VIDEO O școală de peste 150 de ani așteaptă vizitatori în Muzeul Satului Bucovinean

Muzeul Satului Bucovinean se bucură de o școală veche de peste 150 de ani ce a fost inaugurată, sfințită și disponibilă vizitelor turiștilor de curând. Construcția din lemn cunoscută drept Școala din Securiceni provine din comuna suceveană Udești.

Între anii 1935 – 2005 clădirea a fost școală primară pentru clasele I-IV.

După ce școala a fost adusă și așezată în muzeu, a fost reconstituită cancelaria, locuința învățătorului și două săli de clasă amenajate conform perioadei pe care o reprezintă.

Monumentul a fost donat Muzeului Satului Bucovinean de către Primăria comunei Udești.

„Suntem unul dintre puținele muzee în aer liber din țară care au un asemenea obiectiv, asemenea construcție comunitară și anume o școală, o școală care până la urmă să releve ceea ce însemna învățământul de la începutul secolului XX”, a spus Violeta Enea, muzeograf al Muzeului Satului Bucovinean.

Fiul unuia dintre învățătorii care au predat în această școală și care a locuit în această clădire a fost prezent la ceremonia de șfințire a monumentului.

„Pot vorbi de întreaga clădire fiindcă îmi este cunoscută, cunoscută nu atât de mult cât mi-aș dori întrucât eu locuiam la Udești, aveam casa părintească acolo, dar veneam la părinții mei aici în vizită, în special sâmbăta. (...) Tatăl meu avea mai multe funcții. Dați-vă seama, o școală imensă cum e asta, exagerez acuma, și el era așa: învățător, director de școală de patru ani, era directorul lui, învățător și directorul lui, după aia era comandant la pioneri cu cravată roșie, lucrurile obligatorii care erau atunci”, a spus Liviu Popescu, fiul învățătorului Darie Popescu.

Întreaga clădire cuprinde două săli de clasă, bucătărie, camera învățătorului și cancelaria. Aceste încăperi sunt dotate cu mobilier din lemn specific perioadei în care era funcțională, cu sobe, covoare și carpete din lână țesune manual.

 

Adauga comentariu