VIDEO Inaugurarea eșuată de la prima groapă ecologică de gunoi din Suceava: „Avem de lucru mult pentru a sorta corespunzător deșeurile”

Depozitul ecologic din Moara este prima groapa de gunoi de acest gen din județul Suceava. Acest depozit a fost inaugurat oficial, însă încă din start s-au putut observa că gunoiul care urmează să ajungă acolo nu este selectat cum ar trebui. La Moara ar trebuie să fie depozitate doar resturi menajere, însă primul camion ajuns la depozitul ecologic era plin de pet-uri și sticle, semn că gunoiul nu a fost colectat selectiv din start.

„Din calculele noastre, la Moara, pe an vor veni undeva la circa 1.300.000 de tone de deșeuri. Asta înseamnă, pe zi, circa 450 de tone de deșeuri. Din cele 450 de tone, să vă faceți un calcul, aproape 100 de tone vin din municipiul Suceava. Ei selectează pentru că acolo le rămân pet-urile, sticla și trimit doar menajerul la noi”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Chiar dacă Gheorghe Flutur susținea că la groapa de gunoi de la Moara va ajunge doar deșeurile menajere, mașina de gunoi a descărcat zeci de pet-uri, pungi și sticle amestecate cu tot felul de deșeuri. Conform contractului, la respectivul depozit ecologic de la Moara este permisă doar depozitoarea resturilor menajere.

„Avem de lucru mult pentru a sorta corespunzător deșeurile. Se vede cu ochiul liber prea mult plastic aici unde nu trebuia să fie plastic. Să fim realiști. De aceea, rugămintea mea este și către populație și către primării și către operatori, să înceapă procesul de selectare a deșeurilor pentru că altfel facem munți de deșeuri neselectate aici. Nici nu are voie depozitul de la Moara să primească deșeuri neselectate”, a completat Flutur.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, le-a cerut firmelor care administrează platforma ecologică de la Moara să sorteze deșeurile deja depozitate și să nu mai primească gunoi nesortat. Groapa de gunoi de la Moara a fost construită cu fonduri europene, valoare proiectului ridicându-se la circa 11 milioane de euro.

 

Adauga comentariu