VIDEO Mii de oameni au luat parte la cea mai somptuoasă procesiunea cu racla Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Aceasta a fost prima ceremonie religioasă organizată de ÎPS Calinic cu ocazia Sânzienelor

Ieri, în jurul orei 18.00, mii de oameni au luat parte la tradiționala procesiune cu racla Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Printre aceștia s-au enumerat clerici, monahi, pelerini și nu numai. 

La data de 22 iunie 2021, au avut loc manifestările prilejuite de hramul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou. Acestea au început ieri dimineață cu Slujba Acatistului Sfântului ocrotitor și scoaterea în procesiune din lăcașul de cult a raclei în care sunt păstrate moaștele Sfântului Mare Mucenic și așezarea acesteia pentru închinarea pelerinilor, în baldachinul special pregătit și împodobit, sub teii din curtea așezământului monahal. 

La finalul procesiunii, Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, le-a vorbit celor prezenți despre faptul că ziua de 24 iunie aduce aminte de două dintre pelerinajele cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou.

„A rânduit Dumnezeu anul acesta să se pună un început înnoitor și îmbogățitor față de ce s-a putut rândui în anii precedenți și, de aceea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, atât  obștea acestei  sfinte mănăstiri, obștea catedralei, cât și părinții din administrația eparhială s-au străduit să rânduiască în aceste zile un program frumos, bogat, ca semn al dragostei față de Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou și ca semn de recunoștință pentru toată ocrotirea pe care el a arătat-o față de această catedrală, față de eparhia noastră, față de Moldova toată și față de întreaga țară”, a spus PS Damaschin Dorneanul.

A urmat slujba Aghesmei și apoi săvârșirea Sfintei Liturghii de către arhimandritul Melchisedec Velnic, Exarhul mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și starețul Mănăstirii Putna, alături de un sobor format din preoți și diaconi de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

Pe urmă, în Biserica „Sfântul Gheorghe” din cadrul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu.

După amiaza, în curtea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou a avut loc un eveniment inedit, o oră de Religie „altfel”, desfășurată lângă baldachinul Sfântului Ioan cel Nou. Cei care s-au bucurat de această binecuvântare au fost elevii clasei a IX-a de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava. 

De la ora 18:00 a avut loc procesiunea „Calea Sfinților”, parte a manifestărilor dedicate sărbătorii Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, întâiul ocrotitor al Moldovei. Urmând traseul stabilit, racla cu moaștele Sfântului Ioan a fost purtată de preoți și mireni pe străzile orașului Suceava. La cele zece opriri în locuri importante ale municipiului au fost rostite ectenii, răspunsurile fiind date de Corul Seminarului Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei”. Alaiul a fost întâmpinat de preoți, numeroși credincioși și reprezentanți ai oficialităților locale.

Procesiunea a pornit cu icoana special împodobită a Sfântului, urmată de voluntarii Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS), îmbrăcați în costume populare, cu sânziene și flori de câmp în mâini, dar și de tineri purtând drapelul național.

Elevi de la Seminarul „Mitropolit Dosoftei” au purtat prapuri și cruci, iar elevi de la Școala militară de subofițeri de jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni și militari de la unitatea din Vatra Dornei au însoțit alaiul cu torțe aprinse.

Maici și preoți din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au avut în mâini candele, iar soborul de diaconi a cădit calea dinaintea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.

Racla cu moaștele Sfântului a fost urmată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, de Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Printre cei care au însoțit procesiunea au fost și clerici din cadrul Centrului Eparhial Suceava, reprezentanți ai celor cinci protopopiate ale eparhiei, stareți și starețe.

În organizarea procesiunii s-au implicat și autoritățile locale, iar Poliția locală, Poliția rutieră Suceava și Jandarmeria au supravegheat deplasarea pe întregul traseu, în timp ce echipaje SMURD au fost pregătite să intervină în caz de necesitate.

De la ora 21.00 a fost oficiată slujba Privegherii sub protia părintelui arhimandrit Nectarie Clinci, stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei și exarh de zonă. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic „Inochentie de la Probota”, condus de părintele Constantin Dan Magdalena.

Programul evenimentelor dedicate hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” continuă și astăzi, 23 iunie 2021, cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Preasfințitul Damaschin Dorneanul, alături de un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în curtea așezământului monahal.

De la ora 19.00 va avea loc un concert caritabil de muzică bizantină, unde vor fi prezente grupurile psaltice „Dimitrie Suceveanu”, al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, „Inochentie de la Probota”, precum și corul Mănăstirii Dragomirna „Crinii țarinii”. Invitatul special al acestei seri este Corul Academic „Byzantion”.

Ziua se va încheia cu Slujba privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou. 


Moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au fost aduse în Moldova de Voievodul Alexandru cel Bun în anul 1415 şi depuse la Biserică Mirăuți din Suceava, unde au stat până în anul 1589, când au fost mutate în noua Catedrala Mitropolitană. În prezent, sfintele moaşte se află la Mănăstirea “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.


Anul trecut, în plină pandemie de coronavirus, un puhoi de lume a luat parte la procesiunea de Sânziene de la Suceava. Atunci, oameni s-au înghesuit pentru a se apropia de Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.


sursa video: Facebook/ Suceava, leagănul sufletului nostru

Adauga comentariu