VIDEO Polițiștii au dat doar un avertisment pentru camionul încărcat cu bușteni mai lungi decât prevede legea, care le-a fost pus pe „tavă”. Garda Forestieră efectuează verificări privind respectivul transport suspect

Astăzi, reporterii Ziar de Suceava au fost informați despre faptul că Garda Forestieră Suceava efectuează verificări pe raza localității Arbore. Pentru a vedea dacă într-adevăr aceștia au treabă pe la Arbore, am luat legătura cu Mihai Gășpărel, șeful Gărzii Forestire Suceava, care ne-a spus că specialiștii Gărzii verifică dacă au fost efectuate mai multe transporturi de material lemnos pe baza unui singur aviz de însoțire.

Transportul verificat este cel relatat de cotidianul Ziar de Suceava, la data de 1 martie 2020 în articolul intitulat „Un cetățean, care le-a pus pe „tavă” polițiștilor un camion încărcat cu bușteni mai lungi decât prevede legea, susține că se încearcă intimidarea sa. Oamenii legii sunt acuzați că ar fi mână în mână cu mafia lemnului”

Transportul firmei SC Wanzeto SRL, din localitatea Arbore, condusă de Ioan Iliese, a ajuns să fie verificată după ce la data de 29 februarie 2020 a apărut pe Facebook o postare în care se putea observa faptul că un camion încărcat necorespunzător cu lemne, a fost oprit de polițiști în trafic, în urma sesizării unui cetățean.

Ieri, 2 martie 2019, reporterii Ziar de Suceava s-au deplasat în comuna Arbore, unde la marginea unei păduri au găsit camionul folosit la transportul menționat mai sus. Acesta era încărcat cu bușteni, iar în apropierea acestuia se aflau alți bușteni ce păreau pregătiți pentru un alt transport.

Noi l-am întrebat pe Mihai Gășpărel dacă este în regulă sau se încalcă vreo lege, dacă la marginea unei păduri să se afle un camion încărcat cu lemne, iar în apropierea acestuia se află alți bușteni tăiați, în zonă nefiind nicio rampă amenajată sau vreun panou pe care să scrie ai cui sunt buștenii sau cine se ocupă de exploatarea din zonă.

„Din păcate nu există platforme primare în toate locurile unde ne-am dori sau de multe ori terenul nu permite. Este firesc să stochezi lemnul din partidă în platformă primară, adică să-l lași într-un loc identificabil de depozitare. Mașina de obicei este la latitudinea comenzii pe care o are cel care face livrarea sau a operatorului economic sau a șoferului, în funcție de tonajul ei, de drumul pe care îl parcurge, traseul în sine, dimensiunile mașinii, dimensiunile buștenilor, abilitatea șoferului de a încărca, deci nu este nicio ilegalitate să fie buștenii lângă mașină. Ilegalitate este ca în momentul în care mașina s-a pus în circulație, încărcată cu lemn, din momentul ăla el trebuie să aibă un aviz de însoțire și să solicite acel cod online sau offline de verificare. Deci nu este nimic ilegal, șoferul putea să aibă o comandă de cantitate mai mică, explicații pot fi foarte multe, nu e întocmai o ilegalitate, poate fi și o ilegalitate dar nu am de unde să știu. Câtă vreme mașina staționează și este în încărcare, nimeni nu-i solicită niciun document, n-are de ce. Îi solicită eventual documentul acelui lemn de acolo dacă e proprietarul lui. (...) Indice de fraudare sau modalitățile de identificare a unei posibile fraudare pornesc din momentul în care mașina iese în transport, atunci deja el este obligat prin lege să aibă un document”, ne-a spus șeful Gărzii Forestiere Suceava.

Mihai Gășpărel ne-a comunicat faptul că rezultatele verificării pe care le-a efectuat Garda Forestieră astăzi în comuna Arbore le vom primi în cursul zilei de astăzi, sau cel târziu mâine.

Punctul de vedere al administratorului SC Wanzeto SRL

Reporterii Ziar de Suceava au luat legătura și cu Ioan Iliese pe care l-au întrebat despre neregulile depistate de polițiști la transportul de lemn din seara de 28 spre 29 februarie și despre ce măsuri au luat polițiștii la acea dată.

