VIDEO Percheziții făcute de procurorii DIICOT suceveni la gruparea de contrabandiști de la care au confiscat 280.000 de pachete cu țigări. Rețeaua alimenta piețele negre din Marea Britanie și Polonia

Astăzi, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DICE și SICE Suceava au făcut 13 percheziții domiciliare, pe raza județelor Suceava și Arad, într-un dosar vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

În acest caz există suspiciunea rezonabilă că gruparea infracțională specializată în contrabanda cu țigări de proveniență extracomunitară acționa atât pe teritoriul României, cât și în spațiul comunitar și extracomunitar.

Acțiunea a fost efectuată în continuarea capturilor realizate la data de 24 februarie 2020, când ofițerii de poliție judiciară din cadrul Biroului de Combatere a Fraudelor Vamale al SICE Suceava, au depistat atât pe timpul transportului într-un autovehicul, precum și ulterior într-un depozit, cantitatea totală de 5.624.300 de țigări de contrabandă.

Totodată, în urma investigațiilor efectuate de către procurorii DIICOT împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice a fost reliefată existența și funcționarea componentelor din spațiul comunitar ale acestei grupări, fiind depistate astfel, de-a lungul timpului, și alte capturi de țigări efectuate de către autoritățile statelor membre ( Marea Britanie, Polonia, etc.).

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Timiș, Serviciilor Criminalistice Suceava și Timiș, al luptătorilor din cadrul Serviciilor de Acțiuni Speciale Suceava și Timiș, al jandarmilor Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava și al inspectorilor din cadrul Direcției Generale a Vămilor.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Polițiștii suceveni au urmărit aproape doi kilometri o dubă burdușită cu țigări de contrabandă, care mergea cu spatele

Amintim că, la data de 24 februarie 2020, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Biroul Fraude Vamale din cadrul IPJ Suceava au desfășurat activități investigative complexe pentru prinderea în flagrant a unui bărbat care transporta țigări de contrabandă, dar și pentru documentarea întregii activități infracționale și identificarea locațiilor în care au fost depozitate țigările și a persoanelor implicate în circuitul infracțional.

În acest sens, au rezultat indicii cu privire la faptul că dintr-un imobil tip hală, aflat pe raza comunei Moara, a fost încărcată o cantitate mare de țigări de proveniență extra-comunitară într-o autoutilitară tip bus, care ulterior, s-a deplasat în direcția orașului Gura Humorului, în tandem cu un autoturism, ce avea rol de a asigura traseul în calitate de antemergător.

La data de 24 februarie 2020, la ora 18.20, polițiștii din cadrul Poliţiei Oraşului Gura Humorului – Compartimentului Rutier, au fost informați să oprească în trafic autoutilitara implicată în transportul de țigarete.

În aceste condiții, polițiștii au organizat un filtru pe DN 2E, în localitatea Capu Codrului, județul Suceava şi la ora 18.35, au interceptat autoturismul antemergător şi imediat au interceptat şi autoutilitara. În momentul în care au efectuat semnalele regulamentare de oprire, conducătorul auto a oprit brusc, după care a cuplat transmisia vehiculului în retur şi a efectuat manevra de mers cu spatele, spre Fălticeni, cu intenţia clară de a se sustrage controlului.

S-a pornit în urmărirea autoutilitarei acţiune care s-a desfăşurat pe o distanţă de aproximativ 1.500 m, pe DN 2E, pe direcţia Gura Humorului-Fălticeni, aceasta rulând în viteză cu spatele, având un mers sinuos de pe un sens de mers pe celălalt, cu intenţia de a scăpa de echipajul de poliţie.

Întrucât conducătorul autoutilitarei nu s-a conformat semnalelor de oprire efectuate de echipajul rutier polițiștii au efectuat uz de armamentul din dotare, după ce în prealabil a efectuat somaţiile legale prin intermediului sistemului acustic al autospecialei, trăgând şase focuri, trei de avertisment în aer şi trei asupra pneurilor autoutilitarei, fără a fi înregistrate victime omeneşti.

Autoutilitara nu a mai putut continua deplasarea, astfel că a pătruns cu spatele pe str. Ştefănuc Olar, unde a lovit gardul unei locuinţei, loc în care s-a reuşit și blocarea vehiculului.

Persoana aflată la volan, identificată ulterior ca fiind un bărbat de 26 ani, din orașul Vicovu de Sus, a ieşit pe geamul portierei stânga a autoutilitarei şi a sărit în curtea unei locuinţe, încercând să fugă dar a fost prins de către membrii echipajului de poliție, imobilizat şi încătuşat.

Procedând la deschiderea autoutilitarei s-a constatat că era încărcată cu ţigarete de provenienţă extra-comunitară. În urma inventarierii țigaretelor a rezultat cantitatea de 2.092.720 bucăți țigarete de provenienţă extra-comunitară, urmând ca în cadrul acestei cauze penale să fie calculate sumele cu care bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat, pentru ca ulterior să fie dispuse măsuri asiguratorii.

Totodată, în urma verificărilor efectuate în bazele de date aparţinând Poliţiei Române, s-a stabilit că autoutilitara a fost radiată din circulaţie în data de 28.12.2018. Totodată, s-a stabilit că păcuțele cu numere de înmatriculare sunt atribuite unui alt vehicul.

Bărbatul de 26 de ani a fost reținut și încarcerat în arestul IPJ Suceava. Ulterior, la începutul lunii mai, acesta a fost trimis în judecată.

În continuarea și prin extinderea verificărilor, în această dimineață, începând cu ora 06.00 la sediul depozitului din comuna Moara de unde a fost încărcat în ziua precedentă transportul interceptat, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Biroul Fraude Vamale din cadrul IPJ Suceava, prijiniți de luptători din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale – IPJ Suceava, au desfășurat o percheziție fiind identificată și confiscată o altă cantitate de peste 3.000.000 țigarete de contrabandă.

Cercetările sunt continuate de către lucrători specializaţi din cadrul SICE - Biroul Combaterea Fraudelor Vamale, I.P.J. Suceava în vederea stabilirii întregii activități infracționale şi luării măsurilor legale ce se impun.

Adauga comentariu