VIDEO Muntele de gunoi din spate de la Termica, care nu va dispărea de pe malul râului Suceava, a luat foc. Angajații de la Diasil s-au ocupat de stingerea incendiului de ieri până astăzi

Ieri, 9 august 2020 a putut fi observat un nor negru de fum provenind de pe raza comunei Ipotești. Mai exact, fumul provenea de la munții de gunoi de pe malul râului Suceava, unde, până anul trecut, mașinile de gunoi ale firmei de salubrizare Diasil goleau autoutilitarele.

Anul trecut, se vehicula faptul că toate deșeurile din respectiva groapă de gunoi vor fi duse la groapa ecologică Moara. În prezent, se spune că Agenția pentru Protecția Mediului ar fi dat acordul ca deșeurile să rămâne pe malul râului Suceava, dar să fie acoperite cu pământ și să se semene vegetație. Deoarece muntele este în continuare acoperit cu gunoaie, iar acoperirea cu pământ nu a fost făcută în întregime, incendiul de ieri a ridicat suspiciunea că focul ar fi fost pus anume pentru a curăța zona.

Pentru a ne lămuri dacă într-adevăr incendiul a fost inițiat cu scopul de a curăța muntele, reporterii Ziar de Suceava au luat legătura cu directorul de la Diasil, Anton Curelariu.

„Am anunțat Garda de Mediu, am fost azi-noapte și l-am stins, se face acoperirea cu pământ. A mai fost într-un loc pe acolo, unde era un focar pe care nu am reușit să-l sting și azi-noapte și azi s-a stins. (...) Nu dă foc nimeni, e autoaprindere de la căldură și de la soare, de la pet-urile care sunt un fel de oglindă. (...) S-a stins azi-noapte, astăzi se stinge total, avem utilaje acolo care răscolesc și o cisternă cu apă, e sub control treaba”, ne-a spus Anton Curelariu, directorul de la Diasil.

Reporterii cotidianului Ziar de Suceava au luat legătura cu reprezentanții Gărzii de Mediu care au confirmat faptul că într-adevăr au fost sesizați cu privire la acest eveniment, iar incendiul a izbucnit din cauza căldurii, nefiind pus anumit.

Cu privire la măsurile în privința acestei gropi de gunoi, reporterii Ziar de Suceava au încercat să ia legătura cu Maria Mădălina Nistor, directorul Agenției pentru Protecția Mediului, dar aceasta nu a fost de găsit deoarece ar fi în concediu.

Înainte de a afla că APM a luat decizia ca deșeurile să rămână în același perimetru, doar că vor trebui să fie acoperite cu pământ, l-am întrebat pe Anton Curelariu dacă deșeurile de pe malul râului Suceava vor mai fi duse la groapa ecologică de la Moara. Atunci, acesta a spus că detalii cu privire la acest lucru doar Agenția pentru Protecția Mediului ne poate oferi. Același răspuns l-a oferit directorul de la Diasil și anul trecut.

De anul trecut, până în prezent, cei de la Diasil acoperă deșeurile de pe malul râului Suceava cu pământ. Acest lucru se poate observa și în imaginile surprinse din satelit, puse la dispoziție de Google Maps.

(FOTO - Groapa de gunoi surprinsă din satelit în 2019)

(FOTO - Groapa de gunoi surprinsă din satelit în 2020)


Vă amintim că în urmă cu un an de zile, mai exact pe data de 1 august 2019, a fost sistată activitatea la groapa de gunoi de pe malul râului Suceava, de după centrul comercial Iulius Mall Suceava, conform directorului firmei de salubrizare Diasil.

În acea perioadă, cotidianul Ziar de Suceava a publicat articolul intitulat „Muntele de gunoi din spate de la Termica, despre care autoritățile nu au habar când va dispărea”. Respectiva groapă de gunoi ar fi putut fi promovată de către autorități ca fiind un obiect turistic, deoarece înălțimea muntelui de deșeuri avea, și încă are, o înălțime impresionantă.

Muntele a fost clădit de către firma de salubrizare Diasil, înainte de deschiderea gropii ecologice de la Moara. Depozitare deșeurilor pe malul râului Suceava a continuat până prin în luna iulie a anului trecut, conform conducerii Diasil și a câtorva localnici, chiar dacă mai marii județului se lăudau cu noua groapă de gunoi ecologică.

Activitatea celor de la Diasil la groapa de gunoi menționată a fost sistată de cei de la Garda de Mediu Suceava de două ori. Prima dată activitatea acestora a fost stopată la mijlocul anului 2018, pe urmă instanța de judecată a anulat suspendarea, iar în anul 2019 Garda de Mediu Suceava a sistat din nou activitatea firmei de salubrizare. Fiecare sistare a activității a fost însoțită și de câte o amendă.

( VIDEO GROAPA DE GUNOI ÎN LUNA AUGUST 2019)

 

Adauga comentariu