VIDEO Groapa de gunoi amplasată ilegal la Moldovița a început să fie curățată: „Au încărcat 88 de saci de gunoi și i-au predat la firma de salubrizare”

Săptămâna trecută, pe data de 19 mai 2020, în spațiul public au apărut imagini noi cu groapa de gunoi amenajată ilegal pe unul dintre malurile râului Moldovița. Din filmarea realizată de către o localnică, se putea observa faptul că la acea dată se află un munte de gunoi pe malul respectivului râu.

În această săptămână reporterii cotidianului Ziar de Suceava au primit câteva informații conform cărora specialiștii de la Garda de Mediu ar fi efectuat, din nou, verificări la groapa de gunoi de la Moldovița. Cu această ocazie, reporterii au luat legătura cu conducerea Gărzii de Mediu pentru a afla dacă într-adevăr au avut loc verificări și, dacă au avut loc, ce constatări s-au făcut.

„Se fac verificări în județ, este o acțiune pe care o facem noi și cu Apele Române, la ordinul prefectului, salubrizare cursuri ape. (...) Am verificat și zona respectivă. Cei de la Primărie le-au prezentat (n.r. – specialiștilor de la Garda de Mediu) poze cu cantitatea inițială de deșeuri de acolo și cu ce au făcut din luna ianuarie până acum. În fiecare săptămână, au prezentat și documente, au încărcat 88 de saci de gunoi și i-au predat la firma de salubrizare.  Domnul Haucă, care a făcut sesizarea, a fost și el la verificarea colegilor mei și a celor de la Apele Române. Malurile sunt curate. Nu este finalizată acțiunea având în vedere că a fost și situația asta de pandemie și nu s-a putut finaliza până în luna martie. Primăria a făcut o solicitare pentru prelungirea termenului de salubrizare. Inclusiv domnul Haucă, care a făcut sesizarea și care i-a însoțit pe colegii mei pe tot parcursul drumului în Moldovița, nu s-a declarat nemulțumit de ce au făcut cei de la Primărie. (...) Alte gunoaie nu s-au mai aruncat acolo, așa mi-au zis colegii mei care sunt responsabili pentru ceea ce spun. (...) Acum a fost acțiune de salubrizare a cursurilor de apă. În Moldovița, malurile cursurilor de apă sunt curate. Având în vedere că și domnul Haucă a fost pe traseu, au mers (n.r. – specialiștii de la Garda de Mediu) și la depozitul ală. Obiectul lor de verificare este salubrizarea cursurilor de apă pe întreg județul. (...) Județul arată bine, arată foarte bine față de anul trecut, cu mici excepții. Avem comuna Izvoarele Sucevei, care era plină de gunoaie, iar acum colegii au spus că nu au găsit pe malurile apelor nimic”, ne-a spus Adriana Iordache, comisarul șef al Gărzii de Mediu.


Gunoaiele din zăpadă

Exact în aceeași zonă au fost găsite mormane de gunoaie și la începutul acestui an, prin luna ianuarie. 

La data de 19 ianuarie 2020, cotidianul Ziar de Suceava a publicat un articol intitulat „Groapă de gunoi pe malul râului, în apropierea mocăniței din Moldovița. Primăria va fi trasă la răspundere”. Imediat Garda de Mediu și-a trimis niște specialiști să vadă dacă într-adevăr este vreo problemă cu groapa de gunoi amenajată ilegal pe malul râului Moldovița. Atunci, specialiștii ar fi găsit niște nereguli și l-ar fi tras la răspundere pe primarul comunei Moldovița, dându-i o amendă și punându-l să strângă gunoaiele.

Angajații Gărzii de Mediu nu-și mai văd capul de treabă

Până aici pare totul normal. La data de 20 ianuarie 2020, Ziar de Suceava a publicat articolul intitulat „Groapa de gunoi de la Moldovița va fi curățată: <Iar facem curat și mergem înainte, nu-i așa o catastrofă>” în care s-a putut observa faptul că edilul localității nu este impresionat de așa-zișii specialiști ai Gărzii de Mediu. Atunci Traian Iliesi a spus că va face curat, dar gunoaie vor aparea cel mai probabil din nou. Conform primarului, singurii vinovați pentru nașterea respectivei gropi de gunoi sunt localnicii.

La aceeași dată, reporterii Ziar de Suceava au luat legătura cu Adriana Iordache, comisarul șef al Gărzii de Mediu care a spus că specialiștii ar mai avea de efectuat verificări la respectiva groapă de gunoi. 

Gunoiul de sub covorul de pământ

Tot ce părea normal, s-a dovedit a fi anormal.

După vreo săptămână, localnicii din Moldovița ne-au sesizat faptul că Primăria ar fi ordonat să fie aruncat pământ peste gunoaiele de pe malul râului. Atunci, o localnică a filmat momentul în care un excavator ar arunca pământ peste muntele de gunoi. Pentru a afla mai multe despre această metodă de „curățenie”, reporterii Ziar de Suceava au luat legătura cu primarul comunei care nu s-a arătat deloc deranjat de acest lucru, ba chiar a susținut că el nu vede unde este problema cu acele gunoaie. Astfel, la data de 29 ianuarie 2020, Ziar de Suceava a publicat articolul „Nesimțirea dusă la rang de artă. Primăria Moldovița ar arunca pământ peste gunoaiele de pe malul râului cu nume omonim:<Nu este nici trafic de persoane, nu este nici trafic de armament, sunt gunoaie, ceva obișnuit>”.

Atunci, reporterii au luat legătura, din nou, cu Adriana Iordache, comisarul șef al Gărzii de Mediu. În timpul respectivului apel telefonic, aceasta s-a arătat destul de iritată de sesizările repetate ale localnicilor, nu de muntele de gunoi ce a apărit ilegal în mijlocul naturii. Dacă între Garda de Mediu Suceava și Primăria Moldovița a fost vreo înțelegere în acea perioadă, mai mult ca sigur știu Adriana Iordache și Traian Iliesi.

La data de 29 ianuarie 2020, comisarul șef al Gărzii de Mediu ne-a spus că a vorbit cu reprezentanții de la Apele Române, iar aceștia au trimis niște specialiști la fața locului. Cei de la Apele Române n-ar fi observat gunoaiele îngropate. Trebuie menționat faptul că la data menționată anterior, Adriana Iordache spunea că specialiștii Gărzii de Mediu nu își permit să meargă zilnic și să vadă care e situația cu respectiva groapă de gunoi, pentru că ar fi foarte puțini iar sesizările foarte multe.

Având în vedere acea remarcă a comisarului șef, dar și ceea ce s-a întâmplat după ce specialiștii Gărzii de Mediu au efectuat verificări, putem constata faptul că practic Garda de Mediu Suceava nu a făcut nimic. Angajații acestei instituții au consumat combustibil doar pentru câteva plimbări, iar mediul a rămas la mila sorții și a primarului comunei Moldovița. 

Adauga comentariu