VIDEO Pacienții care nu cred în coronavirus mor cu zile în SJU Suceava pentru că refuză ajutorul medicilor: „Nu sunt cazuri singulare. Noi trebuie să respectăm dorința pacientului”

După aproape nouă luni de când coronavirusul a devenit subiectul principal din viața românilor, cadrele medicale din Spitalul Județean Suceava trebuie să se lupte și cu pacienții care, deși ajung în unitatea spitalicească fiind diagnosticați cu coronavirus, nu cred în existența acestui virus.

 „Nu sunt puțini. Sunt mulți, sunt alimentați de tot felul de voci neavizate care își exprimă încrederea în spațiul public. Eu nu pot să spun decât că trebuie să avem încredere în cadrele medicale, trebuie să îi susținem pentru că doar împreună vom trece de această încercare și eu sunt convins că o vom face foarte bine.”

Din cauză că pacienții COVID și-au susținut părerea că nu există coronavirus și totul este o minciună, unii dintre ei au sfârșit tragic refuzând tratamentul recomandat și mai ales folosirea măștii de oxigen. Practic, o parte dintre bolnavi au murit cu zile pentru că au ales să creadă că sunt victimele unei minciuni, nu a unui virus adevărat.

 „Da, bineînțeles. Nu sunt cazuri singulare. Noi trebuie să respectăm dorința pacientului. Nu putem trata un pacient cu forța, dar cazuri, așa cum ați spus, sunt și eu vă confirm că sunt cazuri. (...) Sunt pacienți care cred că nu există COVID, că este o conspirație, trăim într-o lume a conspirațiilor, trăim într-o lume a supozițiilor de tot felul. Eu nu pot decât să spun că este o realitate, este o realitate cu care ne confruntăm din păcate în anul 2020, este o realitate cu care ne vom confrunta și în următorii ani. De aceea, eu spun că organizarea trebuie să fie cât mai corectă ca să învățăm să trăim într-o normalitate sau o situație cât mai aproape de normal și în următorii ani.”

De asemenea, se pare că există pacienți COVID care, pentru că nu cred în coronavirus, aleg să plece acasă și pe urmă se întorc în spital, dar și pacienți COVID care deși au suferit din cauza virusului ies pe ușa spitalului spunând că nu există SARS-CoV-2.

„Și din UPU și din ATI și de pe secție sunt care vor să fugă. Sunt tot felul de tipologii de pacienți. (...) Sunt foarte mulți. Nu cred, pleacă acasă, revin peste câteva zile. Nu cred, sunt tratați, intubați, detubați, ajung să se externeze, să aibă norocul să se externeze și totuși nu cred. Sunt foarte multe situații. (...) Nu putem să facem bine cu forța.”

Nici din parte aparținatorilor pacienților COVID situația nu este altfel. Și aceștia se pare că i-au în derâdere noul virus care face probleme la nivel mondial.

 „Este foarte greu să luptăm și cu mentalitatea aparținătorilor și cu pacientul. Pacientul, prin natura lui este un om care suferă de o problemă și atunci poate acționa neprevăzut. De aceea noi ca și cadre medicale trebuie să fim pregătiți și să ne adaptăm fiecărei situații cu care ne confruntăm zi de zi.”

Adauga comentariu