VIDEO Groapă de gunoi amplasată ilegal pe circa 3.000 de metri pătrați ai unui câmp din Ilișești. Garda de Mediu a amendat Primăria Ilișești cu 15.000 de lei

În urmă cu două zile, trei căței condamnați la moarte într-un morman de gunoi de pe raza localității Ilișești au fost salvați de către reprezentanții Asociației „Casa lui Patrocle”. Deoarece în fundalul fotografiilor în care apăreau cățeii se puteau observa mormane de gunoi, astăzi, reporterii cotidianului Ziar de Suceava s-au deplasat în locul în care au fost găsite animalele pentru a vedea dacă într-adevăr este vorba de o groapă de gunoi amenajată ilegal pe un câmp din Ilișești.

Pentru a ajunge la fața locului nu a fost nevoie de depunerea unui efort deosebit de mare, deoarece după ce am aflat cu aproximare unde este groapa de gunoi, aceasta a fost identificată pe Google Maps.

Ajunși la fața locului, am putut observa un loc îngrădit care părea a fi destinat special depozitării de deșeuri. Însă, și în afara zonei îngrădite, au fost descoperite mormane de deșeuri. Mai exact, pe respectivul câmp erau aruncate fel și fel de deșeuri, de la crengi de copaci până la jucării, haine, elemente de construcție, elemente de mobilier, etc.. Gunoaiele se întindeau pe o foarte mare suprafață de teren, după cum se poate observa și în imaginile de mai jos. Pe alocuri, au putut fi observate porțiuni de teren pe care unele deșeuri au fost incendiate.

În timp ce jurnaliștii filmau groapa de gunoi, mai mulți localnici au tranzitat zona, unii pentru a arunca gunoaie, alții pentru a colecta ce le trebuia din mormanele de gunoi.

Unul dintre localnici ne-a spus că în zona respectivă se depozitează deșeuri de circa 10 ani de zile, iar, din când în când, cineva împinge gunoaiele într-o râpă și aruncă pământ peste acestea. Bărbatul ne-a mai spus că Primăria ar fi amenajat spațiul în cauză pentru depozitarea deșeurilor vegetale, dar oamenii nu se limitează doar la aruncarea deșeurilor de acest fel în perimetrul respectiv.

Pentru a afla mai multe despre groapa de gunoi menționată, reporterii Ziar de Suceava s-au deplasat și la Primăria Ilișești. Acolo, erau deja reprezentanții ai Gărzii Naționale de Mediu Suceava care s-au autosesizat după ce a apărut în mass-media povestea celor trei câini abandonați în mormanele de gunoaie.

Edilul localității, Avasâloaie Florinel-Răduțu, ne-a spus că a amenajat locul respectiv special pentru depozitarea resturilor vegetale și a molozului, periodic venind o firmă pentru a ridica deșeurile. Conform acestuia, gunoaiele găsite ar fi din această primăvară, iar în locul cu pricina și-ar arunca deșeurile atât localnicii comunei, cât și oamenii din exteriorul comunei.

„Situația e în curs de rezolvare, spun. Nu a fost amenajată, a fost pentru crengi, resturi vegetale și molozul care există în comună. Ulterior să vină să îl toace, că am tocat deja cu cei de la Ritmic, cu tocătorul mare, dar oamenii, pe lângă resturile vegetale au adus și resturi menajere. Au văzut și domnii de la Garda de Mediu. Din primăvara asta le-am spus dumnealor (n.r. - localnicilor), că restul am cărat, am avut și temporar, am mai dus și în alte locuri, s-a tocat săptămâna trecută. Sâmbăta trecută am tocat 2 sau 3 TIR-uri și am zis că care a rămas în urmă cu curățatul, chiar noi l-am ridicat să fie adunate toate într-un loc ca să le putem ulterior toca”, a spus Avasâloaie Florinel-Răduțu, primarul din Ilișești.

Reprezentanții Gărzii de Mediu Suceava au aplicat o amendă de 15.000 de lei Primăriei Ilișești pentru abandonarea și depozitarea ilegală a deșeurilor și i-au impus unității adminitrative ca până la data de 30 aprilie 2021 zona în cauză să fie curățată.

Conform Gărzii de Mediu Suceava groapa de gunoi sus-menționată se întinde pe circa 3.000 de metri pătrați.

„Astazi, 16.04.2021, urmare a aparitiei in publicatia on-line locala ziardesuceava.ro a unui articol privind depozitari de deseuri pe teritoriul comunei Ilisesti, Garda de Mediu Suceava s-a autosesizat, efectuand verificari specifice pe teritoriul administrativ al acestei comune, ocazie cu care s-a constatat depozitarea neconforma a unui volum semnificativ de deseuri de orice fel (deseuri menajere si reciclabile in amestec, deseuri din constructii, precum si resturi vegetale), pe o suprafata de cca. 3000 mp de pe islazul comunal din zona numita <Ratos>.

Conform declaratiei reprezentantilor legali ai administratiei publice locale, zona in cauza este predispusa abandonarii/depozitarii necontrolate de deseuri atat de catre populatia comunei Ilisesti, cat si a celor din localitatile limitrofe, zona facand insa obiectul salubrizarii periodice de catre Primarie, care a aplicat si sanctiuni contraventionale persoanelor surprinse abandonand deseuri (prin intermediul camerei de supraveghere montata in zona amplasamentului respectiv).

In consecinta, in sarcina Autoritatii administratiei publice locale COMUNA ILISESTI s-a aplicat o sanctiune contraventionala in cuantum de 15.000 - lei in baza legislatiei specifice privind regimul deseurilor, totodata fiind impusa masura salubrizarii amplasamentului afectat de depozitari neconforme de deseuri, concomitent cu valorificarea si eliminarea conforma a acestora in termen de maximum 14 zile”, se mai arată într-un comunicat de presă al Gărzii de Mediu Suceava.

 

 

 

 

Adauga comentariu