VIDEO Piețarii suceveni s-au revoltat la primele ore ale dimineții față de noile măsuri implementate. Ion Lungu a încercat să calmeze spiritele: „Noi suntem de vină că am modernizat piețele. O zi în piață în frig e mai mult mai bună decât o zi la ATI”

La primele ore ale acestei dimineți de 9 noiembrie 2020, piețarii suceveni s-au revoltat față de măsurile implementate conform cărora piețele închise trebuie să își suspende activitatea. Această măsură a suspendării activităților piețelor a fost luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență în încercarea de a preveni și de a  combate răspândirea coronavirusului.

Cei mai revoltați comercianți au fost cei din Piața Agroalimentară Centrală din municipiul Suceava unde zeci de oameni și-au expus într-un mod gălăgios nemulțumirea față de măsurile luate.

Comercianții suceveni s-au arătat nemulțumiți de faptul că ei nu sunt lăsați să-și vândă produsele precum înaintea pandemiei, în timp ce mall-urile și supermarket-urile funcționează în continuare în condiții normale.

„Vor să ne fugărească din țară cu ideile astea tâmpite implementate de un dement în Parlament. Legume, varză, morcovi, pătrunjel, păstârnac, salată, de toate. De ani de zile de 20 de ani de când sunt aici în piața asta nu s-a existat, aici am fost zilnic și am vândut”„ a spus un comerciant. (MINUTUL 00.49 - 01.13)

„Aici că ne-au înghesuit unul peste altul este normal? Suntem unul peste altul, gândiți-vă când vin clienții cum îi servim? Masă în masă nu e normal”, a spus un alt comerciant. (MINUTUL 00.39 - 00.50)

Pentru a-i sprijini pe producători să continue comercializarea produselor chiar și în această perioadă grea, Primăria Suceava a încercat să „fenteze” măsurile Comitetului Național pentru Situații de Urgență, și să le amenajeze comercianților autohtoni o piață temporară în aer liber în care să își poată desfășura activitatea. Așadar, Primăria a amenajat mai multe astfel de piețe temporare în apropierea piețelor închise din oraș.

La fața locului, în mulțimea revoltată s-a strecurat și Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, care a încercat să calmeze spiritele și să le explice comercianților de ce au fost închise piețele și ce soluție a găsit municipalitatea.

„Lucrul cel mai important este sănătatea oamenilor. Eu vă doresc multă sănătate, dar între o zi de stat aici în frig și o zi de stat la ATI, la spital, unde sunt niște mari drame, e bine să stăm aici așa”, a spus Ion Lungu. (MINUTUL 00.17 - 00.38)

„M-au deranjat foarte mult vorbele spuse de dumneavoastră, despre speculanți. Eu sunt producător de mere. Eu în piață, la ora actuală vând 20 – 30 de kilograme pe zi. Deci eu nu pot să mă rezum doar la vinderea merelor autohtone. Eu de nevoie ce am făcut? Mi-am înființat un AF și cumpăr și alte produse”, a spus un producător. (MINUTUL 06.26 - 07.02)

„Noi ne referim la cei care nu au certificat de producător. Ei le cumpără de acolo de jos, din Galați, și le vând în piață. Ei pe noi ne interesează în primul rând să îi protejăm pe ai noștri. Pe aia de la Galați să îi protejeze aia de la Galați. (...) Doamnă, suntem într-o situație delicată, într-o situație specială. Nu mai este o situație normală. În condiții normale mata ai dreptate”, a spus Ion Lungu. (MINUTUL 07.03 - 07.30)

„Nu contest oamenii. Până la un punct au dreptate și totuși sănătatea este lucrul cel mai important. Eu sunt din filmul ăsta, ca să spun așa, înainte de a fi primar, de a fi director, am fost comerciant în piață. Veneam la 12 noaptea să prind loc în piață. Da, pe vremea lui Ceaușescu și după nu erau piețe acoperite. Am stat și în noiembrie și în decembrie și vara și primăvara în piață și nu era niciun fel de problemă. Sigur că oamenii acum au dreptatea lor, noi suntem de vină că am modernizat piețele, le-am adus căldură, le-am adus condiții civilizate. Din păcate astăzi suntem într-o situație de forță majoră, asta este realitatea. În primul rând trebuie să discutăm aici de apărarea sănătății oamenilor. (...) Specialiștii au stabilit că în aceste spații închise, în care majoritatea atât la cumpărători, cât și la vânzători sunt persoane în vârstă, este un risc ridicat de infectare. (...)Vă spun, o zi în piață, în frig, în condiții grele, e mai mult mai bună decât o zi la ATI în spital”, a încheiat edilul Sucevei. (MINUTUL 08.23 - 09.57)

Măsura închiderii piețelor a fost luată pentru o perioadă de 60 de zile începând din această zi.


Primăria Suceava a găsit o metodă să „fenteze” noile măsuri ale CNSU. Municipalitatea vine în sprijinul producătorii locali pentru a-și putea vinde în continuare produsele în piață

 

Adauga comentariu