VIDEO „Polițistul local” Triculici în „inspecție” la imensa groapa de gunoi amenajată ilegal pe un câmp din Ilișești. Căruțașul „patrulează” aproape zilnic prin comună îmbrăcat cu o geacă de la Poliția Locală Suceava

În această dimineață, reporterii Ziar de Suceava s-au deplasat pe raza comunei Ilișești pentru a verifica bănuielile privind existența unei gropi de gunoi amenajată ilegal pe un câmp din localitate. Suspiciunea a apărut după ce reprezentanții Asociației „Casa lui Patrocle” au salvat trei câini abandonați în zona respectivă, iar în fundalul fotografiilor în care apăreau animalele se observau mormane de deșeuri.

Ajunși la fața locului, jurnaliștii au constatat faptul că într-adevăr în acel loc este amenajată o groapă de gunoi, motiv pentru care în această dimineață Primăria Ilișești a fost amendată cu 15.000 de lei, de către Garda de Mediu Suceava. Cei din urmă i-au impus unității administrative ca în termen de două săptămâni să desființeze groapa de gunoi amenajată ilegal.

Pe lângă descoperirea gropii de gunoi, reporterii au rămas surprinși când la fața locului și-a făcut apariția un bărbat îmbrăcat cu o geacă inscripționată cu „Poliția Locală Suceava”. Cetățeanul respectiv se afla împreună cu o femeie într-o căruță pe care cel dintâi o conducea. La un moment dat, atelajul hipo a fost oprit în dreptul unui morman de gunoi, iar femeie a îndesat într-un sac paie ce se aflau la poalele mormanului de gunoi, paie aruncate de alte persoane. Întrebat dacă știe ce scrie pe spatele gecii, bărbatul a spus că știe că se află inscripțiile Poliției Comunitare (vechea denumire a actualei Poliții Locale). Cât despre proviniența articolului vestimentar, bărbatul ne-a spus că o are de la fostul loc de muncă.

De asemenea, cetățeanul a fost întrebat dacă se mândrește prin sat cu faptul că se îmbracă cu o geacă pe care scrie „Poliția Locală Suceava”. Cu această ocazie, bărbatul, poreclit Triculici ne-a spus că se mândrește cu haina respectivă atâta timp cât îi ține de cald.

Bărbatul în cauză nu a dat impresia că ar folosi geaca în alte scopuri decât cel de a se încălzi. Însă, faptul că la circa 30 de kilometri de municipiul Suceava, un cetățean poartă haine cu inscripțiile Poliției Locale Suceava în timp ce conduce o căruță creează o situație amuzantă.

Am încercat să obținem un punct de vedere cu privire la aceste eveniment și la ce se alege de hainele polițiștilor locali din Suceava după ce acestea se deteriorează chiar de la primarul Sucevei. Din păcate, acesta nu a fost prea încântat când a auzit cine îl caută. Susținând că l-am deranjat de la masă, Ion Lungu ne-a spus că nu crede că bărbatul din filmare poartă o haină cu inscripțiile Poliției Locale Suceava, dar a mai spus și că în cazul în care într-adevăr pe elementul vestimentar scrie „Poliția Locală Suceava”, probabil a fost furat. După ce a văzut filmarea, politicianul a considerat că nu este rentabil să piardă timpul cu declarații, trimițându-ne la directorul Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei. Trebuie menționat faptul că vestimentația polițiștilor locali este cumpărată de Primăria Sucevei, cu alte cuvinte din banii contribuabililor. Chiar în această săptămână unitatea administrativă locală a cumpărat tricouri și pantaloni de vară în valoare de peste 6.000 de euro pentru angajații Poliției Locale Suceava.

Ovidiu Doroftei ne-a spus că geaca din filmare a făcut parte din uniforma Poliției Locale Suceava în urmă cu mai mulți ani. De asemenea, acesta ne-a prezentat cum arată gecile de iarnă ale polițiștilor locali în prezent.

 

„Polițiștii locali beneficiază de echipament conform legislației în vigoare. Echipament care se înnoiește așa cum am spus, conform legislației, periodic. Hainele care se uzează se distrug de către aceștia (n.r. – polițiștii locali). Nu există o procedură de recuperare a lor, de distrugere într-un cadru organizat. (...) Nu știu cum a ajuns în posesia unei haine care a aparținut vreodată unui lucrător al Poliției Locale, cetățeanul respectiv. (...) Din ce imagini mi-ați arătat nu reiese că ar folosi în vreun altfel decât ca și articol vestimentar haina respectivă. (...) Nu este unul dintre lucrătorii pe care să-i fi întâlnit în cei trei ani de când sunt la Poliția Locală, de altfel efectivul Poliției Locale nu s-a diminuat în ultimii trei ani. Nu a ieșit nimeni la pensie și nici nu au fost dați afară. (...) Voi discuta cu colegii să fie mai atenți la modul în care distrug aceste articole vestimentare în momentul în care nu le mai folosesc. (...) Din ce am observat în imaginile pe care mi le-ați prezentat este o haină mult mai veche, care făcea parte din dotarea Poliției Locale. În ultima perioadă mai au niște elemente distinctive, respectiv benzi reflectorizante pe mâneci aplicate și de asemenea au niște elemente brodate tot pe mâneci. (...) Atâta timp cât respectivul cetățean a folosit haina strict ca și articol vestimentar, nu poate fi acuzat de însurirea vreunei calități sau folosirea vreunei calități”, ne-a spus Ovidiu Doroftei, șeful Poliției Locale Suceava.

Conform șefului Poliției Locale Suceava, bărbatul din filmare nu a fost angajat în cadrul instituției, cel puțin în ultimii trei ani de când Ovidiu Doroftei lucrează în cadrul Poliției Locale.

Conform conducerii Poliției Locale Suceava, ceea ce se alege de articolele vestimentare pe care polițiștii locali nu le mai pot folosi din cauza deteriorării ține strict de fiecare polițișt local în parte. Acestora li se recomandă să îndepărteze de pe uniformă toate inscripțiile instituției înainte de a arunca elementele vestimentare.

În concluzie, datorită unui polițișt local care a fost neatent când a aruncat geaca cu pricina sau când a donat-o, a putut lua naștere această situație cu iz comic.

 

Adauga comentariu