarea efectelor pandemiei. Dar, să nu uităm niciodată sacrificiile înaintașilor noștri, pe care îi cinstim cu respect și prin grija pentru absolut toți românii și pentru toate regiunile istorice ale României. Ne onorăm trecutul, cu speranța că lecțiile istoriei reprezintă un exemplu pentru fiecare dintre noi să luptăm pentru un viitor mai bun și mai prosper. Dragi români, De Ziua noastră Națională, pe data de 1 Decembrie, la începerea ceremoniilor, vă îndemn pe toți cei care simțiți și trăiți românește să ne gândim, împreună, timp de un minut, la eroii neamului românesc, care s-au jertfit pentru Marea Unire. Un minut în care să ne regăsim cu toții, indiferent unde suntem, indiferent de opțiunile conjuncturale, indiferent de opțiunile politice. Am încredere că vom trece cu bine peste aceste grele încercări, privind, azi, la mai bine de un secol de la Unirea tuturor românilor, la reușita extraordinară a înaintașilor noștri. Prin determinarea, unitatea și sacrificiile lor, au oferit sens vieții lor atunci și viitorului nostru astăzi. La mulți ani, dragi români! Trăiască România!”.

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a transmis și el un mesaj de unitate de Ziua Națională a României.

„Dragi suceveni, dragi români, la mulți ani vă spun din suflet de aici din Cetatea Sucevei cu ocazia Zilei Naționale. Cu trei zile în urmă, la statuia de aici de aproape, a lui Iancu Flondor, transmiteam la mulți ani de Ziua Bucovinei și vreau să punctez de fiecare dată de 1 decembrie, să aduc aminte României întregi că 1 decembrie nu putea să aibă loc fără 28 noiembrie, unirea Bucovinei cu țara. Și e bine să știe că eu mulțumesc premierului României că ne transmite un mesaj, că ne-a transmis și de Ziua Bucovinei și acum. Bucovina a avut un rol fundamental în Marea Unire. De asemenea, îmi aduc aminte sucevenii mei dragi, de posibilitatea de a transmite mesajul nostru de aici din Bucovina, la 1 decembrie 2018, la Alba Iulia. Foarte emoționant a fost și sunt mândru că am scris și noi o pagină de istorie atunci. Vorbim despre semnificația Marii Uniri. Regret că suntem astăzi într-un număr restrâns și că această pandemie ne obligă să fim mai atenți, mai zgârciți cu evenimentele. Defapt, luna decembrie era recunoscută aici în Suceava ca o lună a pelerinajelor, a întâlnirilor festive, a obiceiurilor de iarnă. Dar o să trecem și peste aceste provocări dureroase pe care le avem. Gândul meu ca și șef al administrației județene de la Suceava se îndreaptă către cei care au luptat cel mai mult cu această pandemie. Și nu pot să nu subliniez de la acest microfon efortul uriaș al medicilor, al corpului medical în ansamblu, care, dacă ne gândim, cu foc continuu luptă să salveze vieți omenești. Le mulțumesc și le spun un la mulți ani special astăzi de Ziua Națională”, a declarat Gheorghe Flutur.

Evenimentele s-au încheiat cu o paradă la care au luat parte detașamente de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, Școala de subofițeri de Jandarmi Fălticeni și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava.

Adauga comentariu