VIDEO Până la sfârșitul anului noile containere pentru deșeuri vor fi funcționale: „Lipsit de modestie, nu cred cred că este în România un astfel de sistem performant de colectare”

Modul de colectare al gunoiului este deosebit de important pentru mediul înconjurător din mediul urban, care este poluat zi de zi în diferite feluri.

Municipiul Suceava se poate lăuda, prin spusele primarului Ion Lungu, cu cel mai performant sistem de salubrizare din țară. În oraș au apărut câteva containere semiîngropate, urmând a se mai monta în total 100 de containere semiîngropate și 50 îngropate.

„Aceste containere, o să le vedem funționale cât de curând, eu zic că sunt cele mai performante din România. Nu sunt nicăieri în România astăzi astfel de containere, semiîngropate și nici îngropate. Deci sunt civilizate, apar la mobilier urban, au acel sac ca la aspirator, când îl schimbi nu se face mizerie, nu este apă. (...) Repet, ele sunt civilizate, nu mai sunt cele de altădată, rupte, fărmate, cu infiltrații de apă. (...) Este un sistem performant, performant vă spun. Lipsit de modestie, nu cred cred că este în România un astfel de sistem performant de colectare. (...) Vor fi inaugurate 100% până la sfârșitul anului cele 100 semiîngropate și 50 îngropate”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

Sucevenii apreciază ideea de a se implementa colectarea selectivă, care ar trebui să vină cu mai multe benefecii. Unele dintre aceste beneficii ar fi lipsa mirosurilor neplăcute, imposibilitatea de a intra animale în tomberoane și de a scormoni, îngreunarea oamenilor străzii de a răscoli în buncăre și cel mai important selectarea deșeurilor în funcție de materialul din care provine.

„Foarte bune pentru că așa e în străinătate, peste tot în lume trebuie să fim conștienți de un lucru care nouă ni se pare elementar, aduce beneficii. (...) Să le dea drumul mai întâi. Câte a spus primarul și nu a fost chiar cum a spus el. (...) Și mizeria se aduna aiurea și totul. Și poate îi mai oprim și pe băieții ăștia care nu caută ei degeaba prin gunoaie. Poate îi mai oprim, că dacă ar căuta să ... dar împrăștie totul pe lângă. Și mirosurile ar dispărea”, a spus un cetățean.

Dacă într-adevăr municipiul Suceava va avea cel mai performant mod de selectare colectivă, important este ca cetățenii să nu mai arunce resturile menajere amestecate cu deșeurile reciclabile.

„N-ar fi rele, dar depinde cum se va face selectarea și scoaterea lor de acolo din interior. (...) Dă doamne să fie bune, că de rele am avut destule, numai că depinde omul acela care pune dacă va fi corect”, a spus un alt cetățean.

Fiecare container are trei metri cubi, iar în funcție de terenul disponibil vor fi montate trei sau șașe astfel de tomberoane într-o singură zonă.

 

Comentarii

Delia

27.07.2019 00:41
Judetul Bistrita Nasaud are instalate 2238 astfel de containere inca din anul 2014!

Adauga comentariu