Reporter Ziar de Suceava: - „În legătură cu transportul de pe 28 spre 29, care a fost oprit de poliție, dacă-mi puteți spune ce nereguli au găsit, ce măsuri au luat, ce s-a întâmplat?”

Ioan Iliesi: - „Nu știu. Nereguli nu prea au fost deocamdată.”

Cu privire la locul în care polițiștii au verificat autoutilitara încărcată cu lemn, Ioan Iliese spune că polițiștii nu ar fi oprit camionul în trafic, ci l-ar fi verificat într-un depozit.

În urma verificărilor și constatărilor polițiștilor, l-am întrebat pe Ioan Iliese dacă a primit vreo amendă sau vreun avertisment. Acesta ne-a spus că parcă a primit un avertisment. Deci, probabil acesta ori nu-și aduce aminte de amenda pe care i-au aplicat-o polițiștii, ori aceștia nu au aplicat nicio amendă. 

Lui Ioan Iliese i-am spus și faptul că ieri la marginea unei păduri din Solca a fost văzut camionul său încărcat cu bușteni.

„Era în rampa primară, sortam lemnul. Domnul ală de ce nu a filmat și mai în față, că a fost cu drona, la unchiul lui acolo? Că a avut comentarii, le-a sters pe toate. A comentat lumea care îl cunoaște. De ce a filmat numai camionul ăla care era în rampa primară și sorta lemnul? El a fost cu drona și a filmat, să vă dea și filmările de dincolo de gard. Au comentat oamenii, <De ce n-ai filmat la unchiul tău dincolo?>. Și domnul ală Daniel Bodnar de ce nu-și postează și fabrica de mobilă din Rădăuți? Doar știe să facă reclamație și șterge toate comentariile care sunt contra lui și lasă doar astea care îi convin lui. (...) Să-și vadă de firma lui și de ce are el acolo, el din ce face mobilă, nu din lemn? (...) Să posteze tot lemnul din zonă, doar nu numai la mine. A găsit camionul când sortam lemnul și gata l-am furat. Eu l-am cumpărat în licitație, lemnul. A fost cumpărat de la Primăria Solca. Le-am pus în drum, nu pot să vând toate putrigaiurile, și le-am sortat. Așa face și Ocolul și toți care au lemn la drum auto trebuie sortat materialul lemnos”, ne-a spus Ioan Iliese.

După evenimentul de la data de 28 spre 29 februarie, Daniel Bodnar scria pe Facebook că ar fi fost amenințat de cei responsabili de transportul verificat de către polițiști. Așadar, i-am cerut un punct de vedere lui Ioan Iliese și cu privire la aceste amenințări și intimidări menționate.

„Sunt martori, eu am fost cu oameni pocăiți de-ai lui. Eu la Poliție când am fost n-am fost cu mașina mea, am fost cu pocăiți de-ai lui, și domnul Bodnar știe prea bine că a plecat cu o oră înaintea noastră de la postul de poliție și pe mine m-au dus pocăiți de-ai lui acasă. Eu n-am mers cu mașina mea, n-a mers nimeni să fie urmărit, în timpul ăla. Se pot verifica camerele de pe data aia că noi am mers acasă și cu cât timp a plecat el înaintea noastră de la postul de poliție. Daniel Bodnar se ocupă doar cu declarații false, majoritatea false, nu pot să spun că-s toate, dar majoritatea...”, ne-a zis Ioan Iliese.        

Conform spuselor lui Ioan Iliesi transportul din seara de 28 spre 29 februarie nu ar fi fost oprit de polițiști în trafic, ci polițiștii au ajuns la depozitul unde s-ar fi aflat camionul și ar fi efectuat verificări.

În această dimineață, pe numărul de înmatriculare al camionului, care transporta bușteni încărcați necorespunzător în seara de sâmbătă spre duminică, au fost emise două avize, unul în jurul orei 06.30, altul în jurul orei 07.30.

