VIDEO Nepăsare totală a cadrelor didactice de la o școală din Pătrăuți: o fetiță de 7 ani, care s-a accidentat în pauză, a fost dusă acasă și lăsată în grija unui frățior mai mare

Incident extrem de grav la o școală din județul Suceava. O elevă din clasa I de doar șapte anișori de la școala din Pătrăuți a suferit un accident într-una dintre pauze. Fetița s-a lovit în zona inghinală, după ce a căzut pe o bară metalică, însă cadrele didactice nu s-au sinchisit să sune la 112. Directoarea și profesorii au încercat să dea de cei de la dispensar, însă cum nu au reușit să dea de vreun medic au hotărât să o ducă și să o lase acasă, unde se afla doar frățiorul ei în vârstă de 12 ani.

„Doamna directoare și doamna profesoară mi-au adus-o acasă, nicicum nu au sunat la 112, că mi s-a spus că trebuiau să sune la 112, ca primul ajutor să fie de la 112 și după aceea ne anunțau pe noi. (...) Un profesor de acolo, Jureschi Radu, mi-a spus că <Eu am fost de serviciu>. Și i-am spus ce mi s-a întâmplat, mi-a făcut copilul meu handicapat. A spus că <<Copilul tău este handicapat, copilul tău trebuie să fie însoțit>>. I-am spus că dacă copilul meu l-am adus bun la școală, de ce mi s-a adus copilul meu în două rupt”. (...) M-am dus ieri la post să depun plângere și m-a împins afară. (...) Am sunat la 112 și a venit un alt echipaj care m-a ajutat și am dus declarația de îndeplinire. (...) Să se facă dreptate. Unde mă duc, toți mă iau și mă împing, toți mă resping, toți mă împing”, a spus Nicolae Jurcă, tatăl fetei.

 

Directoarea școlii din Pătrăuți nu pare să realizeze faptul că a greșit. Ea susține că a lăsat fetița acasă din cauză că nu a reușit să dea de părinții ei, care din spusele frățiorului mai mare, ar fi trebui să se întoarcă acasă.

„Am fost anunțată de colegii mei de incident și m-am deplasat la școală. Fetița, am încercat să comunic, să aflu ce s-a întâmplat, nu voia să comunice deloc cu noi. Am lăsat-o să se liniștească. (...) Am suit-o într-o mașină și am plecat acasă. Acasă, părinții nu erau de găsit. Era un frate mai mare și l-am rugat să deschidă ușa ca să o primească în casă, să o lăsăm în casă. (...) Am lăsat-o acasă cu vecinii care erau acolo, cu frații ei, care erau acolo acasă”, a declarat Mihaela Grijincu, directoarea școlii din Pătrăuți.

Profesorii s-au scuzat pentru modul cum au procedat spunând că așa au fost instruiți de la dispensar și că oricum nu au personal suficient și trebuiau să aibă grijă și de alți 300 de elevi.

„Nu poți să păzești un copil de ceea ce face el. Acuma dacă îl bătea un alt copil sau ceva înțelegeam, dar am înțeles că s-a urcat singură, din proprie inițiativă, pe balustrada aceea și a căzut. (...) S-a oprit din plâns, mergea pe picioarele ei, nu a spus nimic. Și este un copil, v-am spus, cu ces, comunică mai greu că nici cu doamna învățătoare nu prea vrea să vorbească. Vorbește, stă cu capul în jos. (...) N-am văzut nimic suspect. Vă dați seama că sunam”, a precizat Radu Jureschi, profesorul de serviciu.

La fața locului a ajuns și un inspector școlar din cadrul IȘJ Suceava, care a precizat că din primele informații pe care le-a obținut, cadrele didactice au greșit pentru că nu au sunat la 112.

„Conform regulamentului, ar fi trebuit sunat la 112, copilul dus la spital de unul dintre profesori. Așa ar fi trebuit de făcut”, a explicat Lucian Dimitriu, inspectorul școlar din cadrul IȘJ Suceava.

În prezent, copila se află internată la Spitalul Județean Suceava, unde a fost supusă unei intervenții chirurgicale. Medicii susțin că starea sa de sănătate este una bună.

„În cursul zilei de marți, a fost adusă în cadrul Spitalului Județean Suceava o pacientă în vârstă de șapte ani cu o plagă în zona genitală. S-a intervenit chirurgical în urgență, s-a practicat toaleta mecanică și chimică a plăgii, suturii acesteia. În prezent, starea generală a pacientei este bună, evoluția este favorabilă, prognosticul este favorabil”, a declarat doctorul Mircea Macovei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava.

Cercetările sunt continuate în acest caz pentru stabilirea circumstanțelor în care s-a produs incidentul, urmând ca persoanele vinovate să fie trase la răspundere.

Adauga comentariu