VIDEO Mormântul bunicii lui Mihai Eminescu din curtea bisericii de lemn de la Bănești, veche de peste 300 de ani: „Boierul nu a vrut să o ducă să o înmormânteze în cimitirul familiei unde era firesc”

În localitatea Bănești din județul Suceava există o biserică de lemn veche de mai bine de 300 de ani, care are o istorie aparte. Puțină lume știe că în curtea lăcașului de cult care are hramul de Sfântul Nicolae se află mormântul Paraschivei Iurașcu, bunica marelui poet Mihai Eminescu. Femeia, născută în anul 1785, a murit la vârsta de doar 51 de ani, după ce s-a răsturnat cu trăsura pe timp de iarnă.

„Sunt foarte multe elemente care trec din tradiție, trec din zona folclorică în zona scrisă. Ceea ce se știe foarte sigur este faptul că biserica a fost ctitorită, a fost ridicată în 1706. Este una din frumoasele biserici de lemn ale județului nostru, poate una dintre cele mai vechi. E de aceeași vechi cu biserica Mănăstirii Buciumeni de lângă Fălticeni. Biserica respectivă are o tradiție în sine prin faptul că se spune că este ctitorită de un boier al locului a cărui soție a fost Paraschiva Iurașcu, bunica lui Mihai Eminescu, soție cumva țiitoare a boierului respectiv. Ei nu locuiau în Bănești, la data întâmplării respective, la data la care Paraschiva Iurașcu a decedat, locuiau undeva în apropiere și Paraschiva venise în sat, în Bănești, la un iubit al ei. Boierul a aflat, a venit fuga în zona respectivă, a întâlnit-o, ea a încercat să fugă cu trăsura, au alunecat caii pe podețul peste râul Suceava, care este foarte aproape, a căzut în apă și a murit. Boierul nu a vrut să o ducă să o înmormânteze în cimitirul familiei unde era firesc ci a înmormântat-o în cimitirul de la Bănești și așa se pare că a ajuns acolo piatra Paraschivei Iurașcu. Ceea ce vă spun se știe prin tradiție, așa – zisul folclor al zonei respective și este foarte greu să certifice asemenea date mai ales că au o încărcătură și sentimentală și să zic eu oarecum de scandal, de cancan al perioadei respective. Cert este că acolo este piatra de mormânt a Paraschivei Iurașcu, piatră de mormânt care se află în clipa de față în biserică, mormântul este undeva în exterior, în fostul cimitir al bisericii”, ne-a explicat arhitectul Viorel Blănaru de la Direcția pentru Cultură Suceava.

Sătenii din localitatea Bănești cunosc faptul că în curtea bisericii de lemn din comunitatea în care trăiesc ei se află mormântul bunicii lui Mihai Eminescu, deși la nivel județean puține sunt persoanele care știu că în curtea lăcașului de cult vechi de peste 300 de ani este îngropată bunica din partea mamei a poetului Mihai Eminescu.

„Despre mormânt știu, eram băiețel mic și se spunea că a fost înmormântată bunica lui Mihai Eminescu. Venea de la Joldești, a trecut prin vad și s-ar fi răsturnat trăsura cum veneau atunci pe timpurile acelea și ar fi murit. Piatra de mormânt se află aici în bisericuță”, ne-a spus un localnic.

„Ea venea aici cu sania la Bănești, că era moșia lor satul Bănești și mergând cu sania iarna pe lunca de aicea, s-au speriat caii de niște lupi, s-a răsturnat sania pe gheață acolo și acolo a murit și a fost înmormântată aici, la bisericuța asta mică de aicea”, menționat un alt bărbat din Bănești.

Despre modul și circumstanțele în care a murit Paraschiva Iurașcu, bunica lui Mihai Eminescu, se pot spune multe, însă cert este că ea a fost înmormântată în cimitirul din curtea bisericii de lemn din satul Bănești.

