VIDEO Ion Lungu și-ar asuma rolul de erou al sucevenilor, după ce s-a aflat că menținerea carantinei în Suceava poate fi ilegală

Astăzi, primarul Sucevei, Ion Lungu, și-a asumat rolul de erou al orașului spunând într-o conferință de presă că el va transmite Guvernului Orban să ridice carantina din municipiul pe care îl conduce.

Lungu nu acceptă ca sucevenii săi să fie nemulțumiți

„Evident că problema cea mai importantă pe care o avem la Primărie și în orașul nostru, este cea legată de gestionarea coronavirusului. A stârnit multe discuții această ridicare a stării de urgență care se va întâmpla pe data de 14 mai, așa cum s-a anunțat de la București, și în același timp nemulțumire pentru cetățenii din orașul nostru referitor la faptul că aceste măsuri de relaxare nu se aplică și la localitățile aflate în carantină. Acest lucru m-a nemulțumit și pe mine, cum va nemulțumit și pe dumneavoastră și am făcut ceea ce trebuia să fac. Am comunicat luni după-amiază primului ministru, domnului Ludovic Orban, și ministrului Sănătății, domnului Nelu Tătaru, faptul că suntem nemulțumiți, cetățenii municipiului Suceava sunt nemulțumiți că aceste măsuri de relaxare nu se aplică și la Suceava și am încercat în discuția mea să aduc argumente”, a spus Ion Lungu, edilul Sucevei.

Înaintea conferinței de presă, primarul a cules informații de la DSP și a menționat faptul că riscul epidemiologic din Suceava este mai mic decât în urmă cu cinci săptămâni și că focarul de infecție de la Spitalul Județean s-a stabilizat. Acesta a amintit că ultimele cazuri de COVID-19 vin de la căminele de bătrâni din afara municipiului Suceava.

Pentru ca sucevenii să creadă că datorită primarului Ion Lungu va fi ridicată carantina din Suceava, dacă se va întâmpla acest lucru, edilul a ținut să spună cetățenilor că va cere Guvernului să scape orașul de această carantină.

„Cu argumente, vom solicita și am solicitat și solicit în continuare Guvernului să reanalizeze situația de la Suceava. Eu sunt convins că vom reuși acest lucru, împreună cu celelalte autorități județene și să avem și noi parte de măsuri de relaxare privind deplasarea persoanelor fizic care este foarte important. Știu că ați stat în casă cinci săptămâni, poate mai mult, nu mai aveți răbdare, este foarte important din punct de vedere psihic, dar la fel de important este și relaxarea pentru activități economice. Vreau să vă spun că astăzi, orașul nostru este în suferință din punct de vedere economic, multe afaceri au fost, nu s-a lucrat, sunt închise, oamenii de afaceri se plâng  că nu au forță de muncă. Aceste măsuri de carantină, cu aceste filtre în orașul nostru au adus la scăderea numărului de muncitori care intră în orașul nostru și lucrează la diverse firme și acest lucru trebuie să facem tot posibilul să relaxăm aceste deplasări în interesul activităților economice pentru că dacă ne uităm din punct de vedere sanitar a epidemiei, facem o comparație cu acum o lună de zile, cinci săptămâni când am intrat în această situație de carantină, astăzi parcă suntem puțin mai liniștiți. Dacă nu se iau măsuri pe linie economică, cu ghilimelele de rigoare, murim din punct de vedere economic”, a mai spus Ion Lungu.

Sucevenii nu-i dau pace primarului, cerându-i să se laude ca fiind cel care ridică carantina din oraș

Primarul a mai vorbit și despre niște apeluri venite din partea cetățenilor, care i-ar fi cerut lui să ridice carantina din Suceava. La câte apeluri telefonice venite din partea cetățenilor răspunde Ion Lungu doar el știe. Dar ținem să vă amintim că edilul nu a răspuns niciodată la apelurile reporterilor de la Ziar de Suceava. Cu privire la conferințele de presă ale primarului, reporterii cotidianului niciodată nu au fost informați când se țin, unde și la ce oră, chiar dacă secretara edilului a adăugat numerele de telefon ale redactorilor de la Ziar de Suceava în lista ziariștilor din oraș.

„M-au sunat mulți dintre dumneavoastră să ies eu să-mi asum că îi voi ridica eu starea de carantină, să fiu primul, dacă nu o s-o facă alții. Alții că nu mă mai votează dacă nu fac acest lucru. Eu vreau să spun că aici lucrurile sunt foarte serioase, trebuie să avem responsabilitate având în vedere faptul că discutăm despre viața oamenilor, aici nu este vorba de campanie electorală, nu este vorba de vot”, a adăugat edilul.

Edilul își asumă rolul de erou după a aflat că menținerea Sucevei în carantină nu mai este legală după 15 mai

În urmă cu două zile, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat ce implică starea de alertă.

„Starea de alertă este specifică pentru situații care durează puțin, gen inundații, cutremure. Nu poți ține oamenii în stare de alertă luni de zile sau un an, pentru că însăși termenul de alertă te pune într-o situație dificilă. După părerea mea, starea de alertă nu se prea potrivește cu acestă situație de pandemie. (...) Pentru ca Suceava, de exemplu, să rămână în carantină este nevoie de act normativ adoptat de Parlament. Starea de carantină implică imposibilitatea de părăsire a localității, ori drepturile fundamentale nu pot fi limitate decât prin lege", a spus Augustin Zegrean.

Știrea întreagă despre explicațiile fostului președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, o puteți citi dând click AICI.

 

Comentarii

Dan Iosubescu

06.05.2020 16:09
Normal , vin alegereile si pandemia le stricte "socotelile" gastii primarie + consiliu judetean + altele . Dupa mizeria si marlania care au adus-o Sucevei au tupeul sa incerce realegerea . Daca reusesc e numai vina sucevenilor , asa ca treziti-va daca vreti sa nu mai vedeti figurile aste jalnice care acusi au la fel de multi an in conducere cat a avut si ceausescu ...

Adauga comentariu