VIDEO Garda Forestieră Suceava a constatat că a fost furat lemn în valoare de circa 40.000 de lei dintr-o pădure din Moldovița, abia după ce un activist de mediu a filmat cioatele rămase în urma tăierilor

Astăzi, Garda Forestieră Suceava a verificat fondul forestier din Moldovița, împreună cu polițiștii din cadrul IPJ Suceava, după ce, în respectiva zonă, activistul de mediu Daniel Bodnar a surprins într-un live pe Facebook mai multe chioate tăiate ilegal.

În urma verificărilor, specialiștii de la Garda Forestieră Suceava au descoperit că, într-un canton silvic arondat Ocolului Silvic Moldovița din cadrul Direcției Silvice Suceava, într-adevăr există mai multe chioate rezultate în urma tăierilor ilegale. Conform acestora, 39,635 metri cubi de lemn au fost sustrași din acea zonă, reprezentând un prejudiciu de circa 40.000 de lei.

„Garda Forestieră Suceava efectuează verificări atât pe drumul public, în cooperare cu reprezentanții I.P.J. Suceava, cât și în fond forestier pentru identificarea și sancționarea faptelor ilicite privind regimul silvic.

În data de 04.08.2020 în cooperare cu lucrători din cadrul I.P.J. Suceava precum și în baza unor informații din partea unui activist de mediu, au fost demarate verificări în fondul forestier din zona Moldovița.

În raza unui canton silvic arondat O.S. Moldovița din cadrul Direcției Silvice Suceava, au fost identificate mai multe cioate din grupa de specii rășinoase care totalizau un volum de 39,635mc cu o valoare a prejudiciului de aproape 40 000 lei, valoare ce include TVA, și care va fi recuperată de la cei găsiți vinovați, după efectuarea cercetărilor specifice de către lucrătorii din cadrul I.P.J. Suceava.

Reamintim pe această cale faptul că în cazul în care prejudiciul constatat s-a produs într-un parchet autorizat spre exploatare, titularului autorizației de exploatare i se va propune retragerea Atestatului de exploatare, la solicitarea înaintată de Garda Forestieră Suceava către Comisia de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră.

Verificările vor continua vizând și alte locații suspecte sub aspectul legalității recoltării materialului lemnos precum și punerea pe piață așa cum prevede REGULAMENTUL (UE) NR. 995/2010 din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor care revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn, cât și legislația specifică în vigoare”, a transmis Garda Forestieră Suceava.

 

Adauga comentariu