VIDEO Noul spital din Fălticeni nu poate fi deschis pentru că nu are scări exterioare în caz de incendiu

Cea mai importantă necesitate a omului, anume sănătatea, este tratată cu dezinteres în orașul Fălticeni, din județul Suceava.

De mai bine de 150 de ani, fălticenenii apelează la aceleași servicii ale Spitalului Municipal Fălticeni. În această perioadă, mai multe generații au călcat pragul unității spitalicești.

De peste 25 de ani, s-au început lucrările la un nou Spital Municipal în Fălticeni. Chiar dacă lucrările au fost finalizate în mare parte, clădirea este neutilizată, având încă folii de protecție pe balustradă și etichetele pe geamuri.

„Ministerul Sănătății va continua finanțarea Spitalului din Fălticeni, după ce anul trecut, și nu mă refer doar aici la perioada de când am preluat portofoliul sănătății, am alocat 13.500.000 pentru finalizarea construcției. (...) Anul acesta, acest spital se va deschide. (...) Deci, domnule președinte, doamnă prim ministru de fapt, în septembrie cred că vom reveni la Fălticeni, în județul Suceava, pentru a putea deschide spitalul care de fapt a fost început 1991”, a spus Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, la data de 21 mai 2019, la o conferință de presă ce a avut loc în orașul Frasin, județul Suceava.

Fălticenenii s-au obișnuit cu ideea că nu vor avea un spital nou prea curând și că dacă vor avea probleme, vor ajunge la același spital la care au fost și strămoșii acestora.

„Nu se muncește și am impresia că nu se vrea să se muncească. Cineva se opune. (...) Funcționalitățile existente la ora actuală în spitalul teritorial, spitalul orășenesc Fălticeni, sunt aceleași din anul 1960 – 1961. Nu s-a mai construit nimica”, a spus un cetățean.

În urmă cu câțiva ani, se zvonea faptul că noul spital nu poate fi funcțional deoarece nu are scări exterioare în caz de incendiu. Chiar dacă lucrările demarează din anul 1991, proiectanții nu s-au gândit că ar trebui și astfel de scări.

„Ar fi fost trebuit să se fi terminat de ani de zile. A fost început pe timpul lui Ceaușescu și a fost totul zidit, doar interioare și finalizare. Trebuia să fie dat în funcțiune anul ăsta, din câte am înțeles, dar nu au avut căi de incendii și acum s-au apucat de scări de incendii, două scări”, a spus un alt localnic.

În anul 2019, în primă fază au fost alocați peste 470.000 de lei, sumă reprezentânt restanțele pentru lucrările finalizate cu un an în urmă. La finalul lunii mai a anului 2019, Spitalului din Fălticeni i s-ar fi alocat 10 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de construcții și 25 de milioane de lei pentru echipamente medicale.

În total, pentru finalizarea Spitalului din Fălticeni a fost nevoie de suma totală de minimum 18 milioane de euro.

 

 

Adauga comentariu