VIDEO O armată de localnici din Bursuceni a gonit utilajele care exploatau ilegal balast din râul Siret de ani de zile: „Ei fură, autorizație nu ai de excavare în niciun caz”

Localnicii de pe raza localității Bursuceni, comuna Verești, se arată nemulțumiți că de mai bine de trei ani, o societate se ocupă de exploatarea și extracția agregatelor minerale din albia și de pe malurile râului Siret. Faptul că respectiva firmă a început să efectueze săpături din ogoarele localnicilor a fost picătura care a umplut paharul.

De asemenea, localnicii susțin că din cauza lucrărilor de exploatare, pundea de peste râu a avut de suferit și dă impresia că urmează să cadă.

Ieri, 11 ianuarie 2020, reporterii cotidianului Ziar de Suceava împreună cu o armată de localnici s-au deplasat la fața locului pentru a vedea ce se petrece. Ajunși în locul denumit „Puntea Bursuceni”, pe malul drept al râului Siret, am surprins mai multe basculante care, în momentul în care au văzut puhoiul de lume care se îndrepta spre ei, au plecat în trombă. Localnicii au încercat să blocheze drumul, dar unii dintre șoferii basculantelor s-au adaptat situației și au luat-o pe coclauri pentru a se face pierduți. Șoferul unei basculante, ceva mai ghinionist, a rămas împotmolit cu autoutilitara blocată în mocirlă. În ajutorul acestuia a venit un coleg de-al său cu un buldoexcavator care l-a ajutat să iasă din noroi. Deoarece localnicii au reușit să blocheze drumul, puțin mai strategic decât prima dată, șoferii utilajelor au decis să lase autoutilitarele la fața locului și să se sustragă. Întrebați la ce firmă lucrează, aceștia au susținut că nu știu.

După ceva timp, la fața locului au ajuns reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, ai Gărzii Naționale de Mediu Suceava și al Inspectoratului Județean de Poliție Suceava. Aceștia au găsit la fața locului basculanta (cu numere de înmatriculare), buldoexcavatorul (cu numere de înmatriculare), mai multe excavatoare fără numere de înmatriculare și un bărbat care ar fi trebuit să asigure utilajele rămase peste noapte.

„Se pare că este exploatare unui volum semnificativ de agregate minerale de râu. Vom efectua cercetări împreună cu reprezentanții Apelor Române, a compartimentului de specialitate de la Inspectoratul de Poliție Județean Suceava și vă vom comunica concluziile la care ajungem”, a transmis la data de 11 ianuarie 2021, un reprezentant al Gărzii Naționale de Mediu Suceava.

La fața locului, pe utilaje existau inscripții ale SC Vulturi SRL, din localitate Corni, județul Botoșani (administrat Marcel Marin Cepoi) și ale SC Try Grup Betoane SRL, din localitatea Stâncești, județul Botoșani (administrat de Dan Cepoi, asociat Elena Botez).

SC Vulturi SRL are ca obiect de activitate preponderent „extracția pietrisului si nisipiului, extractia argilei și caolinului”.

SC Try Grup Betoane SRL are ca obiect de activitate preponderent „fabricarea betonului”.

Pe lângă utilajele menționate, autoritățile au descoperit urme de săpături și exploatare în terasa râului Siret și se pare că nu exista nicio autorizație de exploatere pentru zona respectivă.

Momentan, Garda de Mediu Suceava și Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava nu pot transmite măsurile luate deoarece cercetările sunt în desfășurare, sub coordonarea Inspectoratului Județean de Poliție Suceava, care a întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „executarea de activități minerale fără permis sau licență”.

„În cursul zilei de ieri, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că pe raza comunei Verești este posibil să se exploateze agregate minerale fără drept. La fața locului s-a deplasat o echipă de polițiști din cadrul Serviciului de Investigații a Criminalității Economice, dar și specialiști ai Gărzii de Mediu și de asemenea specialiști din cadrul SGA Suceava. Au fost făcute verificări fiind identificate în albia râului și în apropiere două buldoexcavatoare dar și două autocamioane, din primele verificări constatându-se faptul că acestea exploatează în mod ilegal agregate în albia râului Siret”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul șef Ionuț Epureanu.

Adauga comentariu