Istoria Bisericii de lemn „Sfântul Nicolae” din Bănești

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Bănești este un lăcaș de cult ortodox construit în anul 1706 în satul Bănești din comuna Fântânele aflată în județul Suceava. Edificiul religios se află localizat în cimitirul vechi din partea de jos a satului și are hramul Sfântul Nicolae, sărbătorit la data de 6 decembrie. O importanță deosebită din punct de vedere cultural o prezintă faptul că în cimitirul acestei biserici a fost înmormântată bunica poetului Mihai Eminescu, Paraschiva Iurașcu, mama Ralucăi Iurașcu. Biserica de lemn din Bănești a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015 la numărul 201, având codul de clasificare cod LMI SV-II-m-B-05494.

După tradiția locală, în secolul al XVII-lea a existat prin părțile locului un schit de călugări. Tot în acea perioadă, Cronica Parohiei Bănești redactată de preotul paroh Nicanor Lungu vorbește de existența unei biserici de lemn mai vechi: „In documente apare in 26 august, anul 7176, adica 1668, in timpul domniei lui Ilias Alexandru (1666-1668). In aceea vreme pastorea aici preotul-calugar Aftanase, care din 1669 a slujit 20 de ani la aceasta bisericuta cu 72 de familii de romani crestini. Biserica nu mai era corespunzatoare si, in 20 aprilie 1706, se da in folosinta o noua biserica de lemn, cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae. Numele ctitorului - boierul Stefan Stamate - nu e inscris in izvoare istorice, dar apare in pisania daltuita in usorul de la intrare".

Pisania bisericuței consemnează următoarele: „Cu darul Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh apucatu-s-a dumnealui Stefan Stamate cu tot cheltuiala dumisale si au facut Sfanta Biserica in timpul domniei Ion Antioh Constantin Voievod in anul 7124 aprilie 20".

Actuala biserică de lemn din satul Bănești a fost construită în primul deceniu al secolului al XVIII-lea, în perioada celei de-a doua domnii a lui Antioh Cantemir, domnitorul Moldovei (1695-1700 și 1705-1707). Ctitorul bisericuței a fost Ștefan Stamate, un mic boier fără ranguri din satul vecin Bălușeni (care poartă astăzi denumirea de Stamate).

„În cimitirul aflat în jurul bisericii a fost înmormântată Paraschiva Iurașcu, bunica poetului Mihai Eminescu. Aceasta se născuse în anul 1785 în satul Bănești sub numele de Paraschiva Brihuescu. Ea s-a căsătorit cu Vasile Iurașcu din Joldești, cu care a avut nouă copii, unul dintre ei fiind Raluca, mama lui Mihai Eminescu. Cu toate că era urmaș de boier, Vasile Iurașcu a dus o viață răzeșească. Paraschiva Iurașcu a decedat la vârsta de 51 de ani, după cum se spune din bătrâni. Venind iarna de la Joldești la Bănești cu trăsura, probabil pentru a-și vedea rudele, trăsura s-a prăbușit pe ghețușul podului cu cai cu tot, iar Paraschiva Iurașcu și-a pierdut viața în acest accident. De altfel în biserica de lemn există o piatră funerară pe care este inscripționat un text în stil popular redactat probabil de Vasile Iurașcu, text care eternizează acest sfârșit. Paraschiva Iurașcu a fost înmormântată în timpul în care aici păstorea preotul Teodor Teodoreanu (1800-1845)”, ne-a explicat și Silviu Mihai, directorul Școlii gimnaziale „Mihai Eminescu” din localitatea Bănești.

În biserica de lemn se oficiază slujbe de două ori pe an, în data de 6 decembrie, când se prăznuiește hramul Sfântului Nicolae și pe 29 iunie, de sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel.

Comentarii

IOSUB NICULAI

07.08.2019 19:35

Este imposibil ca o femeie de 50 de ani care a nascut 8 copii, sa mai aiba chef de dragoste la aceasta varsta. Toate sunt povesti. 

Adauga comentariu