VIDEO Munți de gunoaie descoperiți în inima pădurii, în Țara Dornelor: „Vă bateți joc de natură, vă bateți joc de noi”

Un cetățean a făcut publică pe rețelele de socializare o filmare în care se poate observa cum în inima naturii au fost depozitate cantități imense de deșeuri. Bărbatul se arată extrem de deranjat și pe bună dreptate de situația respectivă. Munții de gunoi sunt în zona localității Iacobeni în apropiere de Mina Arșița.

„Suntem în mijlocul pădurii, undeva la Iacobeni spre Mina Arșița, dacă nu mă înșel, și vreau să vă arăt ceva. Dacă vouă vi se pare corect, dacă trăim într-o țară frumoasă, de ce să avem lucruri de astea, nu știu? Avem așa ceva. În mijlocul pădurii, dacă vi se pare corect și dacă voi în România trăiți în mizeria asta, eu nu vreau să trăiesc. Este ultima bătaie de joc a... nu știu. Ne-am născut din natură, în natură murim, dar nu așa. Uitați-vă doamnelor și domnilor, uitați-vă puțin aici, în mijlocul munților. Este inadmisibil așa ceva. Dacă în trei zile aici nu se igienizează, aveți cuvântul meu că vin cu Garda de Mediu de la București pentru că eu nu permit ca-n Bucovina noastră să se întâmple asta. Chiar nu permit. Nu permit deloc. Vă bateți joc de natură, vă bateți joc de noi. Uitați puțin ce e aici. Stați să nu cad în șanț. Este incredibil. Vin să culeg bureți și culeg, ce culeg, plus, ai plecat în armată, ți-ai uitat geamantanul aici, CD-ul cu Andreea Bălan. Este incredibil”, a precizat Alexandru Mihalache într-un filmare făcută publică pe Facebook.

Mineritul a avut întotdeauna un dublu rol în devoltarea industrială, atât ca domeniu de aplicare a noutăţilor ştiinţifice şi tehnice, cât şi ca furnizor de materii prime necesare dezvoltării ramurilor industriale şi transporturilor, fiind un factor decisiv în dezvoltarea unor zone geografice.

În judeţul Suceava există însemnate zăcăminte de minereuri cuprifere, de mangan, sare, minereu uranifer, baritină, sulf, ga!e naturale, roci de construcţie, turbă, ape minerale, la Antileşti - Fălticeni, cercetările punând în evidenţă şi existenţa unui zăcământ de huilă a cărui exploatare, însă, nu s-a dovedit a fi rentabilă economic.

La o mare importanţă a ajuns după Primul Război Mondial exploatarea şi valorificarea manganului. Au fost exploataţi în special oxizii de mangan din Carpaţii Orientali. Cea mai mare producţie a fost realizată în anul 1938, când s-a exploatat o cantitate de peste 12.222 tone de minereu. Exploatarea zăcămintelor de mangan se făcea în carieră la Iacobeni, Argestruţ, Arşiţa, Oiţa, Colacu şi Orata. Sortarea minereurilor extrase se făcea în instalaţia de separare de la Iacobeni. Aceste zăcăminteau avut o deosebită importanţă în ansamblul economiei României mai târziu, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Prin exploatarea zăcămintelor de mangan, pirită şi calcopirită, bazinul Vatra Dornei cu localităţile Iacobeni, Vatra Dornei și Fundu Moldovei a devenit cel mai important furnizor de mangan şi pirită pentru industria de armament, industria metalurgică şi cea petrolieră.

În prezent, mineritul începe să dispară de pe raza județului Suceava. În urmă, rămâne natura, dar care deși greu încercată de exploatările miniere, nu este îngrijită de cetățeni.

Sursa video: Facebook/ Mihalache Alexandru

Adauga comentariu