VIDEO Povestea scriitorului Sebi Crăciun, care a fost „condamnat” la dizabilitate de sistemul medical din România: „Am reușit să mă recuperez 90% din ceea ce înseamnă capacitățile fizice”

Sebastian Crăciun (16 ani), din municipiul Câmpulung Moldovenesc, este un adolescent cu o poveste de viață incredibilă. Acesta s-a născut perfect sănătos, însă s-a îmbolnăvit extrem de grav pe când avea doar câteva luni.

„Având simptome de <<roșu în gât>> am ajuns la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc și am intrat în contact cu o sondă nesterilizată folosită anterior la un alt pacient, un copil cu microb pioceanic. Fiind născut prematur, deci puțin mai plăpând decât ceilalți, acest microb  rar, care de altfel ar putea doborî pe oricine și-a găsit în mine un teren fertil, așa am ajuns să am aceasta boală, tetrapareză spastică”, ne-a povestit Sebi Crăciun.

Tânărul câmpulungean a devenit destul de cunoscut, cel puțin în județul Suceava, prin intermediul cărților sale și a pasiunii sale pentru scris.  

„Am început să scriu din pasiunea pentru citit, care la rândul ei e rezultatul setei de cunoaștere și a nenumăratelor ore petrecute satisfăcând-o, în lipsă de năzbâtii pe care să le fac, asemenea celor de vârsta mea.  Dar nu mă pot plânge, nu cred că aș fi putut să fac ceva mai folositor cu timpul meu, nu cred că aș fi putut avea un hobby mai de durată și mai folositor, cu mai multe posibilități de folosință, nu cred că aș fi putut altcumva sa trăiesc atâtea vieți simultan. Din acest punct de vedere boala a fost o binecuvântare. Scriu rar și citesc des. Scriu trist și trăiesc vesel. Trag pe nas tușul  de hârtie proaspăt tipărită sau mirosul de vanilie al paginilor vechi, pentru că sunt și bibliofil, cu aceiași dependență și extaziere cu care un dependent își trage drogul, citesc peste tot, nu pot trăi fără asta”, a declarat Sebi.

Din pasiunea lui pentru scrie au prins viață cinci cărți, iar a șasea este pe drum. Sebi compune atât poezii, dar scrie și proză.

„Am scris cinci cărți până acum, iar a șasea e pe drum, va fi lansată anul acesta în august, de ziua mea, pe 23. Sunt patru cărți de poezii, jurnale ale experientelor, sentimentelor, locurilor și oamenilor care m-au marcat și un roman pentru copii inspirat din fapte reale, pierderea animalului meu de companie, o broască țestoasă. A șasea carte se va numi <<Aș vrea să știu>> și va fi o antologie a poeziilor mele cu tentă filosofică și religioasă din celelalte patru cărți de poezii, o colecție a acelor <<poezii profunde>>, cum le numesc oamenii, și va conține și mici comentarii proprii despre starea sau situația care au dus la crearea lor”, a menționat Sebi Crăciun.

Cărțile tânărului scriitor au avut un real succes, fiind vândute ca pâinea caldă. Sebi a folosit banii obținuți din vânzarea cărților pentru a-și plăti operațiile.

„Am avut până acum patru operații dinte care două au fost efectuate la Chișinău și două în România, cele din țară au fost <<achitate>> de familie și cele din Chișinău de mine însumi prin vinderea cărților. Costul unei intervenții de miofibrotonie din cele făcute în Republica Moldova este de 2.000 de euro, mai mult însă a fost necesar pentru întreținerea progreselor prin kinetoterapie”, ne-a explicat Sebi.

Adolescentul a luptat din greu în copilăria sa pentru a-și reveni cât mai mult cu putință. Sebi reușește acum să se deplaseze singur pe distanțe scurte și ajutat pe distanțe mai lungi.

Am reușit să mă recuperez 90% din ce înseamnă capacități fizice, psihic vorbind am fost mereu foarte bine, slavă Domnului, însă încă ma deplasez cu o oarecare greutate, deși merg pe distante mari ținut de mână, mai avem de lucrat doar în ce privește echilibrul și independența mult dorită”, a completat tânărul. 

Sebi nu vrea să se oprească aici și continuă să muncească pentru ca recuperarea sa fizică să nu se oprească aici.

„Nu s-a mai pus problema unei intervenții radicale, care să schimbe ceva 100 %, de acum toate progresele se pot face doar prin recuperare”, a mai spus Sebi Crăciun. 

Adolescentul din Câmpulung Moldovenesc și-a descoperit alte două pasiuni, actoria și filosofia. Din dragostea pentru teatru, Sebi a tradus integral în limba română musicalul „Notre Dame de Paris”

„În prezent, între recuperare, liceu, scris și citit, mi-am descoperit și două pasiuni noi, care stăteau undeva în mine și de ani de zile și așteptau sa fie dezvoltate, actoria și filosofia, probabil viitoarele domenii în care mă voi specializa la facultate. Am tradus integral în limba română, din dragoste pentru literatura clasică și teatru, musicalul Notre Dame de Paris, care se joacă  de 20 de ani pe scenele lumii și pe care ar fi păcat să nu-l avem și în limba română, chiar dacă publicul de la noi nu e obișnuit cu îmbinarea de cântec și actorie care e un musical, acum sper din suflet să se găsească o trupă de teatru care să încerce să-l joace și să scape acest gen de eticheta de <<paria al artelor>>”, a concluzionat Sebi Crăciun.

Tânărul poet este un exemplu de determinarea pentru cei cu dizabilități. Acesta împreună cu mama sa, Anca Crăciun, au înființat asociația „Freamăt de Speranță” prin intermediul căreia încearcă să ajute și alte persoane cu probleme de sănătate asemănătoare. Recent, aceștia au deschis în Câmpulung Moldovenesc și o clinică medicală ce poartă numele „Sfântul Nectarie”.

Adauga comentariu