VIDEO Managerul de la SAJ Suceava habar n-are despre regulile de protecție de bază în lupta cu coronavirusul şi apoi citatul cu Arafat: „Am vorbit cu Raed Arafat și mi-a spus foarte clar <Nu combinezonul te apără>”

În această săptămână ambulanțierii din Suceava s-au arătat nemulțumiți atât de faptul că ei nu sunt testați pentru a afla dacă sunt îmbolnăviți cu COVID-19, dar și de echipamentele de protecție cu care sunt nevoiți să intervină la cazuri ce implică persoane suspecte de infecție cu coronavirus sau chiar persoane confirmate cu acest virus.

„Toți cei cărora li s-au făcut testele lunea trecută au continuat să vină la serviciu până vineri, când li s-au dat rezultatele. Câți or mai fi infectat de atunci?! De ce nu ni se fac teste tuturor, mai ales că noi mergem la pacienți care acuză simptome sau sunt chiar infectați și trebuie să îi ducem la spital cu ambulanțe normale, fără nicio protecție? (...) La început am avut combinezoane bune, dar de câteva zile avem unele subțiri, de proastă calitate. Sunt doar mărimi mici, se rup tot timpul. Le legăm cu bandă adezivă, dar se rup iar și iar. (...) Nu mai sunt nici botoși din aceia speciali. Când mergem la diferite cazuri, ne cumpărăm saci menajeri, îi încălțăm și îi legăm tot cu bandă adezivă. Suntem cârpiți din cap până în picioare de zici că suntem mumii. Avem și noi familii, de ce nu suntem protejați” a declarat un ambulanțier din Suceava pentru Libertatea.ro.

Alexandru Lăzăreanu, managerul Serviciului de Ambulanță Suceava, știe despre nemulțumirile angajaților dar consideră că, în această privință, nu are el ce să facă.

„Știu că angajații cer să fie testați, dar eu nu pot să acționez decât în cadrul legii. Nu se fac teste decât celor cu simptome. Cât despre combinezoane, am avut și bune, dar s-au terminat. Cele de acum sunt mai proaste, într-adevăr. Așa am primit de la Unifarm, de la unele firme care au făcut donații. Nu le puteam refuza, pentru că altele nu erau. Am primit acum cipici din folie de plastic, precum cei de la cabinetele medicale. Dar, pe moment, doar asta avem. Până acum am consumat peste 1.000 de combinezoane și e destul de greu să procurăm altele noi. (...) Alte costume nu avem. Dar nu putem lăsa oamenii să moară acasă”, a declarat Alexandru Lăzăreanu, conform Libertatea.ro

Lăzăreanu s-a arătat foarte nemulțumit de angajații și de conducerea Spitalului Județean Suceava și de toți cei care „vorbesc pe la presă”.

Când e greu, ies șpăgarii, otrepele și cei slab pregătiți profesional și vorbesc pe la presă. Iar jurnaliștii greșesc că îi ascultă. Oamenii mei nu s-au infectat de la pacienți, ci de la colegii de la UPU, când ajungeau cu pacienți la spital. În plus, la Spitalul Județean și organizarea lasă mult de dorit. Cât timp sunt consultați oamenii, până li se fac analize la computerul tomograf, sunt însoțiți de angajații de la Ambulanță peste tot. De multe ori, durează și 2-3 ore, când ambulanțierii și asistenții noștri stau împreună cu oameni potențial infectați prin spital. Păi e mult, în timpul ăsta se poate întâmpla orice. E transmitere comunitară”, a mai spus Alexandru Lăzăreanu pentru Libertatea.ro

Aseară, Alexandru Lăzăreanu a dat un interviu în direct pentru Antena 3. În emisiune, acesta a vorbit și despre combinezoanele rupte în care își desfășoară activitatea angajații săi.

„Le-am spus la toți: obligatoriu sunt mănușie și masca, iar acolo unde aveți suspiciunea de COVID îmbrăcați și combinezonul. Primele echipamente care le-am luat au fost ok, care le-am cumpărat. Cu timpul am primit și ajutoare. Ajutoarele nu poți să le condiționezi dacă sunt de foarte bună calitate sau sunt mai puțin bune. (...) La un moment dat, aceste combinezoane au rămas doar cele din donații și erau numere mici și au crăpat pe personal”, a spus managerul Serviciului de Ambulanță Suceava, Alexandru Lăzăreanu.

Întrebat cu privire la cât de folositoare mai sunt combinezoanele rupte, Lăzăreanu a dat de înțeles că mănușile și măștile sunt importante, iar combinezoanele ar fi mai mult opționale. De-a lungul interviului acesta s-a contrazis de mai multe ori cu privire la importanța purtării combinezonului. La un moment dat, managerul Serviciului de Ambulanță Suceava s-a arătat sătul de a fi luat la rost de către moderatorul emisiunii și i-a cerut acestuia să îi spună de unde să facă rost de combinezoane.

 „Dacă au mască și mănuși, astea sunt principalele surse de infecție. (...) Eu am spus următorul lucru: <Atâta timp cât am avut mijloacele de protecție adecvate, le-am împărțit. În momentul în care nu mai aveam, am dat ceea ce aveam. Nu puteam să las acele persoane, care au sunat după ajutor, să le las să moară în casă că eu nu am combinezoane. (...) Da și îmi pare foarte rău, am plâns după el. (...) Nu de la combinezoane s-au îmbolnăvit. Este ultimul lucru combinezonul. Celelalte sunt importante și sunt de respectat. (...) Sunt importante, dar... (...) Am vorbit cu domnul ministru secretar de Stat, Raed Arafat și mi-a spus foarte clar <Nu combinezonul te apără, mănușile, ochelarii și masca>”, a spus Alexandru Lăzăreanu.

sursa foto: www.radiotop.ro, www.suceavanews.ro

sursa video: Facebook/ Suceava e oraș?

Adauga comentariu