Pe baza primului aviz s-ar fi transportat 19,01 metri cubi de molid lemn rotund, iar pe baza celui de-al doilea aviz s-ar fi transportat 17,02 metri cubi de molid lemn rotund.

Primul aviz ar fi fost emis în locul unde ieri reporterii Ziar de Suceava au găsit camionul staționând la marginea pădurii. Al doilea aviz ar fi fost emis în orașul Solca.

Pe baza acestor două avize, Ioan Iliese ne-a spus că a transportat lemnele pe care le găsisem ieri la marginea pădurii unde se afla camionul acestuia.

„Am dus lemnul pe care l-am sortat ieri. Și mai am lemn de transportat, dar din cauza ăstora nu pot transporta lemnul. Ce înseamna asta, hărțuire sau ce înseamnă? Stau toată ziua și filmează și fac fotografii, dar eu am furat lemnul ăla ori l-am cumpărat. Îi chem pe ei să mi-l cubeze, să mi-l măsoare dacă vor”, a spus Ioan Iliese.  

Modalitatea suspectată 

Ieri, Daniel Bodnar a postat pe pagina sa de Facebook modalitatea pe care ar fi practicat-o cei responsabili de transportul de lemn din data de 28 spre 29 februarie.

„Sv83GYO, transportul de vineri noapte...

Din nou în acțiune!

Astăzi ne-am deplasat la locul de încărcare și vreau să înțelegem modul de furt și felul în care reușesc să facă 2 - 3 transporturi pe un aviz:

Aduce o cantitate de 30 de metri cubi la drumul principal, la marginea pădurii, încărcă în camion 15mc și pornesc la drum...verifică traseul și dacă are liber merge flancat de 2 mașini până la locul de descărcare și se întoarce pentru al 2 lea și al 3 lea transport care are aceeași cantitate.

Avizul trebuie să fie emis din acest loc de încărcare , dar el este defapt emis de undeva din centrul orașului sau altă locație care nu are nici o treabă cu punctul de încărcare!

După ce am fotografiat camionul și am ridicat drona, au mers si au descărcat buștenii!

Cred că înțelegeți felul în care se fac mai multe transporturi pe același aviz!

Încă un mesaj pentru acei hoți: Opriți amenințările și șantajul că nu renunțăm”, a scris Daniel Bodnar pe pagina de Facebook.


Amintim faptul că un cetățean a sunat în seara de 28 februarie 2020 la Poliție pentru a denunța un transport de lemne, ce era încărcat cu bușteni mai lungi decât prevede legea. De vreo două săptămâni, apelantul ar fi primit informații cu privire la faptul că un anume camion efectuează mai multe transporturi de material lemnos pe baza unui singur aviz.

Polițiștii i-ar fi spus apelantului că în cazul în care lemnele încărcate în camion corespund cu avizul, riscă să fie amendat.

În poze se poate observa faptul că mai mulți bușteni depășeau cu mult lungimea legală și nici măcar nu erau semnalizați, fiind un adevărat pericol public.

În momentul în care transportul a fost oprit de polițiști, Daniel Bodnar a scos telefonul și a început să filmeze acțiunea polițiștilor. După ce oamenii legii au văzut că bărbatul filmează, i-au atras atenția că nu este în regulă să îl filmeze pe șoferul camionului, dacă acesta nu este de acord.

IPJ Suceava susținea faptul că transportul menționat mai sus a fost oprit polițiști, dar nu s-a putut confirma repetitivitatea transportului de material lemnos. La fața locului ar fi fost chemați specialiștii silvici care au inventariat cantitatea materialului lemnos, dar singura ilegalitate ar fi fost faptul că unii bușteni avea dimensiuni diferite de cele trecute pe aviz.

Polițiștii zic că ar fi dat o amendă pentru că mai mulți bușteni erau mai lungi decât prevede legea, dar Ioan Iliese, spune că își amintește că ar fi scăpat doar cu un avertisment.

Mai multe informații privind ceea ce s-a întâmplat în seara de 28 spre 29 februarie 2020, puteți afla dând click AICI.

 

Adauga comentariu