VIDEO Jurnalistul CTP despre tragicul botez de la Suceava: „Este o stupizenie, toarnă-i de trei ori apă cu cana pe cap. Nu-l primește Hristos printre iubitorii săi dacă îi toarni apă cu cana pe cap?”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu (CTP), și-a exprimat părerea cu privire la tragicul botez al unui bebeluș din Suceava și la răspunsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților după întregul eveniment, la radioul Europa FM.

MINUTUL 02.49

„Nu privim așa de capul nostru, cu ochii și cu creierul pe care le avem. Privim așa cum ne învață biserica. Așa cum ne adăpăm din înțelepciunea pe care o revarsă spre noi Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Ne spune cum să facem”, a spus CTP.

CTP a comentat punctul de vedere al Arhiespicopiei Sucevei și Rădăuților, mai exact următorul paragraf:

„Am primit cu multă durere şi tristeţe în suflet vestea despre pruncul Iustin, de doar şase săptămâni, care a plecat mult prea devreme la Cer, să se alăture îngerilor, în dimineața zilei de 1 februarie 2021.

Ziua care ar fi trebuit să fie una a bucuriei, a îmbrăcării pruncului Iustin în <<haină luminoasă>>, s-a preschimbat într-o zi a suferinței pentru părinții, nașii, familia şi comunitatea sa, care i-au așteptat cu nerăbdare venirea în lume. În acest moment de tulburare pentru toţi cei ce în loc de haine de sărbătoare vor îmbrăca haine cernite, inclusiv pentru preotul slujitor, ne este greu să înţelegem de ce Dumnezeu a îngăduit această încercare grea.

În tratatul său <<Despre copiii care mor timpuriu>>, Sfântul Grigorie de Nyssa oferă mai multe răspunsuri, subliniind că orice făptură creată vine de la Dumnezeu, Care se îngrijeşte de existenţa acesteia, fie ea mai lungă sau mai scurtă. Iar dacă îngăduie curmarea unei vieţi înainte de vreme, după mintea omenească, este pentru că, în preştiinţa Sa, Dumnezeu nu vrea să îl priveze pe prunc de vreuna din binecuvântările Sale, ştiut fiind faptul că omul este înzestrat cu multe daruri, pe care are însă libertatea să le folosească precum consideră.”

„Aici este, să o luăm în ordine cronologică, Sparta și după aceea nazismul. Deci, Dumnezeu procedează aidoma spartanilor, nu vrea, care va să zică, Dumnezeu să-l priveze de vreuna din binecuvântările sale. (...) Ce ne spune această Arhiepiscopie? Că Dumnezeu i-a luat viața acelui copil ca să nu trăiască lipsit de picioare, de ochi, să nu se chinuiască. Păi așa procedau spartanii. Îi suiau pe stânca Tarpeiană pe copii și îi arunca de acolo pe cei care nu corespundeau, din care nu erau șanse să iasă niște luptători în toată regula. Iar, naziștii... . Ideea lui Hitler a fost lichidarea tuturor, cum îi numea, hadicapaților mintal, a nebunilor, a persoanelor cu dizabilități, a persoanelor din spitalele de profit, toți aceștia trebuiau, dacă nu lichidați, măcar sterilizați. Deci, Dumnezeu este nazist, în viziunea... (...) Avem atâtea exemple de copii care s-au născut cu diverse dizabilități, care în schimb au reușit să facă lucruri extraordinare după aceea. Pe Stephen Hawking, Dumnezeu ar fi trebuit să îl omoare imediat după ce s-a îmbolnavit de acea scleroză, boala care l-a dus în halul de paralizie generală și distrofie în care a ajuns. Trebuia omorât, nu? Ca să nu mai dea superbele sale teorii despre originea cosmosului. Asta ne spune acest comunicat al Arhiepiscopiei Sucevei”, a adăugat CTP.

Jurnalistul și-a expus părerea și cu privire la modul în care sunt botezați copiii și adulți, respectiv introducerea acestora cu capul sub apă și a sugerat o schimbare a regulilor privind creștinarea.

„Până acum nu le-a dat prin cap <Hai domne să nu mai băgăm copilul în apă, să îi turnăm o cană cu apă pe cap>. De ce trebuie să stea cineva cu capul sub apă? Există vreo teorie teologică în legătură cu necesitatea ca ființa umană să stea cu capul sub apă, asta îți face legătura cu Hristos? (...) Este o stupizenie, toarnă-i de trei ori apă cu cana pe cap. Nu-l primește Hristos printre iubitorii săi dacă îi toarni apă cu cana pe cap? Să ia așa, cu gestul religios, apa în căușul palmelor și să-i dea drumul de trei ori pe capul copilui sau adultului”, a spus CTP.


Mesajul filozofului și scriitorului Mihai Șora despre botezul în urma căruia un bebeluș a murit: „<Întreita cufundare> nu înseamnă să îneci pruncul”

VIDEO cu botezul bebelușul care a murit după ce a fost scufundat în apă cu fața în sus

Un bebeluș de șase săptămâni a ajuns în stare critică la spital de la biserica unde a fost botezat

Bebelușul înecat la botez a murit la Spitalul Județean Suceava

Reacția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, după ce un bebeluș de doar șase săptămâni a murit la propriul botez: „Urmează să stabilim circumstanțele în care s-a petrecut această tragedie și să decidem măsurile necesare”

Patriarhia Română despre bebelușul înecat în timpul botezului: "Preotul decide dacă îl afundă pe copilaș sau îl botează prin scufundare parțială"

Adauga comentariu