VIDEO Minciuni sau neînțelegeri? DSP Suceava, Prefectura și Spitalul Județean Suceava se contrazic involuntar prin declarațiile lansate pe seama coronavirusului: „Noi suntem pregătiți pentru pacienții care se prezintă”

Recomandările Direcției de Sănătate Publică și cele ale Spitalului Județean Suceava se bat cap în cap. În timp ce DSP transmite cetățenilor care au simptome de coronavirus să nu se deplaseze la spital, ci să sune la 112, Spitalul Județean Suceava le spune cetățenilor să vină la spital dacă au simptome.

„Toți pacienții care sunt simptomatici și vin dintr-o zonă de risc, din zonele cunoscute, din cele 11 comune din Italia și din China, se vor prezenta pentru triaj la spitalul de care aparțin. Aici vor fi preluați de către un medic infecționist, vor fi reținuți, se vor face analize de sânge și așteptăm rezultatul, dacă este pozitiv, ferească Dumnezeu, se trimite la un centru unde se tratează această afecțiune, dacă se infirmă ca și în cazurile de până acum, pacienții sunt tratați pentru simtomatologia respiratorie respectivă. (...) Pacienții care au simptome, deci care au simptome, dacă ai simptom o răceală, gripă, dureri de cap, febră, rinoree, tuse, vii la spital. (...) Noi suntem pregătiți pentru pacienții care se prezintă”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, directorul medical Mircea Macovei.

„Conform metodologiei, dacă au simptome grave trebuie să sune la 112 și automat se va deplasa o ambulanță să-i preia și să-i ducă spre investigații la Spital. În condițiile în care au simptome mai ușoare trebuie să meargă la medicul de familie, iar medicul de familie trebuie să stabilească dacă are suspiciune de o gripă de genul coronavirus. Să nu vină în Urgență pentru că există posibilitatea să infecteze și alte persoane”, a spus Silvia Boliacu, directorul DSP Suceava.  

În ultimele două zile la Spitalul Județean Suceava s-au prezentat 36 de pacienți (30 ieri, 25 februarie 2020 și șase alaltăieri, 24 februarie 2020), toți veniți din Italia, din zonele descrise cu cazuri, respectiv Lombardia și Veneto. Dintre cei 36 de pacienți, unul este tânărul de 16 ani care avea simptome respiratorii, febră, dureri în gât, disfonie și tuse, acesta fiind de asemenea proaspăt întors din Italia. În cazul tânărului menționat, în aproximativ 24 de ore suspiciunea a fost soluționată, fiind trimise probe la Centrul Regional de la Iași și stabilindu-se faptul că pacientul nu are coronavirus.

„Protocolul actual spune că pacientul trebuie izolat prin internare în spitalul în care se prezintă, iar în urma discuției cu cei de la DSP se stabilește trimiterea doar a probelor către Centrul Regional, bineînțeles și cu acordul Centrului Regional. (...) Există un formular pe care noi l-am pregătit tocmai pentru a ajuta atât medicul epidemiolog cât și pe noi ca și infecționiști. Un formular pe care pacientul îl completează și în care declară pe proprie răspundere că prezintă sau nu simptome alegând din mai multe variante ce simptome prezintă. Și pe baza acestui chestionar pacienții sunt îndrumați fie către izolare la domiciliu, dacă bifează toate căsuțele cu NU, că nu prezintă aceste simptome, sau către Secția de Boli Infecțioase pentru anchetă epidemiologică și consult, în cazul în care acești pacienți prezintă simptome”, a spus Monica Terteliu, șefa Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Suceava.

Conform celor două cadre medicale, respectiv Mircea Macovei și Monica Terteliu, în acest moment, în Suceava, nu este niciun pacient în carantină.

În timp ce ieri Prefectura Suceava transmitea că în cătunul Minoru au venit 14 persoane din Italia, reprezentanții Spitalului Județean Suceava spun că au venit de fapt în jur de 25 de persoane.

„IPJ Suceava a informat Direcția de Sănătate Publică Suceava că au fost identificate un număr de 14 persoane care au revenit în comuna Valea Moldovei din Italia, și anume: din orașul Ferara 10 persoane și regiunea Foggia, 4 persoane”, a transmis Prefectura Suceava, ieri, 25 februarie 2020.

„De la Mironu am examinat numeroși pacienți în cursul zilei de ieri. Sunt pacienți care nu au venit pe cale aeriană, ci pe cale terestră, în jur de 25”, a mai spus Monica Terteliu, șefa Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Suceava.

Se pare că IPJ Suceava, Direcția de Sănătate Publică Suceava, Prefectura Suceava și Spitalul Județean Suceava ori nu au aceleași informații, ori nu s-au consultat îndeajuns înainte de a lansa declarații.

 

Adauga comentariu